Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗ
Η ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ
(Β΄ ΜΕΡΟΣ)
Έγραψε στις 18.04.2011 ο/η: Δημόπουλος Μάριος

Επιστροφή

[Επιστρέψτε στο Α΄ μέρος τού άρθρου

κάνοντας κλικ εδώ.]

 

     Το κρέας μαζί με το ψάρι είναι η καλύτερη πηγή κρεατίνης, ένα αμινοξύ, που χρησιμοποιείται από το σώμα, για να σχηματίσει ATP, τη χημική πηγή ενέργειας, που δίνει δύναμη στα κύτταρά μας. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα συμπληρώματα κρεατίνης έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των αθλητών, αλλά η έρευνα έχει δείξει, ότι η κρεατίνη βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση σε ασθενείς, που υποφέρουν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (Andrews R., et al., «The effect of dietary creatine supplementation on skeletal muscle metabolism in congestive heart failure», European Heart Journal, 19(4), 617-622, Apr. 1998; Gordon A., et al., «Creatine supplementation in chronic heart failure increases skeletal muscle creatine phosphate and muscle performance», Cardiovascular Research, 30(3), 413-418, Sep. 1995).

     Όταν υγιείς νέοι άνδρες, που φυσιολογικά κατανάλωναν μια δίαιτα, που περιείχε και κρέας στράφηκαν σε μια γαλακτο-ωο-χορτοφαγική δίαιτα για 26 ημέρες, παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στο περιεχόμενο τής κρεατίνης στούς μύες (Lucaszuk J.M., et al., «Effect of creatine supplementation and a lacto-ovo-vegetarian diet on muscle creatine concentration», International Journal of Sport Nutrition & Exercise Metabolism, 12(3), 336-348, 2002).

     Το κρέας μαζί με μερικά ψάρια και θαλασσινά είναι πλούσια πηγή ταυρίνης, ενός σημαντικού αμινοξέος, τού οποίου η συγκέντρωση στα αυγά, στο γάλα και στις φυτικές τροφές κυμαίνεται από αμελητέα έως μηδαμινή. Η ταυρίνη βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ταυρίνη έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες και έχει φανεί σε διπλές-τυφλές κλινικές δοκιμές, ότι βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία σε ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (Azuma J., et al., «Therapeutic effect of taurine in congestive heart failure: a double-blind crossover trial», Clinical Cardiology, 8(5), 276-282, May 1985; Azuma J., et al., «Double-blind randomized crossover trial of taurine in congestive heart failure», Current Therapeutic Research, Clinical and Experimental, 34(4), 543-547, 1983). Ενώ η ταυρίνη δεν μπορεί να βρεθεί σε φυτικές τροφές, τα φυτοφάγα ζώα μπορούν να τη συνθέσουν από άλλα διατροφικά αμινοξέα. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να παρασκευάσουν τη δική τους ταυρίνη, αλλά με πολύ λιγότερη αποδοτικότητα από τα φυτοφάγα ζώα, όπως αποδεικνύεται από τα σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ταυρίνης στο αίμα των vegans και σε μεξικανές γυναίκες τής επαρχίας, που έχουν χαμηλές προσλήψεις κρέατος (Laidlaw S.A., et al., «Plasma and urine taurine levels in vegans», American Journal of Clinical Nutrition, 47, 660-663, 1988; Pasantes-Morales H., et al., «Taurine content in breast milk of Mexican women of urban and rural areas», Archives of Medical Research, 26(1), 47-52, Spring, 1995).

 

Ψάρια: Μιά υγιεινή τροφή,

που λείπει κατά τη διάρκεια των νηστειών

     Τα ψάρια και ιδιαίτερα αυτά τού ψυχρού ωκεανού, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρέπει να αποτελούν απαραίτητο μέρος τής διατροφής μας. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν τα λιπαρά ψάρια ως «τροφή μακροζωίας» και συνιστούν να λαμβάνουμε και ιχθυέλαιο, για να παίρνουμε μεγαλύτερες ποσότητες των λιπαρών οξέων ωμέγα-3. Η μακροβιότητα και η ασπίδα προστασίας των ιαπώνων έναντι τής στεφανιαίας νόσου αποδίδεται στην υψηλή κατανάλωση ψαριών. Οι επίσημες στατιστικές τού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν, ότι η χαμηλότερη θνησιμότητα όλων των αιτιών θανάτου γενικά και κατά συνέπεια η μεγαλύτερη μακροβιότητα συναντώνται στην Ιαπωνία. (Στην πραγματικότητα ο πιο μακρόβιος πληθυσμός είναι οι Οκινάουα, που ζουν σε σύμπλεγμα νησιών στην Ιαπωνία). Σε αυτό βασικό ρόλο πρέπει να παίζει η μεγάλη κατανάλωση ψαριού στην Ιαπωνία. Και αυτό τουλάχιστον για τη χαμηλή θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο έχει αποδειχθεί και από τη μελέτη, που διεξήγαγε ο Kagawa και οι συνεργάτες του το 1982. Οι εν λόγω επιστήμονες απόδειξαν, ότι οι ιάπωνες, που ζουν στις παράκτιες περιοχές και οι οποίοι καταναλώνουν περισσότερα ψάρια από τούς ιάπωνες, που ζουν στο εσωτερικό τής χώρας, παρουσιάζουν χαμηλότερη θνησιμότητα λόγω στεφανιαίας νόσου.

     Πολλές είναι οι επιδημιολογικές μελέτες που αποδεικνύουν την προστατευτική δράση της ιχθυοφαγίας έναντι τής στεφανιαίας νόσου. Η εργασία τού Burr απόδειξε, ότι η κατανάλωση δύο γευμάτων με ψάρια την εβδομάδα μείωνε τη θνησιμότητα από έμφραγμα κατά 30% και πλέον, χωρίς να επιφέρει μεταβολή τής χοληστερίνης τού ορού. Αυτό σημαίνει, ότι η κατανάλωση ψαριών ελάττωσε τον κίνδυνο θρόμβωσης μειώνοντας τη συνάθροιση των αιμοπεταλίων (Burr M.L., Fehily A.M., Gilbert J.F., et al., «Effects of changes in fat, fish and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: Diet and Reinfarction Trial» (DART), Lancet, 337, 757-761, 1989).

   

     Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει, ότι η συχνή κατανάλωση ψαριού μάς προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου. Μια μεγάλη μελέτη στην Ιταλία, που σύγκρινε 10.000 καρκινοπαθείς με 8.000 ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας, έδειξε, ότι όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες ψάρι την εβδομάδα διέτρεχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου σε σύγκριση με όσους έτρωγαν ψάρι μια φορά την εβδομάδα ή και καθόλου (Fernandez E., Chatenoud L., La Vecchia C.,  et al., «Fish Consumption and Cancer Risk», 1999).

     Μια πρόσφατη επίσης επιδημιολογική έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές στο Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, απέδειξε, ότι η συχνή κατανάλωση ψαριών προστατεύει τον ανδρικό πληθυσμό από καρκίνο τού προστάτη και από μεταστάσεις. Η μελέτη αυτή εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 47.882 ανδρών και κράτησε δώδεκα χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι όσοι έτρωγαν ψάρι περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο τού προστάτη, καθώς και μεταστατικό καρκίνο («Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention», 12 (1), 64-67, 2003).

     Με ποια λογική λοιπόν, η νηστεία τής σαρακοστής απαγορεύει την κατανάλωση μιας τόσο υγιεινής τροφής, όπως είναι τα ψάρια;

 

Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι:

Τροφές ανώτερες από τα δημητριακά

     Παρόμοια με το κρέας και το ψάρι, η διατροφική ποιότητα των φρούτων, των λαχανικών και των ξηρών καρπών και σπόρων είναι ανώτερη από αυτή των δημητριακών. Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν συστατικά, όπως το φολικό οξύ, βιταμίνη C και διάφορα καροτενοειδή, όπως άλφα-καροτίνη, βήτα-καροτίνη, λυκοπένιο, κρυπτοξανθίνη και λουτεΐνη. Οι ξηροί καρποί είναι άριστες πηγές πολλών δύσκολων να βρεθούν συστατικών. Το μαγνήσιο για παράδειγμα βρίσκεται σε αφθονία στα βραζιλιάνικα φιστίκια, στα αμύγδαλα, στούς σουσαμόσπορους, στούς ηλιόσπορους, στούς κολοκυθόσπορους  και στα κάσιους. Το σελήνιο βρίσκεται σε αφθονία στα βραζιλιάνικα φιστίκια. Υψηλές συγκεντρώσεις μιας σημαντικής μορφής βιταμίνης E γνωστής ως γάμμα-τοκοφερόλης μπορεί να βρεθεί στούς σουσαμόσπορους, στα pecans, στα καρύδια, στα φιστίκια, στούς κολοκυθόσπορους, στα βραζιλιάνικα φιστίκια και στα κάσιους. Η πλουσιότερη διατροφική πηγή τού αμινοξέος αργινίνη είναι τα αράπικα φιστίκια. Ενώ οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν τόσα θρεπτικά συστατικά, πρέπει να αναφερθεί, ότι περιέχουν αντιθρεπτικά συστατικά, όπως τα phytates. Στην πραγματικότητα, ανά γραμμάριο το κατά μέσο όρο περιεχόμενο των ξηρών καρπών και σπόρων σε phytates είναι παρόμοιο με αυτό των δημητριακών και των οσπρίων. Φυσικά, λίγοι άνθρωποι τρώνε ξηρούς καρπούς και σπόρους στις ποσότητες, που καταναλώνουν δημητριακά.

     Οι επιστήμονες έχουν επίσης ανακαλύψει μια ποικιλία συστατικών στις φυτικές τροφές, που τα έχουν ταξινομήσει συλλογικά ως φυτοθρεπτικά συστατικά (phytonutrients). Δεκάδες χιλιάδες από αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά έχουν αναγνωριστεί και πολλά έχουν αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταπολεμούν τις ασθένειες. Φυτοθρεπτικά συστατικά γνωστά ως πολυφαινόλες έχουν φανεί, ότι έχουν πολλές φορές τη δύναμη να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες από ό,τι τα γνωστά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και E.

     Μια άλλη σημαντική ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών είναι οι ανθοκυανίνες, τα συστατικά, που δίνουν χρώμα στα φρούτα, τα λαχανικά και τα φυτά. Οι ανθοκυανίνες είναι ένας σημαντικός συντελεστής τής αντιοξειδωτικής δράσης των κόκκινων και μπλε φυτικών τροφών. Μια πρόσφατη μελέτη, που συνέκρινε την αντιοξειδωτική ισχύ διαφόρων φυτοθρεπτικών συστατικών βρήκε, ότι οι ανθοκυανίνες είναι τα πιο ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά από όλα.

 

Λευκό αλεύρι και γλυκαιμικός δείκτης

   

  Το λευκό αλεύρι το καταναλώνουμε συνεχώς, αφού πολλά προϊόντα τού εμπορίου το περιέχουν. Το λευκό αλεύρι το καταναλώνουμε πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια τής νηστείας τής σαρακοστής. Αυτό ίσως που δεν ξέρετε είναι, ότι το λευκό αλεύρι είναι επικίνδυνο για την καρδιά σας.

     Μια κούπα (125 γρ.) λευκού αλευριού μάς παρέχει 95 γραμμάρια  υδατάνθρακα, 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, ένα γραμμάριο λίπους και 455 θερμίδες. Αυτές οι θερμίδες έρχονται να συμπληρώσουν με μικρό περιεχόμενο μικροθρεπτικών συστατικών. Το λευκό αλεύρι περιέχει σχετικά υψηλές ποσότητες καλίου και φωσφόρου. Περιέχει μηδαμινές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, χαλκού, φολικού οξέος και βιταμινών Β1, Β2, Β5, Β6, Ε και Κ. Το λευκό αλεύρι δεν περιέχει βιταμίνες A, D και Β12. Ο εμπλουτισμός τού αλευριού ενισχύει σημαντικά το περιεχόμενο τού σιδήρου, τού φολικού οξέος και βιταμίνης D3 και επίσης προκαλεί μικρή αύξηση στις βιταμίνες Β1 και Β2, αλλά δεν κάνει τίποτα, για να εξουδετερώσει τα πολυάριθμα άλλα διατροφικά μειονεκτήματα αυτής τής τροφής.

     Επι πλέον, το λευκό αλεύρι είναι πολύ υψηλό στο γλυκαιμικό δείκτη (glycemic index, GI) προκαλώντας απότομη και γρήγορη αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης τού αίματος. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης τού αίματος βλάπτουν την καρδιαγγειακή υγεία. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση τού πόσο υψηλά μια συγκεκριμένη μερίδα μιας τροφής θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου τού αίματος. Οι τροφές, που προκαλούν μεγάλες, γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης τού αίματος, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ οι τροφές που προκαλούν λιγότερες αυξήσεις στο σάκχαρο τού αίματος, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

     Ανά γραμμάριο υδατάνθρακα οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν μια υψηλότερη κορύφωση στη γλυκόζη τού αίματος μετά το γεύμα και μεγαλύτερα επίπεδα γλυκόζης τού αίματος τις δυο πρώτες ώρες μετά την κατανάλωσή τους απ΄ ό,τι οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

     Υπάρχουν πίνακες, που δείχνουν τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών. Από τούς πίνακες αυτούς βλέπουμε, ότι απουσιάζουν τροφές, όπως κρέας, πουλερικά, αυγά και πράσινα λαχανικά. Αυτό συμβαίνει, επειδή αυτές οι τροφές περιέχουν λίγους ή καθόλου υδατάνθρακες κι έτσι δεν προκαλούν αξιοσημείωτες αυξήσεις σακχάρου τού αίματος. Ακόμα και όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, αυτές οι τροφές έχουν μικρή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου τού αίματος.

 

Η πλούσια σε υδατάνθρακες διατροφή

αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου τού αίματος

     Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως η διατροφή κατά τη διάρκεια τής νηστείας τής σαρακοστής, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου τού αίματος. Το υψηλό σάκχαρο τού αίματος προκαλεί καρδιοπάθεια με πολλούς τρόπους. Διεγείρει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, μειώνει την πρόσληψη τής βιταμίνης C από τα κύτταρά μας, βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζει τη διάλυση των θρόμβων τού αίματος και αυξάνει τη γλύκανση, μια διαδικασία, στην οποία μόρια γλυκόζης προσκολλώνται σε μόρια πρωτεϊνών και λιπιδίων μέσα στο σώμα.

     Ερευνητές τού Harvard βρήκαν, ότι το γλυκαιμικό φορτίο των τροφών προέβλεπε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής ασθένειας. Αφού παρακολούθησαν πάνω από 75.000 γυναίκες στη Nurses Health Study για δέκα χρόνια, παρατήρησαν, ότι όσο το γλυκαιμικό φορτίο αυξανόταν, τόσο αυξανόταν και η συχνότητα θανατηφόρας και μη θανατηφόρας καρδιαγγειακής ασθένειας. Βρέθηκε, ότι οι γυναίκες με το υψηλότερο διατροφικό γλυκαιμικό φορτίο είχαν διπλάσιο τον κίνδυνο καρδιαγγειακής ασθένειας απ΄ ό,τι αυτές με το χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο (Liu S., et al., «A prospective study of dietary glycemic load, carbohydrate intake, and risk of coronary heart disease in US women», American Journal of Clinical Nutrition, 71, 1455-1461, 2000).

     Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες χαμηλώνει τη γλυκόζη τού αίματος. Μια μελέτη 102 παχύσαρκων ανδρών και γυναικών βρήκε, ότι δώδεκα εβδομάδες μιας δίαιτας, που περιείχε 80-100 γραμμάρια  πρωτεΐνης, αλλά μόνο 20-30 γραμμάρια υδατανθράκων μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης από 126 mg/dl σε 96 mg.dl. Με άλλα λόγια, τρεις μήνες σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης τού αίματος από τη διαβητική κατηγορία σε φυσιολογικό επίπεδο. 

 

Η νηστεία τής σαρακοστής δεν αποτοξινώνει,

αλλά τοξινώνει χειρότερα τον οργανισμό

     Ένας από τούς μεγάλους μύθους για τη νηστεία τού Πάσχα είναι, ότι αποτοξινώνει τον οργανισμό μας. Αλήθεια από τι τον αποτοξινώνει; Πώς αποβάλλει τις τοξίνες μια τέτοια νηστεία; Ρωτήστε αυτά τα ερωτήματα σε όποιον ισχυρίζεται, ότι η νηστεία τής σαρακοστής αποτοξινώνει τον οργανισμό σας και δεν θα λάβετε καμμιά επιστημονική απάντηση. Από τι μάς αποτοξινώνει; Από το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά; Μα αυτά είναι τροφές ωφέλιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό. (Τα γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι είναι ωφέλιμα, αλλά όχι το γάλα, που πολλές μελέτες το ενοχοποιούν για την πρόκληση πολλών ασθενειών).

     Και τι είναι τοξίνη; Τοξίνες λαμβάνουμε από το περιβάλλον. Κάθε μέρα εκτιθέμεθα σε μεγάλο αριθμό τοξικών ουσιών: καυσαέρια, προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι, καπνό τσιγάρων, αναθυμιάσεις χρωμάτων, χλωριωμένο νερό, μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα, παρασιτοκτόνα, προσθετικές ύλες τροφών, φάρμακα και πολλά ακόμα. Οι τοξίνες προκαλούν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν τις ασθένειες τού γήρατος και επιταχύνουν την ίδια τη γήρανση. Μια άλλη πηγή τοξινών στο σώμα είναι το ίδιο το πεπτικό σας σύστημα. Πρόβλημα δημιουργούν οι τοξίνες, που δημιουργούνται στον εντερικό σας σωλήνα από την παρουσία υπερβολικής ανάπτυξης ζυμομυκήτων, γνωστής και ως καντιντίασης. Ο υπερβολικός πολλαπλασιασμός τού Candida albicans οφείλεται στη χρήση των αντιβιοτικών, που φονεύουν τα ωφέλιμα βακτήρια, καθώς και η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή. Ο ζυμομύκητας στα έντερα τρέφεται με σάκχαρο, έτσι οι ασθενείς που πάσχουν από καντιντίαση πρέπει να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και ελεύθερη από ζάχαρη, καθώς και τις τροφές, που έχουν υποστεί ζύμωση ή περιέχουν ζυμομύκητες, όπως το τυρί, το ξύδι, το αλκοόλ και το ψωμί.

 

Διάφοροι «ειδικοί» βγαίνουν κάθε χρόνο αυτές τις μέρες στα κανάλια και επιχειρηματολογούν για το δήθεν καλό, που κάνει η χριστιανική νηστεία στον οργανισμό. Εμφα- νίζονται και άρθρα σε περιοδικά, εφημερίδες και διαδίκτυο, που τολμούν να συγκρίνουν τη νηστεία (που τοξινώνει τον οργανισμό) με διάφορες δίαιτες αποτοξίνωσης!
 

     Το ήπαρ είναι το όργανο, που είναι κυρίως υπεύθυνο για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Η διεργασία αυτή παράγει πολλές ελεύθερες ρίζες. Κανονικά αυτές οι ελεύθερες ρίζες εξουδετερώνονται γρήγορα από τη γλουταθειόνη, ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο, που υπάρχει στο σώμα. Όταν το ήπαρ σας είναι απασχολημένο με επιπλέον αποτοξίνωση, χρειάζεται επιπλέον γλουταθειόνη, που ο οργανισμός μπορεί να μην μπορεί να φτιάξει γρήγορα σε αρκετά μεγάλες ποσότητες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι ελεύθερες ρίζες να αυξάνονται. Η χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτα υποστηρίζει το ήπαρ. Οι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, όπως αυτές που προέρχονται από το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά, ενισχύουν την αποτοξίνωση παρέχοντας περισσότερα αμινοξέα, και ιδιαίτερα κυστεΐνη, που χρειάζεται ο οργανισμός, για την κατασκευή τής γλουταθειόνης. Το ήπαρ χρειάζεται πρωτεΐνες, όπως επίσης και χοληστερίνη για την κατασκευή τής χολής, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών. Το σάκχαρο αναστέλλει την παραγωγή ενζύμων, που χρειάζεται το σώμα ως μέρος τής διαδικασίας τής αποτοξίνωσης. Αυτό αποδυναμώνει την ηπατική λειτουργία.

*         *         *

     Μια διατροφή λοιπόν υψηλή σε σάκχαρα και υδατάνθρακες, όπως είναι η διατροφή κατά τη διάρκεια τής χριστιανικής νηστείας, όχι μόνο δεν βοηθάει στην αποτοξίνωση, αλλά στην πραγματικότητα τοξινώνει τον οργανισμό. (Μάριος Δημόπουλος, Clinical Nutritionist, Fellow of the American Council of Applied Clinical Nutrition, mrsdmpls@yahoo.com).     Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

     Οι λόγοι επιβολής των νηστειών 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 37998 έγραψε...
δημόπουλε...πόσο πλήρωσες για να πάρεις το πτυχίο σου;
01.04.2016, 00:21:40

Ανώνυμος 42154 έγραψε...
Ανώνυμος 37998 Αλλος ένας φανατικός χριστιανό-ορθόδοξος ελληνάρας που στην εκκλησία το παίζει ευλαβής, καλός και ταπεινός και στο διαδύκτιο βγάζει την όλη κακία που έχει μέσα του. Αρε υποκριτές, θα πληρώσετε μια μέρα για τις αμαρτίες σας και κανένας "θεός" δεν θα είναι εκεί να σας σώσει, ούτε καν ο "χριστός" σας.
10.04.2017, 15:53:51


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

1+4=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...