Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΠΑΝΤΟΣ
ΠΛΕΙΝ
ΕΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΝ


Φωτογραφική αποτύπωση
τριτοκοσμικών και τραγελαφικών καταστάσεων
στους αρχαιολογικούς χώρους της Κορίνθου


Έγραψε στις 26.10.2011 ο/η: Φυλακτού Ευγενία

Επιστροφή

Η Κόρινθος ήταν κατοικημένη από αρχαιοτάτων χρόνων. Το εμπόριο, καθώς κι οι οικονομικές και λιμενικές δραστηριότητες συνέβαλαν στο να γίνει η πόλη κατά τους κλασικούς χρόνους ένας τόπος ιδιαίτερα ζωντανός, όπου ήκμασαν οι τέχνες (ποίηση, ζωγραφική, γλυπτική, αγγειοπλαστική, βλ. κορινθιακός ρυθμός κ.ά.), η φιλοσοφία (π.χ. Περίανδρος), η τεχνολογία (εκεί -κι όχι στην Αθήνα- κατασκευάστηκαν οι πρώτες τριήρεις, διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Οι προδιαγραφές τής τριήρους) κ.λπ..

Η Κόρινθος ήταν ένα από τα καλύτερα λιμάνια, αφού η νευραλγική γεωγραφική της θέση, τής επέτρεπε να ελέγχει τούς δυο κόλπους απ΄ τη μια και την άλλη μεριά τού ισθμού. Μέρος συνάντησης εμπόρων και ταξιδευτών Ανατολής και Δύσης, αποτελούσε υποχρεωτικό πέρασμα για όλους εκείνους, που κινούνταν ανάμεσα στη βόρειο Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Η πολυτέλεια και τα πλούτη των κατοίκων της ήταν φημισμένα σ΄ όλους τούς λαούς τής αρχαιότητας.

«Ου παντός πλειν εις Κόρινθον», είχε επισημάνει ο Στράβων, δεν μπορούσε δηλαδή ο καθένας να πλευρίζει στην Κόρινθο («Γεωγραφικά», VIII, 378). Η πόλη γνώρισε καινούρια ακμή κατά τούς μέσους χρόνους και τη φραγκοκρατία.

Σήμερα, η κατάσταση, που επικρατεί στην Κόρινθο είναι αποκαρδιωτική. Βλέπετε, τις τύχες τής πόλης τούς τελευταίους αιώνες, τις έχει αναλάβει η παρηκμασμένη, διεφθαρμένη και χρεωκοπημένη σύγχρονη Τουρκορωμιοσύνη.

Το άρθρο αυτό αποτελεί φωτογραφική αποτύπωση τριτοκοσμικών και τραγελαφικών καταστάσεων, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο επισκέπτης στη σημερινή Κόρινθο κι ιδιαίτερα στους αρχαιολογικούς της χώρους (Ακροκόρινθο, αρχαία Αγορά και αρχαιολογικό μουσείο). 


H αρχαία Κόρινθος σάς καλωσορίζει με την -ελαφρώς λιγότερο αρχαία- πινακίδα της.


Οδεύοντας προς Ακροκόρινθο: Ενώ με την ορθογραφία έχουμε θέμα, η σεξουαλική δήλωση πρόθεσης είναι σαφής. Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι… πού απευθύνεται!


Στους πρόποδες τού κάστρου Ακροκορίνθου: Πλήρης έλλειψη παιδείας. Πλήρης έλλειψη καλαισθησίας. Διαφήμιση τεμπελιάς και αδιαφορίας για το περιβάλλον με το κακόγουστο σκουριασμένο ναΐδριο, να δηλώνει ισχυρό ταλιμπανισμό.


Το σύμβολο του Ρωμιοσυνιστάν δίπλα-δίπλα με το σύμβολο τού Βυζαντιστάν. Κάδοι απορριμάτων, στάση λεωφορείου, κάλυμα τηλεφώνου, που σας βεβαιώνω, δεν είχε τηλέφωνο μέσα.


Η πινακίδα, που μας οδήγησε στον Ακροκόρινθο είναι το λευκό κακογραμμένο χαρτί στον τοίχο, που βλέπετε στη φωτογραφία, με φόντο μπάτσους, γουρούνια και δολοφόνους. Είναι αναρτημένο σε μια κρίσιμη διασταύρωση για Ακροκόρινθο. Στην αρχή -βλακωδώς- δεν το πιστέψαμε με αποτέλεσμα να χάσουμε το δρόμο μας! Αν καταλάβαινε ένας ευρωπαίος επισκέπτης τη συγκεκριμένη κατάσταση, σίγουρα θα πάθαινε πολιτισμικό σοκ...


Ο δρόμος εμπρός από την είσοδο τού κάστρου Ακροκορίνθου. Για γέλια ή για κλάματα;


Σκισμένοι κι ανοικτοί κάδοι απορριμάτων με σκουπίδια πεταμένα απ΄ έξω, όλα αυτά δέκα μέτρα εμπρός από την είσοδο τού Ακροκορίνθου.


Εικαστικές παρεμβάσεις... Σημειωτέον, ότι αφού πήρε τα λεφτά από την Ευρώπη η Ρωμιοσύνη, σβηνει την Ευρώπη από την πινακίδα.


Για να μην ξεχνάμε πού βρισκόμαστε και ποιος κάνει κουμάντο.
 


Ένα από τα γραφικά, αυτοσχέδια κι επικίνδυνα γεφυράκια μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Ακροκορίνθου.


Τα κατσίκια αφήνουν καθημερινά τα διαπιστευτήρια τους εντός τού αρχαιολογικού χώρου, συνηθισμένο εξ άλλου φαινόμενο στούς περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους, που κατέχει η Τουρκορωμιοσύνη, η οποία έχει επιπλέον το θράσος να διεκδικεί και τα μάρμαρα τού Παρθενώνα. Έκτακτα!


Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Ακροκορίνθου, μια ορθόδοξη εκκλησία εν λειτουργία, καλοσυντηρημένη και προσεγμένη. Tο πλέον συντηρημένο οικοδόμημα τού χώρου. Εννοείται, πως η «αγία τράπεζα» και κάτι εικονίσματα, στηρίζονται σε τεμάχια σπασμένων αρχαίων κιόνων, που βρέθηκαν εκεί τυχαία από… σεισμό!


Αυτό είναι λίγο πιο πάνω, το τζαμί. Είδατε τι καλά που το συντηρούν οι ρωμιοί με την -ομογάλακτη εξ άλλου με το μουσουλμανισμό- χριστιανική θρησκεία τους; Την ίδια ώρα όμως, διαμαρτύρονται για την ελλιπή συντήρηση των χριστιανικών ναών στην Τουρκία. Συγκρίνετε την κατάσταση τού τζαμιού με την κατάσταση τού χριστιανικού ναού στις πιο πάνω φωτογραφίες. Προς απλή ενημέρωση: Και τα δύο κτίσματα έχουν την ίδια μνημειακή αξία.


Ο Απόλλωνας και ο δεόμενος Ιησούς δίπλα - δίπλα σε αυλόπορτα και ταράτσα κατοικίας τής σημερινής Κορίνθου στους πρόποδες τού Ακροκορίνθου.


Αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου: Τα σημάδια καταστροφής από το διαχρονικό λοστό τού... σεισμού, είναι ολοφάνερα.
   

Σκισμένα παπούτσια, φθαρμένο και σκισμένο τζίν: Αυτή η περιβολή ανήκει σε υπάλληλο τού αρχαιολογικού μουσείου Κορίνθου. Αυτός τουλάχιστον είναι ξύπνιος κι όρθιος κι όχι όπως εκείνος από το οδοιπορικό μας στην αρχαία Ολυμπία (βλ. Ρωμιοσύνη εναντίον Ολυμπίας). Αν πάλι δεν προλαβαίνετε να πάτε στη φωτογραφία τής αρχαίας Ολυμπίας, έχουμε παράδειγμα κι από την αρχαία Κόρινθο. Ιδού, στην αμέσως παρακάτω φωτογραφία:


Έτερος υπάλληλος λαγοκοιμάται καθισμένος σε πολυθρόνα μέσα στο μουσείο, εξουθενωμένος προφανώς από την κοπιαστική του εργασία. Που είστε ρε άνεργοι να τον καμαρώσετε;


Το εικονιζόμενο αριστερά ευμεγέθες κακόγουστο ναΐδριο βρίσκεται στην πλατεία ακριβώς μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο τής αρχαίας Αγοράς, για να τον εξαγιάζει προφανώς και να τον ευλογεί. Σε παρακείμενα πεύκα ήταν καρφωμένα  διαφημιστικά για «αρχιερατική ιερά πανήγυρι για την Παναγία, των πάντων χαρά»! (Εμείς δεν χαρήκαμε πάντως). Μια Τουρκορωμιοσύνη για τα πανηγύρια και το καυχιέται κιόλας...

Το «ου παντός πλειν εις Κόρινθον» τού Στράβωνα δεν ισχύει στις μέρες μας, βέβαια. Ο καθένας μπορεί να πάει στην Κόρινθο τής Ρωμιοσύνης. Πρέπει, να είναι όμως ψυχολογικά προετοιμασμένος, για τις τριτοκοσμικές καταστάσεις, που θα συναντήσει εκεί...

Σημείωση: Στην Ενότητα ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ / ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ μπορείτε να βρείτε ταξιδιωτικές εντυπώσεις κι από άλλα μέρη τής ρωμαίικης επικράτειας.


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 29567 έγραψε...
ΠΡΟΣ κα. Φυλακτού Ευγενία
Η Αρχαία Κόρινθος έχει μια ιστορία.
Αυτό που αναρτήσατε δεν είναι ακριβώς αυτό που δείχνει!
Άπλα κανένας (πρόεδρος,δημαρχία,περιφέρεια,κράτος) δεν έχει ενδιαφερθεί τόσα χρονιά.......
Λυπάμαι πολύ που ανεβάσατε στην ιστοσελίδα σας αυτό το άρθρο, γιατί σαν ΑρχαιοΚορινθιος και σαν Ελληνας προσπαθώ-ουμε να κάνουμε το καλύτερο για το χωριό μας για την πατρίδα μας την Ελλάδα!
Αντί να βοηθήσετε, κάνετε και εσείς το ίδιο!
Κατακρίνετε όλη την προσπάθεια μας και ''λέτε'' στον κόσμο να μην προτιμήση την Αρχαία Κόρινθο!
''Ντροπή σας'' ....... Λυπάμαι πραγματικά!
26.08.2014, 23:32:43

Ανώνυμος 29680 έγραψε...
@29567
Ελλαδάρικη λογική.
Να μην αλλάζει τίποτε, να μην σχολιάζει και κατακρίνει κανείς τίποτε, εντέλλει όλα καλά και ωραία είναι εν Ελλάδι...
Ειδικά με τόσους πολλούς πατριώτες (δεξιούς, αριστερούς, αναρχικούς, φασίστες, αρχαιόκαβλους) είναι να απορεί κανείς γιατί δεν πετάει το Ελλαδιστάν! Μας επιβουλεύονται και θέλουν το κακό μας!

I.Bielidopoulos
16.09.2014, 10:38:16

Ανώνυμος 34886 έγραψε...

http://www.iefimerida.gr/news/125455/αυτές-είναι-οι-φυλές-των-ελλήνων-στο-facebook--eσείς-σε-ποια-ανήκετε

23.06.2015, 16:10:43

Ανώνυμος 36530 έγραψε...
Συμπέρασμα: η απεικόνιση της πραγματικότητας βλάπτει τον τουρισμό. Πρόταση: να πωλούνται γυαλιά με παρωπίδες

14.01.2016, 17:10:59


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

5+4=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...