Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλΆ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, διΆ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

Α


Μια ταινία, εμπνευσμένη από το μύθο της Αντιγόνης,
που πραγματεύεται όλα αυτά, τα οποία βιώνουμε σήμερα
και που τα αποκαλούμε με μια λέξη, «κρίση»

Μιλάει στην «Ελεύθερη Έρευνα»
ο σκηνοθέτης της ταινίας, Στάθης Αθανασίου


Έγραψε στις 01.02.2013 ο/η: Αργύρης Νίκος

Επιστροφή

Λέει γιΆ αυτόν το πρόσταγμα, τής πολιτείας που βγήκε...
καμμιά νεκρώσιμη τιμή,
κανένας τάφος,
κανένας θρήνος νΆ ακουστεί επάνω του,
κανένας.


Στη σημερινή Ελλάδα τής κρίσης σε όλους τους τομείς, τής κακογουστιάς, τών καθημερινών σκουπιδιών τής τηλεόρασης, τών τουρκοανατολίτικων αμανέδων, τού βαλκανιλικιού, τού εθνικισμού και τής θεοκρατίας, μια ομάδα νέων καλλιτεχνών εκφράζεται και δημιουργεί με ενθουσιασμό ακολουθώντας το δύσκολο δρόμο τής ανεξαρτησίας και τής μή χειραγώγησης από πολιτικά, οικονομικά ή άλλα κέντρα:
 • Μάς αφήνει αδιάφορους το μοντέλο κατανάλωσης και ομοιομορφίας, που έχει επιβληθεί στον κινηματογράφο από διανομείς, δίκτυα και εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.
 • Θέλουμε να ανακτήσουμε το δικαίωμα να δημιουργούμε χωρίς να μάς φιμώνουν, να μάς πατρονάρουν ή να μάς καθοδηγούν απρόσωπες επιχειρήσεις και επιχειρηματικά μοντέλα δράσης.
 • Η ταινία μας καλύπτεται οικονομικά με χρηματοδότηση από το κοινό (crowdfunding).

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης τής ταινίας «Α», Στάθης Αθανασίου, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην «Ελεύθερη Έρευνα».


ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ«Ε.Ε.»: Ποιοί είστε και τί ζητάτε;

- Είμαστε μια κολεκτίβα καλλιτεχνών και επαγγελματιών των media, που συγκροτήσαμε μια ομάδα, λόγω τής αγάπης μας για το σινεμά, την τέχνη, τη ζωή - και κυρίως- επειδή δέν μάς εκφράζει η μέθοδος παραγωγής και διανομής ταινιών, που εφαρμόζεται έως σήμερα. 

Θέλουμε να ανακτήσουμε το δικαίωμα να δημιουργούμε χωρίς να μάς φιμώνουν, να μάς πατρονάρουν ή να μάς καθοδηγούν απρόσωπες επιχειρήσεις και επιχειρηματικά μοντέλα δράσης.

Ρίζες τής ομάδας είναι ο κινηματογράφος, το θέατρο και η φωτογραφία.

Μάς αφήνει αδιάφορους το μοντέλο κατανάλωσης και ομοιομορφίας, που έχει επιβληθεί στον κινηματογράφο από διανομείς, δίκτυα και εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. 

Δεν είμαστε έμποροι, που πωλούν τα προϊόντα τους, αλλά καλλιτέχνες, που επιθυμούν να επικοινωνήσουν απΆ ευθείας με το κοινό τους.


«Ε.Ε.»: Δηλαδή, τί ακριβώς κάνετε;

- Θέλουμε να φτιάχνουμε ταινίες, που θα ανάβουν μια σπίθα.

Οραματιζόμαστε έναν θεματικό κόσμο, όπου ο κινηματογράφος αποτελεί έναν πυρήνα, που περιβάλλεται από πολλές άλλες μορφές τέχνης, οι οποίες δίνουν πολυεπίπεδες διαστάσεις στην διερεύνηση τού βασικού θέματος.

Η «Α» είναι μια κινηματογραφική ταινία, που εμπνέεται από το μύθο τής Αντιγόνης και μιλά για όλα αυτά, που βιώνουμε σήμερα και που τα αποκαλούμε με μια λέξη «κρίση».

Χρησιμοποιούμε μια παληά ιστορία όχι για να μείνουμε στο παρελθόν, αλλά για να ερμηνεύσουμε το παρόν και να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον.

Με την ταινία αυτή θέλουμε να μιλήσουμε σαν καλλιτέχνες, αλλά και σαν ενεργοί πολίτες, για το πως βιώνουμε εμείς την «κρίση».

Όχι απλά θέλουμε, αλλά οφείλουμε να το κάνουμε, γιατί αυτός είναι και ο ρόλος μας σαν συμμέτοχοι στην κοινωνία, που ζούμε. Ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς κι ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο, απλά δεν ισχύει πια.

Έτσι και στο δικό μας χώρο τού σινεμά, όχι μόνο πιστεύουμε, ότι πρέπει να βρούμε νέους τρόπους, για να έρθουμε σε επαφή και σε επικοινωνία με το κοινό, αλλά το κάνουμε πράξη με αυτό το project με τον εξής τρόπο:
 • Δουλεύουμε ανεξάρτητοι από κάθε είδους κρατικής επιχορήγησης και απευθυνόμαστε στον τελικό θεατή, για να μας στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί.
 • Συνεργαζόμαστε με φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών και νέους καλλιτέχνες και δουλεύουμε μαζί σε όλα τα στάδια τής παραγωγής.
 • Κινούμαστε εκτός τού συνηθισμένου δρόμου διανομής και φέρνουμε την ταινία με τη ζωντανή της ορχήστρα, σε αρχαία θέατρα σε όλη τη Μεσόγειο, γιατί αυτός είναι ο κατΆ εξοχήν χώρος, που δημιουργήθηκε, για να φιλοξενεί διασκευές των μύθων.
 • Φέρνουμε την ταινία στην πόλη σε χώρους τέχνης και πολιτισμού και σε εναλλακτικούς χώρους δημιουργώντας μια ολόκληρη θεματική ενότητα, που ξεκινά από τον κινηματογράφο και εξαπλώνεται σε πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης (φωτογραφία, video art, εικαστικά, installation, viral κ.λπ.).
 • Διοργανώνουμε καθημερινές συζητήσεις με σημαντικούς εισηγητές, ώστε να μήν είναι ο θεατής ένα απλός δέκτης, αλλά ενεργός συμμέτοχος σε όλα αυτά τα θέματα, που θέτει ο μύθος σήμερα.
 • Δίνουμε την ταινία δωρεάν στο δίκτυο με άδεια creative commons, μετά την περιοδεία στα αρχαία θέατρα και τον πρώτο κύκλο θεματικών προβολών στους χώρους τέχνης και τους εναλλακτικούς χώρους.
Δεν θεωρούμε την ταινία μια «άπαξ» εμπειρία, που ξεθωριάζει αμέσως μόλις προβληθεί, αλλά μια αφορμή, ένα έναυσμα, μια αιτία να ξεκινήσει ένας καλλιτεχνικός, αλλά και κυριολεκτικός διάλογος με όλους όσους ενδιαφέρονται.

Αυτός είναι ο τρόπος, που αντιλαμβανόμαστε τον κινηματογράφο κι έτσι θέλουμε να δουλεύουμε.

Τροφή για σκέψη, έναυσμα, για να ακολουθήσει ο καθένας τον δρόμο τής προσωπικής του αυτό-εξερεύνησης δίνοντας το ερέθισμα. Όσο πιο πολύπλευρο το ερέθισμα, τόσο το καλύτερο, εξ ου και η εξάπλωση και μεταμόρφωση τού φιλμ σε άλλες μορφές τέχνης και διαλόγου, προκειμένου να επικοινωνήσουμε για το τί σημαίνει να ζει κανείς σε μια εποχή αλλαγών, σε μια εποχή γενικής κρίσης, σε μια εποχή ελπίδας.

Αν πρόκειται να κάνουμε μια ταινία εμπνευσμένη από έναν αρχαίο μύθο, ας το κάνουμε με τον τρόπο, που αρχικά γινόταν. Ως έναυσμα διαλόγου.

Οραματιζόμαστε αυτές τις εκδηλώσεις όχι μόνο ως τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά ως γεγονότα με διεθνή απήχηση: Ως την παρουσίαση τής κινηματογραφικής προσαρμογής τής ανάγνωσης τού μύθου τής Αντιγόνης σήμερα, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής και -κυρίως- κοινωνικής κρίσης.

Όπως ακριβώς είχε συμβεί στο θέατρο τού Διονύσου στην Αθήνα 2.453 χρόνια νωρίτερα, όταν η κοινωνική και οικονομική τάξη τού κόσμου βρισκόταν και πάλι υπό κατάρρευση και η πόλη των Αθηνών σε θανάσιμο κίνδυνο.


«Ε.Ε.»: Τί πραγματεύεται η ταινία;

- Μια γυναίκα -η «Α»- εξαναγκάζεται να μείνει κάτω από το κρεμασμένο πτώμα τού αδελφού της στη μέση ενός καμμένου δάσους, έως ότου οι αρχές αποφασίσουν, ότι τιμωρήθηκε αρκετά. Θα βρει τη δύναμη όχι μόνο να επαναστατήσει ενάντια σε αυτή την άδικη εντολή, αλλά και να αντιμετωπίσει τον αδελφό της, όταν θα συναντηθούν στον «¶δη».

Σύμφωνα με το μύθο, η Αντιγόνη είναι η κόρη τού βασιλιά Οιδίποδα. Ο βασιλιάς Κρέων, που κυβερνά τη Θήβα, απαιτεί να αφεθεί άταφο το σώμα τού αδελφού της, τού Πολυνείκη, ώστε να κατασπαραχθεί από τα όρνια. Όποιος δέν συμμορφωθεί με τη διαταγή, θα εκτελείται άμεσα.

Η Αντιγόνη θα αντισταθεί σε αυτή την άδικη διαταγή και θα θάψει τον αδελφό
της, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της, μένοντας ειλικρινής όμως, στα συναισθήματά της, αλλά και στον προσωπικό της ορισμό τής δικαιοσύνης ανεξάρτητα από την επιθυμία των αρχών.

Είναι περιττό να σημειώσουμε τη σχέση τού μύθου τής Αντιγόνης με την τρέχουσα πολιτική και κοινωνικο-οικονομική κατάσταση. Σε αυτή την νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, τής οποίας ηγούνται οι αριθμοί και οι δείκτες, ένας αόρατος βασιλιάς Κρέων έχει εισβάλλει στη ζωή μας, ενώ κερδίζει επιπλέον έδαφος μέρα με τη μέρα.

Λίγοι είναι αυτοί, που ονειρεύονται πράξεις αντίστασης εναντίον του, ενώ οι περισσότεροι από εμάς απλά προσαρμοζόμαστε στις παράλογες και απάνθρωπες απαιτήσεις του.

Η ταινία μας εκτυλίσσεται σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με κεντρικά πρόσωπα μια συμβιβασμένη αστή, την «Α», και τον «τρομοκράτη» αδελφό της -όπως βαφτίστηκε από το κράτος- τον Φυγά.

Ο Φυγάς απευθύνεται στην «Α», για να ζητήσει καταφύγιο, εκείνη όμως αρνείται να τού παρέχει βοήθεια, επειδή φοβάται, ότι θα θέσει την ελεγχόμενη ζωή της σε κίνδυνο. Τα πράγματα όμως, θα εξελιχθούν άσχημα και για τους δυο, αφού ο Φυγάς εντοπίζεται και εκτελείται, ενώ η «Α» συλλαμβάνεται.

Η «Α» οδηγείται στο Δάσος, όπου οι αρχές εγκαταλείπουν τους καταδι- κασμένους. Πρέπει να παραμείνει εκεί, κάτω από τον κρεμασμένο αδελφό της, έως ότου οι αρχές αποφασίσουν, ότι έχει τιμωρηθεί αρκετά.

Η προσέγγισή μας στο μύθο, εστιάζει σε δυο σημεία, που δέν έχουν θιγεί στο παρελθόν και κατά μια έννοια καθιστούν το μύθο ακόμα πιο επίκαιρο σήμερα.

ΚατΆ αρχήν στον μύθο βλέπουμε την Αντιγόνη πρόθυμη να θυσιάσει τη ζωή της στο όνομα τής προσωπικής της δικαιοσύνης. Η δική μας Αντιγόνη, η ¶λφα, δέν έχει φτάσει στο σημείο αυτό. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται στον αντίποδα, ακριβώς όπως η πλειοψηφία των πολιτών, που ζουν συντηρητικά, ζουν μέσα στον φόβο, ζουν επειδή απλά ο βασιλιάς Κρέων τους το επιτρέπει κι αυτό τους αρκεί.

Θα δούμε την ¶λφα να χάνει σταδιακά τα πάντα, ακόμα και τον φόβο της και να φτάνει στο σημείο, όπου απελευθερώνεται.

Θα παρακολουθήσουμε την γέννηση, την δημιουργία μιας Αντιγόνης και όχι μόνο τη δράση της.

Δεύτερον, ο μύθος τελειώνει, όταν η Αντιγόνη χάνει τη ζωή της. Δεν μαθαίνουμε ποτέ τι συνέβη, όταν συνάντησε τον πολυαγαπημένο αδελφό της στον ¶δη. Τί μπορεί να είπε η Αντιγόνη στον Πολυνείκη μόλις είχε χάσει τη ζωή της για εκείνον; Ποιος ξέρει;

Στην δική μας ιστορία, η «Α» θα συναντήσει τον Φυγά ως φάντασμα. Εκεί θα αποκαλυφθεί αν οι πληγές τους είναι τόσο βαθειές, ώστε να μήν μπορούν να επουλωθούν.

Η ταινία, αν και εξόχως πολιτική, επικεντρώνεται κυρίως στην σχέση μεταξύ των δύο αδελφών και δεν κάνει κήρυγμα για τη σκοτεινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση, που επιβλήθηκε στον κόσμο. Οι άνθρωποι και τα συναισθήματά τους είναι αυτά, που μετρούν, γιατί οι άνθρωποι τυχαίνει να ζουν σε αυτόν τον κόσμο και αυτοί μας ενδιαφέρουν.«Ε.Ε.»: Πώς χρηματοδοτείται η ταινία;


- Ο τρόπος, που καλύπτουμε τον προϋπολογισμό μας έχει ως εξής:

 • Η βασική καλλιτεχνική ομάδα (σεναριογράφος, σκηνοθέτης, φωτογράφος, production designer, συνθέτης, ηθοποιοί), καθώς και η ομάδα τής επικοινωνίας, κεφαλαιοποιούμε τη δουλειά μας. Η συμπαραγωγός μας εταιρεία, Imagina Pictures, παρέχει όλο τον εξοπλισμό και το χώρο για το μοντάζ και το post-production τού ήχου και τής εικόνας. Η Imagina Pictures επίσης παρέχει την κάμερα και το σχετικό εξοπλισμό. Αυτά αποτελούν το 40% τού προϋπολογισμού.
 • Ο ειδικός εξοπλισμός (steadicam, γερανός, octocopter), το 3D animation, τα visual effects και λοιπά έξοδο (συνεργείου κ.ά.), που αποτελούν άλλα 40% τού προϋπολογισμού, καλύπτονται με ιδιωτικές χορηγίες.
 • Το 20%, που μένει, είναι το κόστος τού production design. Αυτό περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζονται, για να δημιουργήσουμε τον κόσμο τής ταινίας, τον κόσμο τής «Α» από τα ρούχα μέχρι ένα ολόκληρο σπίτι, το οποίο θα στήσουμε σε πλατώ. Αυτό είναι πολύ καθοριστικό για την ταινία, γιατί η αισθητική και η εικαστικότητα τής εικόνας, είναι υψηλότατου επιπέδου. Αυτό είναι το κομμάτι, που καλύπτουμε με τή διαδικασία τής χρηματοδότησης από το κοινό (crowdfunding).

«Ε.Ε.»: Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

- Μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει οποιοδήποτε ποσό πηγαίνοντας στην κεντρική σελίδα τού crowdfunding: www.indiegogo.com/alpha-movie, όπου επιλέγει το ποσό, τον τρόπο (paypal, κάρτα, κατάθεση κ.ά.), καθώς και το ανταποδοτικό του δώρο, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες, που υπάρχουν εκεί.

Η διαδικασία χρηματοδότησης ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει 45 ημέρες, οπότε ελπίζουμε να έχουμε συγκεντρώσει το απαραίτητο χρηματικό ποσό. Αυτό είναι το κομμάτι, που ζητάμε τη βοήθεια όλων!

Αύριο, Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, κάνουμε ένα «party εκκίνησης» στο HUB, Αλκμήνης 5, στα Πετράλωνα στις 22:00, όπου σάς περιμένουμε όλους και σάς καλούμε να μάς υποστηρίξετε στο δύσκολο, αλλά ενθουσιαστικό δρόμο, που ξεκινήσαμε.

Σχεδιάζουμε επίσης, να παρουσιάσουμε το project και σε πόλεις εκτός Αθηνών, οπότε μπορείτε να ενημερώνεστε συνεχώς από τη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

4+4=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

¶δεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. ΓιΆ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...