Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ
ΚΟΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΑΡΗ


Νερό, πάγος, σύννεφα, ομίχλες
και χιονοπτώσεις στον Κόκκινο Πλανήτη

Σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη ζωής


Έγραψε στις 12.03.2012 ο/η: Φυλακτού Ευγενία

Επιστροφή

Οι πολλές μορφές ζωής είναι χαρακτηριστικό τού πλανήτη μας. Το νερό όμως, είναι εκείνο, που μάς κάνει ξεχωριστούς. Το νερό είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να υπάρξει ζωή στη Γή. Όταν ψάχνουμε για ζωή αλλού, ψάχνουμε αρχικά για νερό.

Η έρευνα, μάς οδηγεί σε έναν άλλον πλανήτη, ένα μέρος, στο οποίο μέχρι τώρα πιστεύαμε, ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει νερό, νέα στοιχεία όμως, μάς δείχνουν, ότι μπορεί.

Ο Phoenix Mars Lander τής NASA έσκαψε νέα στοιχεία για το υγρό παρελθόν τού Κόκκινου Πλανήτη, αλλά υπήρξε και αυτόπτης μάρτυρας τού σημερινού κύκλου τού νερού στην επιφάνειά του καταγράφοντας πάγους, σύννεφα, ομίχλες και χιόνια.

Καλωσήλθατε στον υδάτινο κόσμο τού Άρη...Καλλιτεχνική απεικόνιση
από τη NASA
τής προσεδάφισης
τού Phoenix
στον Άρη.Έρευνες στις αρκτικές πεδιάδες τού Άρη
Στον κώνο ρύγχους τού πύραυλου Delta 2, που εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Canaveral, η NASA έβαλε το ρομπότ εξερεύνησης τού Άρη, τον Προσεδαφιστή Phoenix. Μετά από ένα ταξίδι 644 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, που διήρκεσε σχεδόν δέκα μήνες, ο Phoenix προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον Άρη. Σκοπός τής αποστολής: Η έρευνα των αρκτικών πεδιάδων τού πλανήτη για δομικά στοιχεία, όπως άνθρακα, άζωτο, κυρίως για νερό, αλλά και για τις κατάλληλες συνθήκες για ζωή τώρα ή στο παρελθόν.


Σύμφωνα με τον dr. Chris McKay, πλανητικό επιστήμονα στο ερευνητικό κέντρο Ames τής NASA, «η ζωή στη Γη είναι πολυποίκιλη με διαφορετικούς οργανισμούς, που ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Το κοινό τους στοιχείο είναι η ανάγκη ύπαρξης νερού. Άρα, όταν ψάχνουμε για ζωή αλλού, ψάχνουμε αρχικά για περιβάλλοντα, που έχουν υγρό νερό. Στη Γη, όπου υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή. Ακόμα και σε θερμοκρασία -10ο C, οι οργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν. Άρα, αν βρούμε ίχνη νερού στον Άρη, μπορεί να βρούμε και ζωή.»

Αλλά γιατί ψάχνουμε στον Άρη; Ο καθηγητής γεωμορφολογίας τού πανεπιστημίου τής Αριζόνα, dr. Vic Baker, εξηγεί: «Πριν τριάντα χρόνια, το διαστημόπλοιο Mariner 9 τράβηξε περίπου 9.000 φωτογραφίες, που έδειχναν κανάλια και κοιλάδες. Τα κανάλια και οι κοιλάδες ήταν ανάλογα με αυτά, που σχημάτισε το νερό στη Γη.»

Κανάλια
και κοιλάδες
τού Άρη.

 
 
Οι επιστήμονες απορούσαν βλέποντας αυτές τις εικόνες, όπως η παραπάνω. Φαίνεται σα διάβρωση από νερό, αλλά μέχρι πρόσφατα νόμιζαν, ότι δεν υπήρχε νερό στον Άρη. Η ατμόσφαιρά του είναι πολύ λεπτή για να το υποστηρίξει. Δεν είναι αρκετή γύρω από τον πλανήτη, για να τον μονώσει. Ο Άρης είναι πολύ κρύος. Η υψηλότερη θερμοκρασία του είναι 21ο C και η χαμηλότερη -142o C.Πρόσφατες διαβρώσεις από νερό
Τον Ιούνιο τού 2000, οι επιστήμονες ενθουσιάστηκαν με τις παρακάτω φωτογραφίες, που τράβηξε η κάμερα σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Κινείται γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη από το 1997. Η αριστερή τραβήχτηκε το 1999 και η δεξιά είναι στην ίδια τοποθεσία, το 2000. Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν μια αλλαγή στο τοπίο. Στους γεωλόγους, όπως ο dr. Baker, αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνονται γνώριμα. Στη Γη θα τα ονομάζαμε διαβρωσιγενείς χαράδρες. Είναι εκατοντάδων μέτρων. Μοιάζουν να έχουν σχηματιστεί εξ αιτίας τού νερού, που έπεσε στην επιφάνεια σχηματίζοντας όλο και μεγαλύτερες αποστραγγίσεις.

Αλλαγές στο αρειανό τοπίο με το σχηματισμό διαβρωσιγενών χαράδρων, που φαίνεται να έγιναν πρόσφατα από ροή νερού.
 

           1999                        2000


Αυτές οι χαράδρες και τα ρέματα, που μοιάζουν με τα γήινα, φαίνεται, ότι σχηματίστηκαν πρόσφατα από το νερό. Έχουν εμφανιστεί στο νότιο ημισφαίριο τού πλανήτη σε κεκλιμένες επιφάνειες με ελάχιστο ηλιακό φως, από τις ψυχρότερες τού Άρη.


Μετεωρίτης από τον Άρη
Στο επίκεντρο των συζητήσεων των επιστημόνων για την πιθανή ύπαρξη ζωής στον Άρη υπάρχει μια πέτρα, που έπεσε στη Γη από τον Κόκκινο Πλανήτη. Ανακαλύφθηκε το 1994 στην Ανταρκτική. ‘Εχει ύψος 15,2 εκατοστά και ζυγίζει πάνω από δυο κιλά. Ονομάζεται μετεωρίτης τού Allan Hills και είναι ένας από τους 34 μετεωρίτες τού Άρη, που βρέθηκαν στη Γη.

Ο αστροβιολόγος τού διαστημικού κέντρου Johnson, dr. David McKay, ο οποίος μελετά τους μετεωρίτες πάνω από δέκα χρόνια μάς λέει: «Ο Allan Hills είναι μοναδικός ανάμεσα στους μετεωρίτες τού Άρη, γιατί είναι πολύ παληός. Είναι ο παληότερος από τους μετεωρίτες τού Άρη και με ηλικία 4,5 δισ. ετών είναι η παληότερη πέτρα στη Γη.»


Ο μετεωρίτης
από τον Άρη,
Allan Hills.Αλλά πώς ήρθε ως εδώ; Δυνάμεις κτυπούσαν τη Σελήνη, τον Άρη, κάθε αντικείμενο στο ηλιακό σύστημα για δισεκατομμύρια χρόνια. Κάθε πέτρα, που ήταν κοντά στην επιφάνεια, ωθούνταν, λόγω τού ανακλώμενου κρουστικού κύματος έξω από τον Άρη με μεγάλη ταχύτητα. Αφού απομακρύνθηκε από τον Άρη, ο μετεωρίτης Allan Hills πρέπει να είχε ταξιδέψει ταχύτερα από την ταχύτητα διαφυγής τού πλανήτη με περίπου 17.700 χλμ/ώρα.

Ένα καλό ανάλογο θα ήταν η επιφάνεια ενός τραμπολίνου. Αν πηδήξεις επάνω σε ένα τραμπολίνο, το τραμπολίνο αναπηδά και σε σπρώχνει στον αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, το κρουστικό κύμα είναι σαν την επιφάνεια τού τραμπολίνου και ωθεί την πέτρα στο διάστημα.

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις, ότι μεγάλοι μετεωρίτες χτύπησαν τον Άρη στο παρελθόν. Συνδυάζοντας το φάσμα τής ανόργανης ύλης τού μετεωρίτη με δεδομένα, που συνέλεξαν όργανα σε τροχιά γύρω από τον Άρη, επιστήμονες τού πανεπιστημίου τής Χαβάης κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι ο μετεωρίτης Allen Hills προέρχεται από το χάσμα Eos, ένα τμήμα των φαραγγιών Valles Marineris. Αυτοί οι κρατήρες έχουν την ίδια σύνθεση οργανικής ύλης με το μετεωρίτη.


Πλούσιο υδάτινο παρελθόν
Αλλά αυτό, που ενθουσιάζει τους επιστήμονες είναι ο,τιδήποτε άλλο περιέχει ο μετεωρίτης. Χρησιμοποιώντας μικροσκόπια ηλεκτρονίων υψηλής ανάλυσης τον εξέτασαν και ανακάλυψαν μικροσκοπικά σφαιρίδια ανθρακικού σιδήρου και μαγνησίου, στοιχεία, που δημιούργησε και τοποθέτησε εκεί το νερό.


«Πρέπει να ήταν πιο θερμός ο Άρης με υψηλότερη ατμοσφαιρική πίεση, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, άρα μπορεί να υπήρχε υγρό νερό». Dr. Scot Rafkin, τού ερευνητικού ινστιτούτου Boulder τού Κολοράντο.
 
Αριστερά, φαίνεται μια καλλιτεχνική αναπαράσταση τού υδάτινου παρελθόντος τού Άρη. Κάπως έτσι πρέπει να ήταν η επιφάνειά του πριν από 3,9 δισ. χρόνια.


Τα ανθρακικά άλατα είναι σημαντικά, διότι δεν δείχνουν μόνο, ότι υπήρχε νερό εκεί, αλλά κι ότι η θερμοκρασία ήταν χαμηλή. Ο dr. McKay είναι σίγουρος, ότι αυτό αποδεικνύει, ότι η ατμόσφαιρα στον Άρη ήταν διαφορετική και μπορούσε να διατηρήσει νερό, άρα υπήρχαν κατάλληλες συνθήκες, για να υπάρχει ζωή. Χρησιμοποιώντας ραδιοϊσότοπα, που χρονολογούν τα σφαιρίδια, ο dr. McKay βρήκε έναν αριθμό. Το νερό αυτό υπήρχε στον Άρη πριν 3,9 δισ. χρόνια. Η ομάδα των rovers τής NASA, που εξερεύνησαν τον πλανήτη, υποστήριξαν τα πορίσματα τού McKay.


Ιζήματα από αρχαίες λίμνες
Οι φωτογραφίες, που στάλθηκαν στη Γή από τον Opportunity, ο οποίος είχε προσεδαφιστεί στην Ισημερινή Πεδιάδα τού Άρη το 2004, αποκάλυψαν, ότι το έδαφος καλύπτεται από πολλές μικρές πέτρες. Οι επιστήμονες τής NASA ονομάζουν αυτά τα αντικείμενα, «μούρα».

Στη Γη δημιουργούνται παρόμοια ιζήματα, αλλά μόνο σε στάσιμο νερό ή θερμοπηγές. Οι γεωλόγοι έχουν ανακαλύψει ιζήματα σαν τα «μούρα» ηλικίας εκατομμυρίων ετών στη λίμνη Superior και κοντά στις θερμοπηγές τού αμερικανικού εθνικού πάρκου Yellowstone. Η ανακάλυψή τους στην απέραντη Ισημερινή Πεδιάδα υποστηρίζει, ότι αυτή η περιοχή κάποτε ήταν καλυμμένη με νερό ή ακόμα, ότι ήταν μια αρχαία λίμνη.

Επιπλέον, ένας πιο προσεκτικός έλεγχος τής επιφάνειας τού πλανήτη αποκαλύπτει, ότι το μεγαλύτερο μέρος του καλυπτόταν από νερό.


Αρειανά ιζήματα ηλικίας εκατομμυρίων ετών (φωτογραφία δεξιά επάνω και αριστερά σε μεγέθυνση). Τέτοια ιζήματα στη Γη δημιουργούνται σε στάσιμα ύδατα ή σε θερμοπηγές (κάτω δεξιά).


Κατάλοιπα αρχαίων ποταμών
Φωτογραφίες σαν τις παρακάτω, που τράβηξε κάμερα υψηλής ανάλυσης επί τού διαστημοπλοίου Mars Express, αποκαλύπτουν το υδάτινο παρελθόν τού Άρη. Απεικονίζουν μέρος μιας μεγάλης κοιλότητας, που ονομάζεται Iani Chaos. Δίπλα της υπάρχει ένα κανάλι, το Ares Vallis. Είναι τα κατάλοιπα ποταμών τού Άρη και για πλανητικούς γεωλόγους, όπως ο dr Jim Rice τού πανεπιστημίου τής Αριζόνα, είναι η απόδειξη για αρχαίες καταστροφικές πλημμύρες.«Αν ενώναμε τα ποτάμια τής Γης, τα κανάλια τού Άρη σε πλήρη ισχύ θα ήταν 20 ή 30 φορές μεγαλύτερα.» Dr. Jim Rice, astrogeologist, Arizona State University.


Αρχαίος Άρης:
Ένας ιδανικός πλανήτης για ζωή
Στην αρχή τής εξέλιξής του, ο Άρης ήταν πιο θερμός. Στην πραγματικότητα, ήταν καυτός. Πριν 4,6 δισ. χρόνια γεννήθηκε ο Ήλιος μας με το ηλιακό σύστημα γύρω του. Η Γη κι ο Άρης ήταν τεράστιες μπάλες λάβας θερμοκρασίας χιλιάδων βαθμών Κελσίου. Σιγά-σιγά, αρχίζουν να κρυώνουν.

Ο dr. Peter Smith, ο οποίος επέβλεπε την αποστολή Φοίνιξ από τη βάση της στο πανεπιστήμιο τής Αριζόνα, λέει: «Η Γη κι ο Άρης σχηματίστηκαν περίπου ταυτόχρονα. Ο Άρης έχει τη μισή διάμετρο και γι΄αυτό κρύωσε πιο γρήγορα. Το μέγεθος τού Άρη είναι ο κρίσιμος παράγοντας για τη μετατροπή του από λιωμένη μπάλα σε θερμό και υγρό πλανήτη».

Ο Άρης ήταν αρκετά ψυχρός, για να έχει νερό, όταν η Γη ήταν ακόμα μια καυτή μπάλα. Αυτό το νερό προέρχεται από κομήτες. Το πρώιμο ηλιακό σύστημα ήταν γεμάτο με αστεροειδείς και κομήτες, που αποτελούνταν από πάγο. Καθώς έμπαιναν στους πλανήτες, ο πάγος έλιωνε. Στην καυτή Γη, το νερό εξατμιζόταν αμέσως, αλλά ο Άρης ήταν αρκετά ψυχρός, για να διατηρήσει τις τεράστιες ποσότητες νερού, που απελευθερώνονταν από τις συγκρούσεις.

Χαράδρες στον Άρη.
Η φωτογραφία καλύπτει μια έκταση τριών περίπου χιλιομέτρων. Παρόμοιοι σχηματισμοί στη Γη έχουν γίνει από διάβρωση ρέοντος νερού.Σε αυτή την ψύξη, θα υπήρχε υγρό νερό στην επιφάνεια τού Άρη πολύ πριν υπάρξει στη Γη. Κατά τη διάρκεια αυτής τής περιόδου υπήρξαν βροχοπτώσεις, όπως και κοιλάδες και λίμνες και καταστάσεις παρόμοιες με τής Γης.

Ο dr. Gentry Lee (NASA JPL), δηλώνει: «Στις απαρχές τού ηλιακού μας συστήματος, η Γη δεν ήταν ένα καλό μέρος, για να αναπτυχθεί η ζωή. Υπήρχαν παντού βλαβερά αέρια, ηφαίστεια, που έσκαγαν. Ο Άρης ήταν θερμός, υγρός και υπέροχος. Ήταν το καταλληλότερο μέρος, για να αναπτυχθεί η ζωή


Το υδάτινο παρόν τού Άρη
Οι επιστήμονες είναι σίγουροι, πως ο Άρης ήταν κάποτε θερμός και υγρός. Οι φωτογραφίες από αρχαίες κοίτες ποταμών, τα «μούρα» στην επιφάνειά του και τα σφαιρίδια ανθρακικού άλατος στον μετεωρίτη Allan Hills επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη. Αλλά αν υπήρχε νερό στον Άρη πριν δισεκατομμύρια χρόνια πού βρίσκεται σήμερα;


Το άρθρο λόγω έκτασης έχει αναρτηθεί σε δύο μέρη.

Τέλος Α΄ μέρους.

Διαβάστε το Β΄μέρος κάνοντας κλικ εδώ.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑBielidopoulos έγραψε...
Ο «διπρόσωπος» Αρης:
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=673948
06.02.2015, 06:35:51

Ανώνυμος 32715 έγραψε...
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231390559
06.03.2015, 13:05:19

Bielidopoulos έγραψε...
http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5216169/nasa-o-arhs-eixe-kapote-enan-terastio-wkeano-megalytero-apo-thn-arktikh/
10.03.2015, 07:34:29

Ανώνυμος 33390 έγραψε...
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231399194
09.04.2015, 16:52:00

Ανώνυμος 35467 έγραψε...

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=744498

11.10.2015, 11:43:33

Ανώνυμος 35492 έγραψε...

http://www.naftemporiki.gr/story/1009863/nasa-trexoumeno-nero-ston-ari
http://www.naftemporiki.gr/story/1009877/ta-nera-tou-ari

13.10.2015, 16:55:59

Bielidopoulos έγραψε...

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5370487/nees-endeikseis-oti-o-arhs-eixe-kapote-perissotero-oksygono-opws-h-gh/

28.06.2016, 20:49:58

Ανώνυμος 39780 έγραψε...

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5393208/apoikia-ston-arh-se-eksi-xronia-oramatizetai-o-disekatommyrioyxos-elon-mask/

28.09.2016, 21:31:09


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

9+9=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...