Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

ΓΙΑ ΤΗΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ


Eric Hobsbawm, έκδ. “Θεμέλιο”

Έγραψε στις 04.12.2012 ο/η: Λάζαρης Γιάννης

Επιστροφή

Μια γκρίζα ζώνη υπάρχει ανάμεσα στην επιστήμη και στις πολιτικές θέσεις, και η οποία ίσως αφορά περισσότερο τους ιστορικούς απ' όσο άλλους, επειδή οι ιστορικοί, από τα πολύ παλιά χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν για να νομιμοποιούν τις αξιώσεις (για παράδειγμα, δυναστικές ή εδαφικές) των πολιτικών. Είναι η ζώνη τής πολιτικής υπεράσπισης. Θα ήταν εντελώς ουτοπικό να περιμένει κανείς από τους ιστορικούς να μή λειτουργούν ως συνήγοροι, ειδικά, όταν πιστεύουν (όπως συχνά συμβαίνει), ότι μια υπόθεση πρέπει να υποστηριχθεί όχι μόνο για λόγους πατριωτισμού ή κάποιου άλλου πολιτικού πιστεύω, αλλ' ότι είναι πραγματικά σωστή.

Είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν βούλγαροι, σκοπιανοί και έλληνες καθηγητές έτοιμοι, έστω κι αν δεν υποκινούνται από κυβερνήσεις, κόμματα ή Εκκλησίες, να πολεμήσουν μέχρι τελευταίας υποσημείωσης υπέρ των θέσεών τους για το Μακεδονικό Ζήτημα. Και, ασφαλώς, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ιστορικοί, εντελώς αδιάφοροι προσωπικά, θα αποδεχθούν το πολιτικό καθήκον να υποστηρίξουν μια υπόθεση, όπως, π.χ., να τεκμηριὡσουν τις διεκδικήσεις τής κυβέρνησής τους πάνω σ' ένα αμφισβητούμενο σύνορο ή να γράψουν ένα άρθρο πάνω στην πατροπαράδοτη φιλία των λαών τής Συλδαβίας και τής Ρουριτανίας σε μια στιγμή, που η Συλδαβία προσπαθεί να βελτιώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ρουριτανία.

Ωστόσο, όσο κι αν είναι βέβαιο, πως οι ακαδημαϊκοί θα εξακολουθήσουν να δρουν σα συνήγοροι, με μεγαλύτερο ή μικρότερο φανατισμό, κι όσο κι αν το στοιχείο τής συνηγορίας είναι αδιαχώριστο από καθε δημόσια αντιπαράθεση απόψεων, πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη στο μυαλό μας τη διαφορα μεταξύ συνηγορίας και επιστημονικής συζήτησης - έστω και στρατευμένης (σελ. 164-165).

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια καθαρά αντικειμενική και αξιολογικά ουδέτερη επιστήμη. Επί πλέον, στο κάθε τι, που αφορά στην επιστήμη, από τις διαδικασίες, που ακολουθεί, μέχρι τα συγκεκριμένα της πορίσματα και τις θεωρίες, στις οποίες αυτά ομαδοποιούνται, πρέπει να βλέπουμε κατ' αρχάς μια συγκεκριμένη πολιτική (ή, γενικότερα, ιδεολογική) λειτουργία ή σκοπιμότητα, η οποία συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ή πολιτική ομάδα ή οργάνωση. Έτσι, η κύρια σημασία τής ηλιοκεντρικής αστρονομίας τού 16ου και τού 17ου αιώνα δεν συνίστατο στο ότι ήταν «πιο αληθινή» από τη γεωκεντρική, αλλ' ότι προσέφερε νομιμοποίηση στην απόλυτη μοναρχία («στο βασιλιά ήλιο»).

Η παρατήρηση τού Τόμας Χομπς, ότι οι άνθρωποι θα αποσιωπούσαν ή και θα αμφισβητούσαν τα θεωρήματα τής γεωμετρίας αν αυτά συγκρούονταν με τα πολιτικά συμφέροντα τής κυρίαρχης τάξης μπορεί να αληθεύει, αλλά μια τέτοιου είδους στράτευση δεν έχει θέση στις επιστήμες.

Αν θέλει κάποιος να υποστηρίξει, ότι η Γη είναι επίπεδη ή ότι η βιβλική αφήγηση για τη δημιουργία αληθεύει κατά γράμμα, καλά θα κάνει να μη γίνει αστρονόμος, γεωγράφος ή παλαιοντολόγος. Αντίστοιχα, εκείνοι, που αντιστέκονται στο να συμπεριληφθεί η βιβλική εκδοχή τής δημιουργίας στα σχολικά βιβλία τής Καλιφόρνιας ως «πιθανή υπόθεση», δεν το κάνουν, επειδή έχουν στρατευμένες απόψεις (πράγμα, που μπορεί να ισχύει), αλλά επειδή στηρίζονται στην ύπαρξη μιας γενικής συναίνεσης μεταξύ των επιστημόνων, πως όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά κι ότι κανένα υπέρ αυτής επιχείρημα δεν μπορεί να διεκδικήσει επιστημονικό status. Δεν πρόκειται, όσο μπορούμε να ξέρουμε, για μια «πιθανή επιστημονική υπόθεση». Θέτοντας κάποιος ζήτημα για το αν η Γη είναι επίπεδη ή για το αν ο θεός έπλασε τον κόσμο μέσα σε επτά ημέρες, αμφισβητεί ό,τι ξέρουμε ως ορθό λόγο και επιστήμη. Υπάρχουν άνθρωποι, που θέλουν να το κάνουν είτε ρητά είτε έμμεσα. Αν με κάποιο τρόπο κατάφερναν να αποδείξουν, ότι έχουν δίκιο, τότε οι ιστορικοί, κοινωνικοί και λοιποί επιστήμονες, δεν θα είχαν δουλειά να κάνουν (σελ. 157-159).

Το ότι η ιστορία είναι άρρηκτα δεμένη με την πολιτική -όπως εξακολουθεί να αποδεικνύει η ιστοριογραφία τής Γαλλικής Επανάστασης- ίσως να μην αποτελεί σήμερα πολύ σοβαρή δυσκολία, γιατί οι συζητήσεις των ιστορικών, τουλάχιστον στις χώρες, όπου επικρατεί διανοητική ελευθερία, διεξάγονται στα πλαίσια των κανόνων τής επιστήμης. Εξ άλλου, πολλές από τις πλέον ιδεολογικά φορτισμένες συζητήσεις μεταξύ επαγγελματιών ιστορικών αφορούν ζητήματα, για τα οποία οι μή ιστορικοί γνωρίζουν λίγα και ενδιαφέρονται λιγότερο. Ωστόσο, όλοι οι άνθρωποι, οι συλλογικότητες και οι θεσμοί έχουν ανάγκη από ένα παρελθόν, αλλά πολύ λίγες φορές πρόκειται για το παρελθόν, που αποκαλύπτει η ιστορική έρευνα.

Το κλασικό παράδειγμα μιας κουλτούρας ταυτότητας, που στηρίζεται πάνω στο παρελθόν μέσω μύθων μεταμφιεσμένων σε ιστορία είναι ο εθνικισμός. Ο Ερνέστ Ρενάν παρατηρούσε εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, ότι «η λήθη ή ακόμα και η παραχάραξη τής ιστορίας, αποτελεί ουσιώδη παράγοντα τής διαμόρφωσης ενός έθνους, γι' αυτό και η πρόοδος των ιστορικών σπουδών αποτελεί συχνά κίνδυνο για μια εθνικότητα». Διότι τα έθνη αποτελούν ιστορικά καινοφανείς οντότητες, που διατείνονται, ότι υπάρχουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αναπόφευκτα, η εθνικιστική εκδοχή τής ιστορίας συνίσταται σε αναχρονισμούς, αποσιωπήσεις, απόσπαση από τα ιστορικά συμφραζόμενα και, σε ακραίες περιπτώσεις, σε ψέματα.


Στο προ-ακαδημαίκό παρελθόν δεν υπήρχαν πολλοί τρόποι αποφυγής των καθαρών ιστορικών επινοήσεων, όπως ήταν η πλαστογράφηση ιστορικών χειρογράφων (π.χ. στη Βοημία), η συγγραφή ενός αρχαίου, και αρκούντως ένδοξου σκωτσέζικου εθνικού έπους (π.χ. το «Ossian» τού James Macpherson) ή η παραγωγή ενός πλήρως επινοημένου θεατρικού έργου, το οποίο εμφανίζεται να αναπαριστά αρχαίες τελετουργίες βάρδων, π.χ.
στην Ουαλία (και το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί την κορύφωση τού ετήσιου Eisteddfod, τού πολιτιστικού φεστιβάλ αυτής τής μικρής χώρας). Όταν αυτές οι επινοήσεις πρέπει να υποβληθούν στον έλεγχο μιας ευρείας και εδραιωμένης επιστημονικής κοινότητας, αυτό δεν είναι πλέον δυνατόν.

Μεγάλο μέρος τής πρώιμης ιστορικής επιστήμης συνίστατο στην ανασκευή τέτοιων επινοήσεων και στην αποδόμηση των μύθων, που βασίζονταν σ' αυτές. Ο μεγάλος άγγλος μεσαιωνολόγος J. Horace Round, έγινε διάσημος για μια σειρά ανελέητων ανατομιών των γενεαλογικών δέντρων των βρετανικών αριστοκρατικών οικογενειών, με τις οποίες αποδείκνυε ως πλαστούς τους ισχυρισμούς τους, ότι κατάγονται από τους νορμανδούς εισβολείς.

Οι έλεγχοι δεν είναι απαραίτητα μόνον ιστορικής φύσης. Η «σινδόνη τού Τορίνου», για να αναφέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα ενός ιερού λειψάνου απ' αυτά, που πλούτιζαν τα μεσαιωνικά προσκυνηματικά κέντρα, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο τεστ τής χρονολόγησης με άνθρακα-Β (σελ. 324-325).

Επιπλέον, η ιστορική επαληθευσιμότητα των πολιτικών και ιδεολογικών προτάσεων μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας, αν η ιστορικότητα αποτελεί την ουσιαστική βάση τέτοιων προτάσεων. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις εδαφικές διεκδικήσεις κρατών ή κοινοτήτων, οι οποίες είναι συνήθως ιστορικές. Η αντιμουσουλμανική εκστρατεία (τού 1992) τού ινδουιστικού κόμματος BJP, που οδήγησε σε μια μαζικής κλίμακας σφαγή στην Ινδία, στηριζόταν σε ιστορικές αιτιάσεις. Η πόλη τής Ayodhya διεκδικούνταν ως γενέτειρα τού θεϊκού Ράμα. Υποτίθεται, πως η κατασκευή ενός τζαμιού από το μογγόλο κατακτητή Μπαμπούρ, σ' ένα τέτοιο ιερό χώρο των ινδουιστών αποτελούσε προσβολή στην ινδουιστική θρησκεία και μια ιστορική ύβρη. Το τζαμί έπρεπε να καταστραφεί και στη θέση του να κτιστεί ένας ινδουιστικός ναός (το τζαμί πράγματι κατεδαφίστηκε από ένα τεράστιο πλήθος ινδουιστών ζηλωτών, που κινητοποιήθηκε από το BJP γι' αυτό το σκοπό το 1992). Δεν είναι παράξενο, που οι ηγέτες αυτού τού κόμματος διακήρυξαν, ότι «τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να επιλύονται με δικαστικές αποφάσεις», μια, που η ιστορική βάση αυτής τής αξίωσης ήταν ανύπαρκτη.

Οι ινδοί ιστορικοί ήταν σε θέση να δείξουν, ότι κανείς δεν θεωρούσε την Ayodhya γενέτειρα τού Ράμα πριν από το 19ο αιώνα και πως ούτε οι μογγόλοι αυτοκράτορες είχαν κάποια ιδιαίτερη σχέση με το τζαμί, ενώ, από νομική άποψη, οι ινδουιστικές αξιώσεις στην τοποθεσία ήταν αμφισβητούμενες. Η συγκεκριμένη διαμάχη μεταξύ των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων ήταν στην πραγματικότητα πρόσφατη. Ήταν μια ωρολογιακή βόμβα, που είχε ανάψει το 1949, όταν την επομένη τής διχοτόμησης τής Ινδίας και τής ίδρυσης τού Πακιστάν, είχε κατασκευαστεί ένα «θαύμα των εικόνων», που εμφανίζονταν στο τζαμί.

Το να επιμένει κανείς στην πρωτοκαθεδρία των τεκμηρίων και στην κεντρικότητα τής διάκρισης ιστορικού γεγονότος και μυθοπλασίας, είναι ένας μόνον από τους τρόπους άσκησης τής ευθύνης τού ιστορικού, και, καθώς η ιστορική πλαστογράφηση δεν είναι πια αυτή, που ήταν κάποτε, ίσως όχι ο σημαντικότερος. Η προβολή στο παρελθόν των επιθυμιών τού παρόντος, δηλαδή, με τεχνικούς όρους, ο αναχρονισμός, αποτελεί τη συνηθέστερη και πιο πρόσφορη μέθοδο δημιουργίας μιας ιστορίας, που να ικανοποιεί τις ανάγκες αυτών, που ο Μπένεντικτ Άντερσον έχει ονομάσει Φαντασιακές Κοινότητες
ή συλλογικότητες, και οι οποίες, βέβαια, δεν είναι μόνον εθνικές. (σελ. 327-328).

Ο E. J. Hobsbawn (1917-2012) ήταν μέλος τής Βρετανικής Ακαδημίας Τεχνών κι Επιστημών, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων σ’ αρκετές χώρες.

Στα δοκίμια, που περιλαμβάνονται στο υπό κρίση βιβλίο, αρκετά από τα οποία ήταν μέχρι σήμερα αδημοσίευτα, ο Hobsbawm στοχάζεται πάνω στη θεωρία, την πρακτική και την εξέλιξη τής ιστορίας, καθώς και για τη σημασία,  που έχει η ιστορία στο συγχρονο κόσμο.

Τα κείμενα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ανακλούν το ενδιαφέρον, που είχε καθ' όλη τη διαρκεια τής ζωής του ο E. J. Hobsbawm για τις σχέσεις μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Μεταξύ των άλλων ασχολούνται: με τα προβλήματα τής γραφής τής ιστορίας, με τις χρήσεις της και με τις ευθύνες, που φέρει ο ιστορικός, με την ιστορία τής κοινωνίας, με τον Μαρξ και με τα σημερινά ρεύματα και μόδες τής ιστοριογραφίας, με την Ευρώπη, τη ρωσική επανασταση και με το κατρακύλημα προς μια παγκόσμια βαρβαρότητα, που συνεχίζεται στο μεγαλυτερο μέρος τού εικοστού αιώνα, απειλώντας να καταστρέψει τον πολιτισμό, που κληρονομήσαμε από τον
ευρωπαϊκό διαφωτισμό τού 18ου αιώνα.

Τα δοκίμια αυτά αποκαλύπτουν ένα πάθος στη σπουδαιότητα, που έχει η μελέτη τής ιστορίας, και χαρακτηρίζονται από οξυδερκή ανάλυση, μεγάλο εύρος αναφορών και πρωτότυπες απόψεις, εκείνα ακριβώς τα στοιχεία, για τα οποία έγινε διάσημος ο μεγάλος αυτός ιστορικός.

«Κάθε εβραίος με ό,τι και να ασχολείται, υιοθετεί αυτομάτως το ερώτημα, με βάση το οποίο τα μέλη των εβραϊκών κοινοτήτων κατά τη διάρκεια πολλών χαλεπών αιώνων αντιμετώπιζαν κάθε τι, που συνέβαινε μέσα στον ευρύτερο κόσμο: “Είναι καλό για τους εβραίους; Είναι κακό για τους εβραίους;” Σε καιρούς διακρίσεων και κατατρεγμών παρείχε μια καθοδήγηση -αν κι όχι πάντοτε την καλύτερη- για τη δημόσια και ιδιωτική συμπεριφορά, μια στρατηγική σε όλα τα επίπεδα για ένα λαό τής διασποράς.

»Δεν είναι όμως δυνατόν, και δεν πρέπει, να καθοδηγεί έναν εβραίο ιστορικό, ακόμα κι αυτόν, που γράφει την ιστορία τού λαού του. Οι ιστορικοί, ακόμα κι αν ασχολούνται με το μικρόκοσμο, πρέπει να είναι οικουμενιστές, όχι λόγω πίστης σ' ένα ιδανικό, στο οποίο πολλοί από μάς παραμένουμε προσηλωμένοι, αλλά γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση τής ιστορίας τής ανθρωπότητας, και για την κατανόηση κάθε ξεχωριστού κομματιού τής ανθρωπότητας. Γιατί κάθε ανθρώπινη κοινότητα είναι ή υπήρξε κομμάτι ενός ευρύτερου και πιο σύνθετου κόσμου.

»Μια ιστορία, που αφορά μόνο εβραίους (ή μόνο αφρο-αμερικανούς, ή μόνο σε έλληνες, ή μόνο σε γυναίκες, ή μόνο σε προλετάριους, ή μόνο σε ομοφυλόφιλους) δεν μπορεί να είναι καλή ιστορία, αν και μπορεί να είναι βολική για όσους την ασκούν.

»Δυστυχώς, όπως αποδεικνύει η κατάσταση σε πολλά μέρη τού κόσμου στην εποχή μας, η κακή ιστορία δεν είναι ακίνδυνη ιστορία. Είναι επικίνδυνη. Οι φράσεις, που γράφονται από φαινομενικά αθώα πληκτρολόγια, μπορεί να είναι θανατηφόρες».

 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

9+3=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...