Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλΆ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, διΆ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

CADILLAC
RECORDS


Οι συγκυρίες στη γέννηση
της σύγχρονης δυτικής μουσικής


Έγραψε στις 08.01.2014 ο/η: Λάζαρης Γιάννης

Επιστροφή

Ο Leonard Chess, o πολωνοεβραίος που έστησε τη δισκογραφική εταιρεία Chess Records, ήταν ένα τρομερό επιχειρηματικό δαιμόνιο. Ήξερε να βρίσκει τους κατάλληλους καλλιτέχνες, που πραγματικά όμως, διέθεταν πολύ μεγάλο ταλέντο, αλλά δέν θα είχαν καμία τύχη αν δέν υπήρχε αυτός να τους αναδείξει. Το ταλέντο τους, αλλά και ο τρόπος, που έπαιζαν αυτή τη μουσική, τους καθιστά πρωτοπόρους σε αυτό, που ονομάζουμε σύγχρονη δυτική μουσική.

Μέσα από τη βαθιά κοινωνική με στοιχεία γιά την ανθρώπινη φύση ταινία τού Darnell Martin, Cadillac Records, (2008) βλέπουμε όλων των ειδών τους χαρακτήρες, αλλά αυτό, που μπορεί να συμπεράνει κάποιος είναι, πως το περιθώριο (οι αφροαμερικανοί εν προκειμένω), όταν γίνεται τρόπος ζωής, όταν δηλαδή κανείς μεγαλώνει μέσα σε αυτό, δέν μπορεί να το εγκαταλείψει, ακόμα κι όταν βγάλει λεφτά και γίνει διάσημος. Ο Muddy Waters, αλλά και ο Chuck Berry ήταν από τους πιό συνετούς με λιγότερη τάση αυτοκαταστροφής από τους υπόλοιπους.

Σχετικά με το εβραίος - μαύρος - λευκός, είναι άμεσα σχετισμένο με αυτό που είχε γραφεί στο άρθρο Στάλες τού ποταμού Πολιτισμός, ότι ο πολιτισμός δηλαδή, είναι ένα προϊόν πανσπερμίας κι όχι μονοδιάστατο. Δηλαδή, όπως ο πολιτισμός γεννήθηκε σε πολλά μέρη τού κόσμου, διαφορετικά μεταξύ τους, τα οποία στη συνέχεια μπόλιασαν το ένα το άλλο έτσι έγινε και με το blues και τα παράγωγά του, δηλαδή το rockabilly, την jazz, το r&b, το rock κ.λπ..

  • Αν δέν υπήρχε ο Leonard Chess, δέν θα αναδεικνυόταν το blues.
  • Αν δέν υπήρχαν οι μαύροι, δέν θα υπήρχε blues.
  • Αν δέν υπήρχαν οι λευκοί δέν θα μπορούσε το blues να αγγίξει τη λευκή κοινωνία ούτε και να μετεξελιχθεί στα άλλα είδη. Το blues και το κοινωνικό περιθώριο, που εκφράζει, βρέθηκε στο κατάλληλο γόνιμο έδαφος τής βρετανικής εργατικής τάξης, επίσης περιθωριοποιημένης τότε και φύτρωσε. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Ο ήχος των καιρών, που άλλαζαν και No future).
  • Αν δέν υπήρχαν οι βρετανικές μπάντες δέν θα υπήρχε αναζωπύρωση τού blues. Όπως λέει και ο Mick Jagger στην ταινία, το όνομά τους οι Rolling Stones το πήραν από ένα τραγούδι τού Muddy Waters, τον οποίο θεωρούσαν και εξακολουθούν να θεωρούν ίνδαλμά τους.
  • Kαι αν δέν υπήρχε το blues δέν θα υπήρχαν τα παράγωγά του και αναφέρομαι κυρίως στο rock.
Έχουμε λοιπόν, τη δημιουργία ενός κοινωνικού φαινομένου, αυτού τής rock κουλτούρας, που δημιουργήθηκε από μία πολλαπλής φύσεως συμβολή ανθρώπων από διαφορετικά μονοπάτια τής ζωής, που κάποια στιγμή συντονίστηκαν και τη δημιούργησαν. Αυτή είναι και η μαγεία τής υπόθεσης. Το γεγονός δηλαδή, ότι η δημιουργία αυτής τής μουσικής οφείλεται σε μιά ανθρώπινη πανσπερμία. Δηλαδή, ήταν η συγκυρία τέτοια, που με την επίδραση όλων αυτών των παραγόντων, φτάσαμε στη γέννηση τής σύγχρονης δυτικής μουσικής. Right place at the right time.

Κάτι, που πρέπει να επισημά-
νουμε είναι, ότι το blues δέν
είναι αυτό, που νομίζουν
οι ρωμιοί (βάλε ένα μπλουζάκι,
να χορέψω με τη γκόμενα
).
Δέν είναι μόνο αργό. Γίνεται
και γρήγορο ως και πολύ
γρήγορο και άγριο ώς και
πολύ άγριο (από φωνητικά,
κιθάρες κ.λπ.).
 
Βοήθησε λοιπόν, και ο ρυθμός του, που κατά βάση αντανακλά τον ερωτισμό, τις κινήσεις και δονήσεις τού σώματος, δηλαδή.
Επίσης, ο ρυθμός και κυρίως αυτός των drums, ήταν μέσα στη ζωή των αφροαμερικανών. Με ήχους drums επικοινωνούσαν ολόκληρα χωριά μεταξύ τους. Το αντίστοιχο στους ινδιάνους ήταν ο καπνός.

Συνεπώς, ο ερωτισμός τού blues, που γεννιέται μέσα από το ρυθμό του (ισχύει και το αντίστροφο) συνετέλεσε καθοριστικά στο να είναι πιό προσεγγίσιμο μουσικά από κάθε άνθρωπο, που δηλώνει φυσιολογικός κι έχει ερωτική ορμή. Ο ερωτισμός τού blues βρίσκεται σα στοιχείο και σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά του, το rock, τη jazz κ.λπ.. Aυτό είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς από τους κουνιστούς κώλους και γενικά τα λικνίσματα από το blues μέχρι και το rockabilly.

Ένα ακόμα, που πρέπει να μνημονεύσουμε, το οποίο δέν αναφέρεται στην ταινία, είναι ο Phil Chess, ο αδερφός τού Leonard, που αν και λιγότερο εμφανής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις τού αδερφού του. Σημαντικός επίσης ήταν και ο ρόλος τού Sam Phillips (τής γνωστής εταιρίας Phillips), που προμήθευε με καλλιτέχνες και έκανε το λεγόμενο scouting γιά την Chess.

Η ταινία έχει θαυμάσιο casting.
Πέρα από τις καταπληκτικές
φυσικές ομοιότητες
των πρωταγωνιστών με τους
μπλουζίστες οι ηθοποιοί
ήταν και εξαιρετικά
ταλαντούχοι.

Θα σταθώ σε μερικά σημεία:

1. Το στράβωμα στα χείλια
τού Muddy Waters. Ήταν χαρακτηριστικό του. Υπάρχει σε πάμπολλες φωτό, αλλά και σε βίντεο. Ο ηθοποιός το μιμήθηκε εξαιρετικά.


2.
Ο ατίθασος χαρακτήρα τού Marion «Little Walter» Jacobs, τού φυσαρμονικίστα. Πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε (υπάρχει και στην ταινία και πρόκειται για αληθές γεγονός) έναν, που τού είχε κλέψει το όνομα και προσπαθούσε να τον μιμηθεί, γιά να κονομήσει. Ο ηθοποιός το απέδωσε τέλεια.

3. Ο γνωστός γιά την τσιγκουνιά του, Chuck Berry. Δέν έπινε, δέν κάπνιζε, δέν χαλούσε καθόλου χρήματα. Μόνο με γυναίκες πήγαινε. Είχε και τη φήμη, πως κακοπλήρωνε τους μουσικούς του λευκούς και μαύρους. Ακόμα κι όταν γέρασε και δέν μπορούσε να πάρει τα πόδια του, συνέχιζε να κάνει περιοδείες γιά να κονομάει από αρπαχτές. Ήταν όμως, πολύ πλακατζής και δέν έπαιρνε τίποτα στα σοβαρά. Και εδώ ο ηθοποιός κάνει πολύ καλή δουλειά.

4. Όσο για τον Chester Bernett, κατά κόσμον Howlin' Wolf, ήταν πάντοτε ένας πολύ σκοτεινός τύπος, απόμακρος, δύστροπος και επιθετικός. Κι εδώ εξαιρετική δουλειά.

5. Αδύνατο σημείο τής ταινίας, η επιλογή τής Beyonce στο ρόλο τής Etta James. Δέν αντιλέγω, πως η φωνή τής ηθοποιού-τραγουδίστριας είναι πολύ καλή, αλλά δέν έχει το ηχόχρωμα τής Etta, γιατί η Εtta τραγουδούσε blues και r&b, πράγμα, που δέν μπορεί να κάνει η Beyonce, που τραγουδάει πολύ διαφορετικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως η ταινία με το ζόρι έβγαλε τα λεφτά της. Ίσα βάρκα ίσα νερά, που λένε (12 εκατ. δολλάρια). Σήμερα, ο κόσμος δέν επιθυμεί να παρακολουθεί τέτοιου είδους ταινίες. Προτιμά παραμύθια με happy end.
 
Με εξαιρετική απόδοση από
τους ηθοποιούς είναι και η
αργκό των μαύρων, που χρησι-
μοποιείται στην ταινία. Όταν
γιά παράδειγμα, ο Alan Lomax
πήγε να ηχογραφήσει τον
Muddy στη φυτεία, τον ρώτησε
πώς θα ήθελε να ονομάσει το
κομμάτι, που μόλις είχε ηχο-
γραφήσει. Ο Muddy απάντησε:
«I be's troubles».
 
Aυτή η αργκό αργότερα υιοθετήθηκε και από τους λευκούς, που μιμήθηκαν τα τραγούδια των μαύρων. Ας πάρουμε γιά παράδειγμα τα εβραιόπουλα των ακριβών περιοχών τού Chicago (Mike Bloomfield, Barry Goldberg), αλλά και τους λευκούς τους φίλους Paul Butterfield, Nick Gravenites (ο ρωμιός και συνθέτης των τραγουδιών τής Janis Joplin) κ.λπ.. Χαρακτηριστική ήταν η φράση τού Mike Bloomfield, που όποτε αναφερόταν σε ανθρώπους, τους αποκαλούσε «γάτες» (cats). Το κάνει σε όλες του τις αναφορές.

Η πλέον γνωστή από αυτές τις καταγραφές είναι στο δίσκο
«Filmore East-The Lost Tapes», που έκανε μαζί με το άλλο το εβραιόπουλο, τον Al Kooper. Κάποια στιγμή, ο Mike Bloomfield παρουσιάζει τον Johnny Winter, που εμφανίζεται δισκογραφικά γιά πρώτη φορά: «Τhis Cat from Texas can really play the blues».

Γενικότερα, η αγγλική εκδοχή τής αμερικάνικης γλώσσας την εποχή εκείνη (΄50-΄60 και λίγο από ΄70) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί περιέχει και πολύ λεξιλόγιο από τη γλώσσα τής ιταλικής μαφίας. Ένα κράμα λοιπόν, από νέγρικα, μαφιόζικα και «αστικά» αγγλικά εμφανίζεται τότε.

Αυτή η γλώσσα μπολιάστηκε ακόμα περισσότερο με τις γλωσσοπλασίες των χίππηδων τη δεκαετία ΄60-΄70, όταν πλέον η κουλτούρα των ναρκωτικών κυρίευσε τη νεολαία.

Joint ονομαζόταν και το τσιγάρο τής μαριχουάνας πέρα από «τεκές», που μέχρι τότε σήμαινε. Το joint λοιπόν, έκανε «βόλτες» από στόμα σε στόμα και ο καθένας ρουφούσε τη τζούρα του, γιά να «φτιαχτεί». Αν κάποιος αργούσε να το ρουφήξει, οι υπόλοιποι τού φώναζαν: «Ηey dude, don't bogart that joint».

Tί σημαίνει όμως, το ρήμα «bogart»; Bασικά, προέρχεται από τον ηθοποιό Humphrey Bogart, που σχεδόν σε όλες τις ταινίες του εμφανιζόταν με ένα τσιγάρο να κρέμεται από τα χείλια του χωρίς να το ρουφάει και αυτό να σιγοκαίει. Έτσι λοιπόν, η παραπάνω φράση σημαίνει: «μη χαραμίζεις το μπάφο», δηλαδή, μην τον αφήνεις να καίγεται άσκοπα. 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...
~
Δεν έχω δει το Cadillac Records, αλλά έχω δει το Black Snake Moan (2006):
http://www.imdb.com/title/tt0462200/
https://www.youtube.com/watch?v=Nt9LwiLvvgE
https://www.youtube.com/watch?v=yYY06G4R7zY
20.01.2015, 11:44:41


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

8+7=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

¶δεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. ΓιΆ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...