Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλΆ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, διΆ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΑΠΟ
ΤΟΥΣ ΤΕΚΕΔΕΣ
ΚΑΙ ΤΑ
ΚΑΦΕ-ΑΜΑΝ


Η γέννηση
κι η ιστορική διαδρομή του Ρεμπέτικου
στη Ρωμιοσύνη


Έγραψε στις 20.02.2014 ο/η: Σέκερης Θάνος

Επιστροφή

  Αν κατέβαινε κάποιος από το πλοίο στον Πειραιά γύρω στα 1929 και προχωρούσε προς το σιδηροδρομικό σταθμό θα συναντούσε μιά σειρά από χαμόσπιτα και μικρομάγαζα. Σε κάποιον από τους μικρούς καφενέδες θα μπορούσε να πιεί γλυκό, τούρκικο καφέ και να παραγγείλει ένα ναργιλέ, που ο καφετζής σήκωνε προσεκτικά από τα ράφια κι άναβε με κάρβουνα από το πυρωμένο μαγκάλι.

Μουστακαλήδες κάθονταν σε ψαθωτές καρέκλες, έπαιζαν κεχριμπαρένια κομπολόγια και κουβέντιαζαν γιά τις δυσκολίες, που είχαν, όταν ζητούσαν δουλειές ή γιά τα καμένα σπίτια και τα χωράφια τους στην Τουρκία.

Ίσως να ΅φτανε στΆ αφτιά του μουσική από κάποιο κοντινό μαγαζί. ¶ν μάλιστα ρωτούσε το Νίκο τον Τρελάκια ή το Μαρίνο το Μουστάκια, μπορεί να τον πήγαινε νΆ ακούσει τον Μπάτη, που έπαιζε μπαγλαμαδάκι γιά τους φίλους του σε κάποιο τεκέ. Εκεί, οι μάγκες κάθονταν στα πάτωμα γύρω απΆ το μαγκάλι, ενώ ένα αγόρι γέμιζε το ναργιλέ με τούρκικο χασίς και τον περνούσε από τον έναν στον άλλο.

Δυό ρεμπέτες:
ο Νίκος Mάθεσης
κι ο Μαρίνος
ο Μουστάκιας,
απολαμβάνουν
τον τούρκικο καφέ
και το ναργιλέ τους
στον Πειραιά.Ο Μπάτης θα άρχιζε ένα αυτοσχέδιο «ταξίμι» κι έπειτα θα πετιόταν σΆ ένα τραγούδι, που ή θάταν δικό του ή τού Παπάζογλου τού Αγγουριού.

¶ν δέν ήσουν και συ μάγκας θα δυσκολευόσουν με τους στίχους τού τραγουδιού, γιατί ήταν σε μιά ιδιόρρυθμη γλώσσα, μιά αργκό γεμάτη τουρκοανατολίτικες λέξεις και εκφράσεις (έσπαγα νταλκαδάκι, με τούρκικο σπαγάνι, γιαλέλι μεντέ ντέι, κάνε τουμπεκί κ.λπ.).


Δυό λαχανάδες (πορτοφολάδες) πιάσανε
και κάναν την κυρία (τους ανήξερους).
Τα σίδερα
(χειροπέδες) τους φόρεσαν
και στη στενή
(φυλακή) τους πάνε
κι αν βρεθούν τα λάχανα
(πορτοφόλια),
το ξύλο, που θα φάνε...

Μιά από τις δυνατές υποθέσεις θα μπορούσε να είναι, ότι τα ρεμπέτικα φανερώθηκαν προς το τέλος τού 19ου αιώνα, σε αρκετά από τα αστικά κέντρα, όπου έμεναν ρωμιοί. Γύρω σ' αυτά τα χρόνια φάνηκαν τα πρώτα μουσικά καφενεία σε πόλεις όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Λάρισα, η Ερμούπολη, η Θεσσαλονίκη, η Σμύρνη κι η Κωνσταντινούπολη.

Αυτά τα καφενεία βρίσκονταν σε διάφορα επίπεδα ποιότητας, αλλά ο μέσος τύπος ήταν το Καφέ-Αμάν, όνομα,που προήλθε από το τούρκικο Μάνι Καβέσι, ένα είδος καφενέ, όπου δυό ή τρείς τραγουδιστές αυτοσχεδἰαζαν λέγοντας στίχους, συχνά στη μορφή διαλόγου μεταξύ τους, σε ελεύθερο ρυθμό καὶ μελωδία. Καθώς χρησιμοποιούσαν το επιφώνημα «αμάν, αμάν» προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο γιά νΆ αυτοσχεδιάσουν καινούριες γραμμές, τα τραγούδια λέγονταν αμάνι. Μιά από τις παλιότερες μορφές ήταν πράγματι ο αμανές, όπως το έλεγαν οι ρωμιοί, ένα μισοαυτοσχέδιο τραγούδι, που χαρακτηριζόταν από τη διασπορά ανάμεσα στους στίχους μεγάλων μελισμάτων πάνω στὴ λέξη «αμάν».
    
Στα πρώτα Καφέ-Αμάν των ρωμιών άφηναν απλά ένα χώρο στη μιά άκρη τού μαγαζιού γιά τους μουσικούς. Περιπλανώμενοι μουσικοί τού δρόμου, πολλοί απΆ αυτούς τσιγγάνοι, έπαιζαν στον καφενέ γιά ένα μικρό διάστημα κι έπειτα έφευγαν. Αργότερα, μικρές ορχήστρες, οι λεγόμενες κουμπανίες, δέθηκαν λίγο ως πολύ με κάθε καφενείο. Τις αποτελούσαν στην πλειοψηφία τους τουρκοανατολίτικα παραδοσιακά όργανα. Συχνά,
οι «παραστάσεις» ποικίλλονταν από δυό γυναίκες καλλιτέχνιδες - η μιά απΆ αυτές τραγουδούσε τραγούδια τούρκικου ύφους, η άλλη χόρευε.


Σύμφωνα με τον τούρκικο και τον τσιγγάνικο τρόπο, χρησιμοποιούσαν μικρά κύμβαλα γιά τα δάκτυλα και ντέφια γιά να τονίσουν το ρυθμό τής μουσικής. Ο πιό συνηθισμένος χορός ήταν το τσιφτετέλι, που είχε τον ίδιο ρυθμό με το χ
ορό τής κοιλιάς και παρόμοια προκλητικότητα. ¶λλοι χαρακτηριστικοί χοροί ήταν η καζάσκα, σχεδόν απομίμηση τού κοζάκικου, το αλλέγκρο επίσης σλάβικου ύφους και το ζεϊμπέκικο, που έγινε ο κύριος χορός τού ρεμπέτικου.

 
Καφέ Αμάν
στη σύγχρονη Ρωμιοσύνη
 
 
Από τα χρόνια τού Ά21, η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν άθλια. Η διαφθορά, η καταπίεση και η βία χαρακτήριζαν την ζωή των ρωμιών. Από τον καιρό τού Όθωνα, οι φυλακές ήταν γεμάτες πολιτικούς και ποινικούς κρατούμενους. Μέσα στις φυλακές φτιάχτηκαν όργανα κι έγιναν τραγούδια. Το ευκολότερο όργανο και στην κατασκευή και στο κρύψιμο, γιατί ήταν μικρό σε μέγεθος, ήταν ο μπαγλαμάς.

Τα τραγούδια τής φυλακής εξακολουθούσαν να τραγουδούνται κι έξω απΆ αυτές κι αν σε κάποια στιγμή απαγορεύτηκαν μαζί με τα όργανα τής φυλακής -το μπαγλαμά και το μπουζούκι- η μουσική έγινε δημοφιλής στους κύκλους τού υπόκοσμου των πόλεων. 

Ο υπόκοσμος σ΄όλη την περίοδο μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ήταν πολύ λιγότερο ξεκαθαρισμένο φαινόμενο απΆ ό,τι νομίζουμε σήμερα. Σε μιά διεφθαρμένη, καταπιεστική κοινωνία, όπου οι αστυνομικοί φτιάχνονταν από  εξαγορασμένους κακούργους κι οι υποψήφιοι των εκλογών προσλάμβαναν πράκτορες γιά την αγορά ψηφοφόρων, η ίδια η κατάσταση τού παράνομου ήταν απλά μιά φυσιολογική συνήθεια τής φτώχειας των αστικών κέντρων.

Υπήρχε μιά αρκετά μεγάλη ποικιλία όρων, με τους οποίους χαρακτηρίζονταν οι χαλαρά δεμένες ομαδες περιθωριακών ανθρώπων: κουτσαβάκηδες, μάγκες, βλάμηδες, τσίφτηδες, ρεμπέτες. Οι αναφορές σΆ αυτές τις ομάδες αφθονούν στους συγγραφείς τής εποχής κι οπωσδήποτε, μέσα στα ίδια τα ρεμπέτικα.

Η δίωξη αυτών των τύπων, ιδιαίτερα των κουτσαβάκηδων, που ήταν έντυπωσιακοί με τα προκλητικά, εκκεντρικά τους ντυσίματα -ήταν τής μόδας να φοριέται μόνο το ένα μανίκι τού σακακιού- έγινε πολύ σκληρότερη στα χρόνια τού Μπαϊρακτάρη, τού μισητού αρχηγού τής αστυνομίας τής Αθήνας. Οι κουτσαβάκηδες σύχναζαν πολύ στη σημερινή πλατεία Κολωνού, συνηθισμένο λημέρι των εκκεντρικών αυτών τύπων, που γυρόφερναν μιλώντας στην ιδιωτική τους αργκό.

  
Σύμφωνα με ευφάνταστες ελληναράδικες «ετυμολογήσεις», ρεμπέτης ή ρεμπεσκές είναι αυτοί, που τριγυρίζουν, από το αρχαίο ελληνικό ρέμβω!
  
Ούτε ο ρεμπέτης ούτε ο ρεμπεσκές σχετίζονται με το τριγύρισμα. Όποιο λεξικό κι αν ανοίξετε θα διαπιστώσετε, ότι:

- Ρεμπέτης
σημαίνει άσωτος, αλήτης και προέρχεται είτε από το σλάβικο rebenok, που σημαίνει παιδί, παλληκάρι είτε είναι τούρκικης προέλευσης και σημαίνει παράνομος ή περιθωριακός.

- Ρεμπεσκές είναι αυτός, που αποφεύγει τη δουλειά και τον κόπο, ο φυγόπονος, λέξη, που πιθανώς προέρχεται από την αλβανική λέξη rrebesh.

Διαβάστε στην «
Ελεύθερη Έρευνα»
πώς ο Εμμ. Ροΐδης χλευάζει τους θηρευτές ετυμολογιών τής εποχής του
στο άρθρο:
Γιόγκα-γιαούρτι-ζευγνύω.


Ένα από τα πιό κοινά χαρακτηριστικά τής κοινωνίας τού περιθωρίου ή των φυλακών ήταν το κάπνισμα τού χασίς. Στις τούρκικες πόλεις, το χασὶς ήταν νόμιμο και αρκετά διαδεδομένο. Στην Ελλάδα φτιάχτηκαν νόμοι, που απαγόρευαν τη χρήση και την πώληση τού ναρκωτικού το 1890, αλλά δέν εφαρμόστηκαν αυστηρά, παρά μόνο μετά τριάντα χρόνια.

Οι τεκέδες ήταν τα μαγαζάκια, όπου γινόταν χρήση τού χασίς συνήθως με ναργιλέδες. Στις περιοχές τής Τρούμπας στον Πειραιά και τής Μπάρρας στη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν αρκετοί φημισμένοι τεκέδες, που συχνά αναφέρονται σε διάφορα ρεμπέτικα (π.χ. ο θεσσαλονικιός τεκές τού Σιδέρη αναφέρεται στο τραγούδι «Δροσούλα»). Ήδη, γύρω στα 1900, στα μέρη αυτά ακουγόταν σα μουσική μιά μορφή ρεμπέτικου. Οι μπαγλαμάδες και τα μπουζούκια είχαν γίνει πιά βασικά όργανα και τα θέματα των τραγουδιών ήταν η φυλακή, ο υπόκοσμος και το χασίς.


Ο Νίκος Μάθεσης (Νίκος ο Τρελάκιας),
γνωστός τύπος τού πειραιώτικου υπόκοσμου.
Έγραψε κάμποσα ρεμπέτικα τραγούδια
κι είχε τη φήμη,
ότι σκότωσε τουλάχιστον έναν άνθρωπο.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στον Πειραιά,
το 1928.

Εκείνα τα χρόνια, δυό καινούριοι χαρακτήρες φάνηκαν στο θέατρο σκιών τού Καραγκιόζη. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Ο Καραγκιόζης τής Ρωμιοσύνης κι η Ρωμιοσύνη-Καραγκιόζης). Ο Σταύρακας, ο μάγκας κι ο Νώντας, ο νέος εργάτης, πρωτοεμφανίστηκαν στον Καραγκιόζη γύρω στα 1905. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η σκηνὴ είχε συμπληρωθεί γιά την εμφάνιση τού ώριμου πιά ρεμπέτικου γύρω στα 1910.

Ένα εξωτερικό, όμως, γεγονός ήταν η αιτία τής άνθησης και τής εδραίωσής του στον Πειραιά: Στὴν σύγχρονη ιστορία μας κυριαρχεί το θέμα τής Μεγάλης Ιδέας, που θέλει τα πάρσιμο τού κέντρου τής ορθόδοξης Εκκλησίας, τής Κωνσταντινούπολης. Τα γεγονότα τής Σμύρνης ήταν άμεση συνέπεια αυτής τής ιδεοληψίας τής Ρωμιοσύνης. Η κατάληξη ήταν μιά διεθνής συνθήκη, που αποφάσισε, ότι κι οι δυό μεριές υποχρεώνονταν σε ανταλλαγή πληθυσμών.

Το κριτήριο τής εθνικότητας θα ήταν η θρησκεία: όποιος ήταν ορθόδοξος ήταν έλληνας, όποιος ήταν μουσουλμάνος ήταν τούρκος, ακόμη κι αν δέν είχε μιλήσει ποτέ ούτε μιά τούρκικη λέξη στη ζωή του. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Το 1922 και οι πρόσφυγες).

Οι ρωμιοί πρόσφυγες ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο. Πολλοί απΆ αυτούς είχαν ζήσει γενιές ολόκληρες στην Τουρκία, μιλούσαν τούρκικα σα μητρική τους γλώσσα κι είχαν τούρκικους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Ακόμη και πριν από τα επεισόδια τής Σμύρνης υπήρχε μιά νευρική μετανάστευση. Τώρα, ένα ποτάμι άστεγων, άνεργων προσφύγων φούσκωσε τον πληθυσμό τής Ελλάδας κατά το ένα τέταρτο σχεδόν.


Σε μιά μικρή, υπανάπτυκτη χώρα σαν την Ελλάδα τής εποχής, αύτη η ξαφνική ροή δέν θα μπορούσε ποτέ να απορροφηθεί χωρίς δυσκολία. Έγιναν προσπάθειες να διασπαρθούν οι πρόσφυγες σΆ όλη τη χώρα, αλλά αναπόφευκτα ο μεγαλύτερος όγκος τους μαζεύτηκε σε πόλεις κι ιδιαίτερα στην Αθήνα και τον Πειραιά, όπου, παρά το χαμηλότερο επίπεδο τής βιομηχανικής ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρώπη, υπήρχαν οπωσδήποτε ευκαιρίες απασχόλησης.Μες στής Πόλης το χαμάμΜες στης πόλης το χαμάμ,
ένα χαρέμι κολυμπά.
Αραπάδες το φυλάνε,
τού Aλή Πασά το πάνε.
Διατάζει τη φρουρά του
και τις φέρουνε μπροστά του,
να τις βάλει να χορέψουν
και μπουζούκι να τού παίξουν.

Αργιλέδες να φουμάρει
με χασίσι τούρκικο
και χανούμια να χορεύουν
τσιφτετέλι γύφτικο.
Έτσι την περνάνε όλοι
οι πασάδες τού ντουνιά,
μΆ αργιλέδες, με τσιμπούκια,
μΆ αγκαλιές και με φιλιά.

Τσιφτετέλι.
Ανέστης Δελιάς, 1935.
Πρωτοκυκλοφόρησε τον ίδιο χρόνο.
Τραγουδά ο συνθέτης.
  

Στα χρόνια, που ακολούθησαν την ανταλλαγή πληθυσμών, εμφανίστηκε μιά ολόκληρη σειρά συνοικισμών σε μιά ζώνη γύρω από την Αθήνα με τα νοσταλγικά ονόματα Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία κ.λπ..Ένα απΆ αυτά, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες ήταν κι η μουσική τους, που ήταν ήδη κάπως δημοφιλής στα Καφέ-Αμάν. Τώρα, όμως, ο κόσμος άρχισε να κουβεντιάζει γιά το συναισθηματικό, γεμάτο ποικίλματα στυλ τής «Σμύρνης» και ξεπήδησαν καινούρια καφενεία, όπου μουσικοί από την Τουρκία κι ιδιαίτερα τη Σμύρνη έπαιζαν και τραγουδούσαν στο καινούριο στύλ.

Το πιό γνωστό από τα καφενεία ήταν η «Μικρασία» στην οδό Πειραιώς, που έμελλε να γίνει η βάση τού πρώτου συνεταιρισμού λαϊκών μουσικών στην Ελλάδα, τού Σωματείου Αθηναίων και Πειραιωτών Μουσικών, που σχηματίστηκε με πρωτοβουλία τού Εμμανουήλ Χρυσοφάκη, πρόσφυγα από τη Σμύρνη.


  Μιά ομάδα ρεμπέτηδων
και προσφύγων στην ψαραγορά
τού Πειραιά στα 1937.
Ο οργανοπαίκτης στα αριστερά
είναι ο Γιοβάν Τσαούς
(τουρκ. çavuş = λοχίας τού
οθωμανικού στρατού), που παίζει
σάζι (τουρκ. saz, περσ. ساز sâz).Βέβαια, οι πρόσφυγες δέν ανήκαν στον υπόκοσμο, αλλά ζούσαν στις άκρες τής κοινωνίας πασχίζοντας με κάθε τρόπο να βρουν δουλειές σε φτωχά αστικά κέντρα, αναγκασμένοι να ζουν ξεχωριστά από τους υπόλοιπους ρωμιούς, μιάς και μιλούσαν γλώσσα διαφορετική κι είχαν διαφορετικές συνήθειες. Δέν είναι καθόλου εκπληκτικό, ότι πολλοὶ απΆ αυτούς μπλέχτηκαν με τους μάγκες και τους ρεμπέτες, στις υπο-πολιτισμικές αυτές ομάδες με τη χαλαρή διάρθρωση ή τραβήχτηκαν στους τεκέδες, όπου γινόταν χρήση χασίς, συνηθισμένο πράγμα στην Τουρκία.

Ήταν μάλλον λογικό, που οι μουσικοί γοητεύτηκαν από την τεχνική επιδεξιότητα και τον επαγγελματισμό των σμυρνιών συναδέλφων τους. Τα ονόματα προσφύγων, όπως Εϊτζερίδης, Δραγατσάκης, Σκαρβέλης, Νταλγκάς συναντιώνται κάπου στις άκρες των ρεμπέτικων, μαζί με τρεις τραγουδίστριες, που θα γίνονταν αργότερα αστέρια: Μαρίκα Πολίτισσα, Ρίτα Αμπατζή και περισσότερο απΆ όλες Ρόζα Εσκενάζυ.


Ράμπι - ράμπι
:
Ο μικρασιάτης,
παληός ρεμπέτης,
Γιάννης Παπαϊωάννου,
θυμάται
τις τούρκικες ρίζες του
κι η σύγχρονη
Ρωμιοσύνη
μερακλώνει.

Υπήρχε αλληλεπίδραση ανάμεσα στα δυό είδη: τού κεντρικού ρεύματος τού ρεμπέτικου, που καταγόταν από τα τραγούδια ανώνυμων φυλακισμένων και τη χασικλίδικη μουσική τού υπόκοσμου και τού σμυρνέικου στυλ των καφενέδων.

Συχνά στα Καφέ-Αμάν τραγουδιόνταν ρεμπέτικα, που φανέρωναν κάποια αφομοίωση ρυθμικών στοιχείων ή φωνητικού στυλ των σμυρνιών τραγουδιστών. Ακόμη, αρκετοί πρόσφυγες μουσικοί διάλεξαν να μπουν μέσα στον κόσμο τού μάγκα κι άρχισαν να συνθέτουν ρεμπέτικα τραγούδια.

Δέκα χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, τα ρεμπέτικα είχαν ξεπεράσει τα στενά όρια τού τεκέ και γίνονταν λαϊκή μουσική τής πόλης. Τα τραγούδια, που είχαν κληρονομηθεί από παλιά σαν ακουστική παράδοση γράφονταν και τυπώνονταν                   Ρεμπέτικη ορθογραφία
σε δίσκους, ενώ πολλές από τις καινούριες
συνθέσεις ήταν στο στυλ των ρεμπέτικων, που είχε ήδη μιά ιστορία π
ίσω του, αλλά μόλις άρχιζε να αποκτά ένα κάπως πλατύ κοινό.


 
Σαν βγαίνει ο Χότζας στο τζαμί,
αργά σαν σουρουπώνει,
κι όταν ακούω Μπιρ Αλλάχ,
το στήθος μου ματώνει...

 


Η μουσική των μικρασιατών, που ακόμα και σήμερα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Ρωμιοσύνη, παρουσιάζεται σα δήθεν παραδοσιακή ελληνική με ρίζες τάχα στην αρχαία Ελλάδα. Στην πραγματικότητα όμως, δέν έχει καμμία σχέση.

Πολλά τραγούδια τού Καζαντζίδη, όπως και άλλων ρωμιών λαϊκών βάρδων, είναι πιστές αντιγραφές δημοφιλών ινδικών και τούρκικων τραγουδιών τής εποχής τους εκτελεσμένα με παραδοσιακά ανατολίτικα όργανα (μπουζούκια, μπαγλαμάδες κ.λπ.). Aγαπήθηκαν από τούς ρωμιούς τού ελλαδικού χώρου κι έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

Οι δρόμοι των τραγουδιών αυτών (κλίμακες) δεν έχουν καμμία σχέση με την αρχαία ελληνική μουσική, αλλά με μουσικές τής Ανατολής, όπως εξ άλλου μαρτυρούν και τα ονόματά τους: Χιτζάζ (Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι), Ουσάκ (Το βαπόρι απ΄την Περσία), Σαμπάχ (Τα παιδιά τής γειτονιάς σου), Νιαβέντ (Έμαθα, πως είσαι μάγκας) κ.λπ..


Τα ταξίμια (taksim), τα ντέρτια (dert), τα χασάπικα (kasap), οι σεβντάδες (sevda), οι νταλκάδες (dalga) κ.λπ. κ.λπ. στην Ανατολή εχουν τις ρίζες τους κι όχι στην αρχαία Ελλάδα.


Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
Η παλιγγενεσία τής... Τουρκίας
Αμάν κουζούμ, αμάν γιαβρούμ...
Γιαλαντζί αμανέ Γιουνανιστάν...
Η ινδική και τούρκικη ...ελληνική μουσική


Πηγές:
- Γκαίηλ Χoλστ: «Δρόμoς γιά τo ρεμπέτικο», έκδ. «Nτενίζ Xάρβεϋ», Αθήνα, 1977
- Μικρασιάτικος χαβάς


 
Το παραπάνω άρθρο εντάσσεται
στην Ενότητα τής
«Ελεύθερης Έρευνας»:
Ιστορίες πίσω από τις νότες
.


Διαβάστε ακόμα στο πλαίσιο αυτής τής Ενότητας:

- Τα «ανήθικα μουσικά εξαμβλώματα»
- Χωρίς ακροδάκτυλα
- Γιατί έτσι ήθελε ο Αρίστος!
- Η αινιγματική αφιέρωση μιάς διάσημης μπακατέλας

- Cadillac Records
 


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 35143 έγραψε...

http://www.imdb.com/title/tt3007512/

31.07.2015, 11:41:38

Ανώνυμος 39734 έγραψε...
Κανεις δεν εχει μπει οτι ειναι ελληνικες λεξεις μονο κατι περιθωριακοι που βρισκεται ως παραδειγματα.
Και οσον αφορα την χρηση, αυτη δεν γινεται τουλαχιστον στον βαθμο που λετε. Συνηθως γινεται σε περιοχες της βορειας Ελλαδας και οχι Αθηνα ή πιο νοτια προς Πελοποννησο.
"Τα ταξίμια (taksim), τα ντέρτια (dert), τα χασάπικα (kasap), οι σεβντάδες (sevda), οι νταλκάδες (dalga) κ.λπ. κ.λπ. στην Ανατολή εχουν τις ρίζες τους κι όχι στην αρχαία Ελλάδα."
Περα απο το "χασαπικο" και το "ντερτια" στα 37 μου δεν εχω ακουσει Αθηναιο να χρησιμοποιει τις αλλες λεξεις! Συγγνωμη κιολας!
22.09.2016, 23:46:31

Ανώνυμος 42179 έγραψε...
Ανώνυμος 39734 Ε βέβαια, στην βόρεια "ελλάδα" άργησαν να εξελληνιστούν, σε αντίθεση με την νότια που εντάχθηκαν πιο νωρίς στο φαντασιακό, πάντως απόγονοι αρχαίων ελλήνων δεν είναι ούτε οι βόρειοι, ούτε οι νότιοι κι ας πάψουν μια μέρα να χρησιμοποιούν τούρκικες λέξεις.
11.04.2017, 17:52:23


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

3+9=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

¶δεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. ΓιΆ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...