Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ:
Η “ΒΙΒΛΟΣ”
ΤΩΝ ΑΡΧ. ΕΛΛΗΝΩΝ


Β΄ ΜΕΡΟΣ

Έγραψε στις 11.11.2016 ο/η: Λάζαρης Γιάννης

Επιστροφή


 
Επιστρέψτε στο
πρώτο μέρος του άρθρου

κάνοντας κλικ εδώ.
 Ο χορός των Μαινάδων κάνει θρησκευτική προπαγάνδα μιλώντας για την προέλευση και την αξία των βακχικών τελετών, απευθύνεται στον Διόνυσο, τον εγκωμιάζει κι επισημαίνει την ασέβεια του Πενθέα.

Ο Πενθέας δέχεται συμβουλές να ασπαστεί τη διονυσιακή λατρεία. Καθώς μπαίνει στο παλάτι για να πάρει την τελική του απόφαση, ο Διόνυσος προεξαγγέλλει τα δεινά που θα βρουν το θηβαίο βασιλιά. Ο χορός των Μαινάδων τραγουδά στοχαστικά με κεντρικό μοτίβο τη δύναμη των θεών.
 
Στο τέταρτο επεισόδιο, ο Διόνυσος καλεί τον Πενθέα να βγει από το παλάτι. Ο θηβαίος βασιλιάς στολισμένος με βακχική στολή γελοιοποιείται στα μάτια των θεατών με τις κινήσεις του, τα λόγια του, με την εγκατάλειψή του στο έλεος του Διόνυσου, που διαλέγεται μαζί του σαν σ' ένα παιχνίδι.

Στο τέταρτο στάσιμο, ο χορός των Μαινάδων ζητάει από θεότητες κι από τον ίδιο το Διόνυσο να τιμωρήσουν τον Πενθέα για την ασέβειά του. Πράγματι, ο Διόνυσος τον εκδικείται. Τον πείθει να μεταμφιεσθεί σε Μαινάδα, για να κατασκοπεύσει τις θηβαίες στον Κιθαιρώνα κι όταν φτάνει στο βουνό, οι Μαινάδες και πρώτη η μητέρα του Αγαύη, τον διαμελίζουν. Μόλις ο Κάδμος πληροφορείται το συμβάν πηγαίνει στον Κιθαιρώνα και συλλέγει τα κομμάτια του κορμιού του.
 

 
Η Αγαύη συνειδητοποιεί, ότι τρελαμένη από τον Διόνυσο
σκότωσε η ίδια τον γιο της Πενθέα, που είχε τολμήσει
να αμφισβητήσει τη λατρεία του θεού.
 
 
Όταν αναγγέλλεται ο θάνατος του Πενθέα, ο χορός των Μαινάδων δείχνει χαρά για την τιμωρία του και ζητά λεπτομέρειες για το χαμό του. Εξιστορούνται τα καθέκαστα της σύλληψης και της κατασπάραξής του από τις Βάκχες στον Κιθαιρώνα.

Στο τέλος της σχετικής αφήγησης εμφανίζεται η παραληρημένη μητέρα του Πενθέα, Αγαύη, κρατώντας στην αγκαλιά της το κεφάλι του γιού της θεωρώντας το κεφάλι λιονταριού. Ενώ αναζητά τον Κάδμο και το γιο της, έρχεται ο Κάδμος κι αφηγείται πώς περιμάζεψε τα κατασπαραγμένα μέλη του Πενθέα, οπότε τότε η Αγαύη συνειδητοποιεί, ότι έχει η ίδια σκοτώσει το γιο της.


 

 
Πενθέας:
Ο θρυλικός βασιλιάς της Θήβας, που αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη θεότητα του Διόνυσου.
Για τιμωρία ξεσκίστηκε από τις μανιασμένες από τον θεό γυναίκες της Θήβας
συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του.
 


Το έργο τελειώνει με την μεγαλόπρεπη εμφάνιση του Διόνυσου ως θριαμβευτή θεού πλέον στο θεολογείο, απ’ όπου παρακολουθεί από ψηλά τους ανθρώπους που εξόντωσε ─ όλους, και εκείνους που υποτάχτηκαν στη βακχεία του και εκείνους, που προσπάθησαν να την αποκρούσουν. Ανακοινώνει τη δυσοίωνη τύχη των ηρώων κι εδραιώνει τη θρησκεία του, ενώ ο χορός των Μαινάδων εγκωμιάζει το μεγαλείο του θεού και θριαμβολογεί, επειδή κατάφερε να αποκαταστήσει τη λατρεία του στην πόλη.

Το δίδαγμα δηλαδή του έργου είναι να είστε ευσεβείς και να λατρεύετε τους θεούς, γιατί αλλιώς θα υποστείτε τις συνέπειες της οργής τους κι εν τέλει στο τέλος ό,τι κι αν κάνετε, το θεϊκό θέλημα θα επιβληθεί.


 


Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στις μυθολογικές βιογραφίες Διόνυσου και Ιησού.

Ήταν και οι δύο υιοί θεού με μητέρα θνητή, υπέφεραν θεία πάθη, αναστήθηκαν κ.λπ..
Στις παραπάνω εικόνες φαίνεται μία από αυτές: Ο Διόνυσος θεωρείτο θεός προστάτης της αμπέλου.
«Εγώ ειμί η άμπελος η αληθινή», λέει ο Ιησούς στο «κατά Ιωάννη» (15,1).Διόνυσος-Γιαχβέ
Ο Διόνυσος γενικά ήταν πολύ σκληρός προς τους ασεβείς, που δεν τον δέχονταν και τους οπαδούς του. Σε αυτούς ενέπνεε άγρια μανία και πέθαιναν συνήθως σπαρασσόμενοι.

Δεν έχουν κι άδικο όσοι υποστηρίζουν, ότι η λατρεία του θεού στις μονοθεϊστικές θρησκείες, βασίστηκε στη διονυσιακή λατρεία κι ό,τι ο Γιαχβέ-Ιησούς των χριστιανών είναι ουσιαστικά ο Διόνυσος των αρχαίων.

Εκτός των πολλών άλλων ομοιοτήτων, με την ίδια βιαιότητα ενεργούσε κι ο Γιαχβέ, σύμφωνα με τις περιγραφές της Βίβλου. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Σε ποιο θεό πιστεύουν;, Ένα σαθρό ανθρώπινο δημιούργημα, κ.ά.).

Η πρώτη θεατρική παράσταση
χωρίς θρησκευτική χροιά

Όσο περνούσαν τα χρόνια, οι ποιητές, που έδιναν πλέον καλλιτεχνική μορφή στις παραστάσεις, δεν ήταν δυνατόν να εξαντλούν τη θεματολογία τους μόνο σε ένα δράμα. Είχαν βέβαια το δικαίωμα να επεξεργασθούν το θέμα τους από άποψη θεατρικής–καλλιτεχνικής οικονομίας, αλλά δεν είχαν την ελευθερία να το διασκευάσουν σύμφωνα με τις προσωπικές τους ο καθένας αντιλήψεις και προτιμήσεις. Δηλαδή, δεν μπορούσαν ν’ αλλάξουν τα βασικά μυθολογικά στοιχεία του θέματος, γιατί οι μύθοι θεωρούνταν σαν ιερή παράδοση.

Ήταν λοιπόν αναγκασμένοι να σέβονται τα βασικά στοιχεία των μύθων, που παρουσίαζαν τα πάντα εξαρτημένα και κανονισμένα είτε από τη θεϊκή θέληση είτε από την ειμαρμένη. Η καλλιτεχνική σύνθεση του μύθου έπρεπε πάντα να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των ιερατικών παραδόσεων. Ο ποιητής όχι μόνο δεν είχε το δικαίωμα να παραμορφώνει, καταπώς ήθελε, το υλικό του μύθου, αλλά ούτε μπορούσε να διατυπώνει δικές του αρχές και ιδέες, που έρχονταν σε φανερή αντίθεση με τον ιερατικό «κώδικα».

Το πρώτο βήμα προς την καθαυτό δημιουργία θεατρικής παράστασης χωρίς καμία θρηκευτική χροιά έκανε ο Φρύνιχος, ο οποίος μετά την καταστροφή της Μιλήτου από τους Πέρσες (494 π.Χ.) εξέφρασε σε δραματικούς στίχους όλη του τη θλίψη και παρουσίασε το έργο του «Μιλήτου Άλωσις» στους αθηναίους. Η εντύπωση υπήρξε ισχυρότατη, γιατί οι αθηναίοι άρχισαν να κλαίνε. Ο Φρύνιχος καταδικάστηκε σε βαρύτατη χρηματική ποινή, γιατί πραγματεύτηκε θέμα ελληνικού πένθους.

Από το αρχαίο θέατρο
στο χριστιανικό ναό και τη συναγωγή

Μελετώντας κάποιος την αρχιτεκτονική δομή του χριστιανικού ναού και της συναγωγής και τη λειτουργικότητά τους, θα αναγνωρίσει εύκολα την αρχιτεκτονική δομή και λειτουργικότητα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Τα κύρια μέρη του θεάτρου ήταν: η σκηνή, το προσκήνιο, η ορχήστρα, το κοίλον, τα παρασκήνια, ο χορός κ.ά..

Η σκηνή αντιστοιχεί στο χριστιανικό ιερό.

Το προσκήνιο ήταν μια σειρά με κίονες μπροστά από τη σκηνή. Ανάμεσα στα διαστήματα των κιόνων βρίσκονταν θυρώματα και ζωγραφικοί πίνακες (τα σκηνικά). Υπήρχαν και πύλες, απ’ όπου έβγαιναν οι υποκριτές. Στο χριστιανικό ναό αντιστοιχεί στο τέμπλο και τις τρεις πύλες του.
 
 

 
Ο ρωμιο-Διόνυσος
 
 
Οι υποκριτές αντιστοιχούν στους ιερείς.

Η αγία τράπεζα είναι η θυμέλη.

Οι πάροδοι, οι διάδρομοι δεξιά και αριστερά από τη σκηνή, που οδηγούσαν στην ορχήστρα και συνήθως σκεπάζονταν με αψίδες αντιστοιχούν στους διαδρόμους δεξιά και αριστερά, που είναι σκεπασμένοι με το γυναικωνίτη.

Ο χορός αντιστοιχεί στους δεξιούς και αριστερούς ψάλτες.

Το κοίλον, το μέρος όπου στεκόταν το κοινό απέναντι από τους υποκριτές αντιστοιχεί στον κυρίως ναό, όπου στέκονται οι πιστοί απέναντι από τους ιερείς.

Η θρησκεία
του αρχαίου θεάτρου
στη Ρωμιοσύνη

Σήμερα, τελούνται διάφορες γιορτές της Ρωμιοσύνης με υποτιθέμενες αναβιώσεις αρχαίων θεσμών, όπως π.χ. τα Επιδαύρια. Όλες αυτές στοχεύουν στην ενδυνάμωση της εθνικής συνείδησης και του εθνικού φαντασιακού περί δήθεν συνέχειας στο χώρο και το χρόνο και της φυλετικής καταγωγής των σύγχρονων ρωμιών από τους αρχαίους έλληνες.

Οι παραστάσεις, που επαναλαμβάνονται περιοδικά κάθε καλοκαίρι στην Επίδαυρο, αλλά και σε άλλα αρχαία θέατρα, είναι η γιορτή, με την οποία επικοινωνούμε με τους νεκρούς υποτιθέμενους προγόνους και τους ξαναζωντανεύουμε τελετουργικά. Οι όροι «διδασκαλία», «μυσταγωγία», «καθηλωμένο το κοινό», «κατάνυξη» και άλλοι ανάλογοι είναι κοινοί τόποι στους λόγους περί αρχαίου δράματος. Όπως αντίστοιχα είναι και η σφοδρότητα των κατηγοριών για την «ιεροσυλία», που διαπράττει όποιος αιρετικός δεν το προσεγγίσει με τον δέοντα σεβασμό, και οι επικρίσεις που δέχεται.


 

 


Αυτά είναι τα βαθύτερα αίτια του σάλου, που ξέσπασε προ μηνών για το θεατρικό έργο του Γιαν Φάμπρ με τα παλλόμενα πέη. Από αρκετούς ακούστηκε ως επίκριση κατά των θεατρανθρώπων, ότι «τα κάναν όλα για τα λεφτά» και ότι «το μόνο που τους νοιάζει είναι να μοιράσουν τις επιχορηγήσεις». Η επίκριση αυτή δεν ευσταθεί. Αν η διαμαρτυρία συνίστατο στο ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να αμείβονται για τη δραστηριότητά τους, θα ήταν δικαιολογημένη.

Η ιερή αγανάκτηση των ρωμιών είναι γνήσια, δεν αποτελεί «υποκριτικό προκάλυμμα» για έναν «βαθύτερο υλικό λόγο», που κρύβεται από πίσω, όπως ο υποκριτής πίσω από το προσωπείο. Ο λόγος αυτός είναι η θρησκεία του αρχαίου θεάτρου στη σύγχρονη Ρωμιοσύνη.

 
 Φωτογραφίες
από θρησκευτικά ευσεβείς
και αποδεκτές
από τη Ρωμιοσύνη
παραστάσεις
αρχαίου δράματος.
Οι χοροί των γυναικών
είναι ντυμένες
σαν καλόγριες.
 

 

 
 

Η αρχαιολογία στην Ελλάδα αναδείχθηκε σε υπερβατικής σημασίας δραστηριότητα στο βαθμό, που πιστοποιεί και εξασφαλίζει τη σύνδεση με τους νεκρούς προγόνους. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Το έθνος και τα ερείπιά του).

Τη θεία λειτουργία της θρησκείας του αρχαίου θεάτρου αποτελούν για τη Ρωμιοσύνη οι παραστάσεις του αρχαίου δράματος.


Βιβλιογραφία:
  • «Ιστορία του ελληνικού έθνους»: έκδ. «Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.», Αθήνα,
  • Κων/νου Παπαρρηγόπουλου: «Ιστορία του ελληνικού έθνους», έκδ. Ν. Δ. Νίκας Α.Ε.», Αθήνα, 1930
  • Γιάνη Κορδάτου: «Μεγάλη ιστορία της Ελλάδας», έκδ. «20ός αιώνας», Αθήνα, 1960
  • «Εγκυκλοπαιδικόν λεξικόν Ηλίου», έκδ. «Ήλιος», Αθήνα
  • Γιάνη Κορδάτου: «Η αρχαία τραγωδία και κωμωδία», έκδ. «Μπουκουμάνης», Αθήνα, 1974.
  • Αριάδνης Κλωνιζάκη: «Τάματα στον Ασκληπιό. Ίαση και λατρεία σε μια εποχή κρίσης», lifo.gr, 18.9.14).

 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

8+9=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...