Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΞΙΟΙ
ΚΑΙ
ΡΩΜΙΟΙ ΑΝΑΞΙΟΙ


Καμία σχέση
μεταξύ αρχαίων-σύγχρονων ναξίων.

Ρωμαίικη Νάξος:
Μια κοινωνία κλειστή, συντηρητική,
υποκριτική και απολίτιστη, όπως όλη η Ρωμιοσύνη


Έγραψε στις 20.09.2010 ο/η: Παραβάτης Κωνσταντίνος

Επιστροφή

   
--------

    Το παρακάτω άρθρο δεν αποτελεί κάποια συγκεκριμένη  προσπάθεια σπίλωσης τής ρωμαίικης Νάξου και των κατοίκων της. Τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στη Νάξο, διαδραματίζονται σε όλη την επικράτεια τής Ρωμιοσύνης. Δεν πρόκειται για εμπάθεια, αλλά για μια προσπάθεια για την αποκάλυψη τής ιστορικής αλήθειας, όσον αφορά στην ταυτότητα των σημερινών κατοίκων τού ελλαδικού χώρου, η οποία έχει τόσο συστηματικά παραχαραχθεί τους δύο τελευταίους αιώνες από το νεοελληνικό εθνικισμό. Η Ελλάς και οι έλληνες υπάρχουν μόνο και μόνο ως ταμπέλα στην φαντασία μας. Η νοσούσα ελληνόφωνη Ρωμιοσύνη ψυχοραγεί, καθώς και οι ρωμιοί κάτοικοι αυτού τού τόπου, τουρκορωμιοί στην πραγματικότητα, τόσο στην παιδεία, όσο και στη μολυσμένη τους παράδοση. Τίποτε λιγότερο ή περισσότερο. Ζούμε δηλαδή εκτός πραγματικότητας μέσα σ΄ένα όνειρο, το όνειρο “Ελλάς”. Στην πραγματικότητα είμαστε βαριά άρρωστοι!

     Για να θεραπεύσεις όμως μία νόσο πρέπει πρωτίστως να τη διαγνώσεις. Και μοναδικό φάρμακο γι΄ αυτή τη νόσο τής αθλιότητας και τού ξεπεσμού είναι η παιδεία. Γι΄αυτό και σήμερα πολύ απλά είμαστε οι ουραγοί τού δυτικού κόσμου σε όλα μας. Επειδή απλά είμαστε  επαναπαυμένοι στη μιζέρια μας. Είμαστε η προέκταση των μεσαιωνικών ξεπεσμένων βυζαντινών και των τούρκων και όχι των αρχαίων ελλήνων.

     Ναι, θα μπορούσαμε να λεγόμαστε έλληνες, αλλά συνειδητοποιημένα. Αν ήμασταν. Όχι όμως λόγω καταγωγής, αλλά λόγω παιδείας και παράδοσης. Και παρ΄ότι δεν υφίσταται ούτε το ένα ούτε το άλλο, όλοι εμείς οι τουρκο-βυζαντινοί α-νάξιοι ουραγοί τής Ευρώπης και τής Δύσης εξακολουθούμε πεισματικά να εμμένουμε αποκλειστικά και μόνον στην ταμπέλα “Ελλάς”. Και όσο θα συνεχίζουμε αυτή την τακτική άρνησης τής αρρώστειάς μας, ο κατήφορός μας ως χώρα και ως λαός δεν έχει και δεν πρόκειται να έχει ποτέ τέλος... (Γ.Λ.)   Ήταν αρχές Σεπτέμβρη, όταν βρέθηκα στο λιμάνι τού Πειραιά με προορισμό τη Νάξο, Αξιά κατά τους ντόπιους, ένα γνωστό για μένα τόπο διακοπών. Χαλαροί ρυθμοί, υπέροχες παραλίες, καθαρός αέρας, νόστιμα φαγητά, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική (όπως έχουμε συνηθίσει να την λέμε, αν και η προέλευσή της είναι συζητήσιμη), αλλά και πολλά παρατράγουδα. Έχοντας γνωρίσει φίλους καλούς στο τόσο ταλαιπωρημένο αυτό νησί τού Αιγαίου στις δύο προηγούμενες επισκέψεις μου, δέχθηκα την πρόσκλησή τους και την φιλοξενία τους. Έτσι, μέσα στο κατακαλόκαιρο μαζί με ένα φίλο μου, βρέθηκα να ταξιδεύω με το πλοίο τής γραμμής.

 

     Σε όλο το ταξίδι ανάμεσα σε τουρίστες όλων των χωρών και φυλών ξεχώριζαν κάποιες σιλουέτες, οικείες για μένα. Οι ντόπιοι, οι λεγόμενοι και Αξιώτες. Κορμιά μεγαλόσχημα και παχύσαρκα, οι άντρες μυστακοφόροι με ψαρά συνήθως μαλλιά, πρόωρα γερασμένοι απ΄ το αλκοόλ, τα λιπαρά, το ραχάτι, τον ήλιο και την αρμύρα τής θάλασσας. Οι γυναίκες το ίδιο, μεγαλόσχημα κορμιά και παχυσαρκία. Αυτό δείχνει, ότι σχεδόν κανένας Αξιώτης δεν περπατά, δεν γυμνάζεται και δεν προσέχει την διατροφή του, το σώμα του και κατ΄ επέκταση την υγεία του. Τα μουστάκια τους κατάλοιπα τουρκικά, μαζί με τις τραγιάσκες τους. Κάποιοι απ΄ αυτούς κοιτούσαν σαν αποχαυνωμένοι στο υπερπέραν, βυθισμένοι στις ρακιές, στα τσιγάρα και στην συσκότισή τους.

 

 

     Αναρωτιόμουν ποιά να είναι άραγε η σχέση τους με τους αρχαίους Ναξίους. Προφανώς καμμία. Η αρχαία ελληνική Νάξος έβγαζε αθλητές και καλλιτέχνες, σύμφωνα με τα σωζόμενα κείμενα. Η σύγχρονη ρωμαίικη Νάξος (εκτός εξαιρέσεων), βγάζει κυρίως θρησκόληπτους, παχύσαρκους κι αλκοολικούς.

 

 


Πινακίδα προχειρογραμμένη
έξω από ταβέρνα.
Ο ιδιοκτήτης υπερήφανος
για το αλκοολίκι του.
Η μάστιγα τού αλκοολισμού
αποτελεί εθνικό σπορ
για τη Ρωμαίικη Νάξο.

 

     Οι ρωμιοί κάτοικοί της δεν δείχνουν κανένα σεβασμό και κανένα ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους, που τους κληρονομήθηκαν, για τα προχριστιανικά ευρήματα και γενικά την αρχαία κληρονομιά. Επίσης, δεν σέβονται καθόλου την φύση γύρω τους, αφού πετούν αδιάφοροι τα σκουπίδια τους, όπου βρουν, κάτω, στις παραλίες, στους γκρεμούς, στις θάλασσες, ή στη μεγάλη χωματερή, που κείται λίγο έξω από την πρωτεύουσά τους, ακολουθώντας πιστά την βάρβαρη ρωμαίικη παράδοση. Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες, οι ντόπιοι χωρίς καμία φιλοζωική διάθεση, βασανίζουν και δολοφονούν ανυπεράσπιστα ζώα και μάλιστα με σαδιστικό τρόπο. Γνωρίζουν, ότι πολλοί δικοί τους ψαρεύουν με δυναμίτη, γενοκτονώντας ολόκληρες περιοχές από την υποθαλάσσια ζωή και τους κρύβουν ή απλά σιωπούν. Μία κοινωνία κλειστή, συντηρητική, υποκριτική και απολίτιστη. 


 
Σοκάρομαι, αδυνατώ να συλλάβω αυτό που βλέπω. Αδυνατώ να κατανοήσω τη φρίκη, που κρύβεται πίσω από αυτή την τόσο γαλήνια έκφραση ενός πλάσματος σε έντονο βαθύ όμορφο κόκκινο φόντο. Το κόκκινο φόντο τού θανάτου, τού σαδισμού, τής εκφυλισμένης νοημοσύνης και διάθεσης.
        Σπάνια θα δει κάποιος αδέσποτα ζώα να κυκλοφορούν στη ρωμαίικη Νάξο. Συνήθως αποτελούν στόχο των άγριων δολοφονικών ενστίκτων των ντόπιων. Στην εικόνα σκυλί πυροβολημένο στο κεφάλι του από Α-νάξιο ανδράποδο... Οι ακόλουθες μαρτυρίες είναι από φιλοζωική ιστοσελίδα.

    

   

«Ζωοφιλία» στη Νάξο    

 

     1η μαρτυρία: «Στη Νάξο! Ποτέ δε θα ξεχάσω τον Αύγουστο τού 2000 στη παραλία στον Πάνορμο (μετά τη Μουτσούνα). Κάτι ντόπιοι είχαν σπίτι πάνω στην άμμο. Μέρα μεσημέρι μπροστά σ΄ όλους (έλληνες και ξένους), που ανυποψίαστοι χαιρόντουσαν τη θάλασσα και τον ήλιο ακούστηκαν οι σπαρακτικές κραυγές μιας προβατίνας. Όλοι στραφήκαμε και είδαμε την απεγνωσμένη της πάλη να ξεφύγει από τους δύο "ανθρώπους", που την τραβολογούσαν να την απομακρύνουν από την αυλή τού κτίσματος. Κάποιοι τρέξαμε προς τα εκεί μόνο και μόνο για να προλάβουμε να δούμε το μωρό της να σφάζεται στο γόνατο και να γεμίζει ο τόπος αίμα, κλάμα και φρίκη. Μια μαυρίλα απερίγραπτη με λόγια πλάκωσε τη ψυχή όλων των αθέλητων μαρτύρων αυτής τής θηριωδίας. Σα να μην έφτανε αυτό, ήταν μια σκυλίτσα εκεί, που τελικά δεν ανήκε σε κανέναν κι η γριά, που κατοικούσε στο κτίσμα αυτό τής παραλίας, βγήκε στην ξύλινη πόρτα τού κτίσματος λέγοντας στους επισκέπτες τής παραλίας: "Πάρτε το από δω γιατί αν κάτσει εδώ θα πεινάσει θα μας φάει τα πρόβατα κι οι γιοί μου θα βγουν με τη καραμπίνα...." Τόπε σ΄ αυτούς, στους οποίους μόλις προ ολίγου είχε σερβίρει απλόχερα την οσμή κι όλο τον πανικό τού θανάτου. Φύγαμε την αμέσως επόμενη μέρα κατάμαυροι -όχι από τον ήλιο - κι από τότε και τ΄ όνομα τού νησιού που ακούω την ίδια μαυρίλα νοιώθω. Δε φτάνει να ναι όμορφος ο τόπος αν κι οι άνθρωποί του δεν είναι εξ ίσου όμορφοι...."

 

 

     2η μαρτυρία: «Αδυνατώ να συλλάβω την πράξη ανόητων μικρών και ασήμαντων ανθρώπων, που κραδαίνοντας μέρα μεσημέρι ένα όπλο -κατά μαρτυρίες- βγαίνουν στη Νάξο και παλεύοντας με τη μικρή τους ψυχή και την ανασφάλεια τού αδύναμου και ανύπαρκτου ανθρωπάκου, που κρύβουν μέσα τους, κολλάνε την καραμπίνα στο κρανίο ενός ζώου, ενός κατοικιδίου και τραβάνε τη σκανδάλη. Και μετά; Γίνονται σημαντικοί, μεγάλοι, τρανοί, φουσκώνουν τα πνευμόνια τους από περηφάνια! Και μετά; Μικροί και ανόητοι ξανά. Ασήμαντοι ξανά. Αδιάφοροι ξανά. Ίσα-ίσα για να ξεκινήσουν και να κάνουν τα ίδια και τα ίδια!».

 

 Τραγική ταμπέλα έξω από μαγαζί στη Χώρα. Όχι μόνο η Κυριακή, αλλά και όλες οι μέρες τής εβδομάδας είναι αφιερωμένες στους εβραίους θεούς τής Βίβλου.
 

Ανεπάλληλοι εξανδραποδισμοί - κάλυψη τών πληθυσμιακών κενών

     Παρατηρώντας κάποιος προσεκτικά τις παραδοσιακές ενδυμασίες των σημερινών κατοίκων τού νησιού, τα όργανά τους, την μουσική τους και την αρχιτεκτονική των σπιτιών τους, θα αντιληφθεί, ότι οι σύγχρονοι Ρωμιο-νάξιοι, σχετίζονται κυρίως με την Βυζαντινή Κρήτη και τους αποίκους της, με τους Μικρασιάτες Πόντιους μετανάστες, όπου μετά την Μικρασιατική καταστροφή (όπως συνηθίζεται να λέγεται), κατέκλεισαν το νησί με Βυζαντινούς, λίγους Ενετούς, Εβραίους, Τούρκους και Σαρακηνούς, που είχαν εποικίσει κι αυτοί παλαιότερα το νησί, καλύπτοντας τα τεράστια πληθυσμιακά κενά. Με τους μόνους, που δεν σχετίζονται (όπως και οι περισσότεροι συμπατριώτες μας) είναι οι αρχαίοι Έλληνες και ειδικά οι αρχαίοι Νάξιοι. Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε αγνοούν και δεν θέλουν να έχουν καμμία επαφή με την αρχαία Ναξιακή πολιτιστική κληρονομιά, επιδεικνύοντας μάλιστα προκλητική αδιαφορία. Ας προσέξουμε επιτέλους, ότι αυτό συμβαίνει επειδή πολύ απλά, δεν έχουν καμία συγγένεια με τους αρχαίους Ναξίους και δεν θέλουν για κανένα λόγο να έχουν. Αυτά τα λίγα, τα οποία αναφέρω για την καταγωγή των σύγχρονων Ρωμιο-ναξίων επιβεβαιώνει και η υπάρχουσα ιστορία.

 

 

Ο ναός τού αγίου Προκοπίου χτισμένος πάνω σε αρχαίο ναό σε μία απ΄ τις ωραιότερες παραλίες τού νησιού. Με κόκκινο βελάκι διακρίνεται κομμάτι μαρμάρου απ΄ τον αρχαίο ναό, που χρησιμοποιείται για κάθισμα απ΄ τους πιστούς.

   

     Το 490 π.Χ. οι πέρσες υπό τον Δάτι και Τισσαφέρνη, με στόλο 600 τριήρεων κυρίευσαν τη Νάξο και εξανδραπόδισαν όλους σχεδόν τους κατοίκους. Κατά τη χριστιανική παράδοση ο προσηλυτισμός τής Νάξου στη χριστιανική θρησκεία ξεκίνησε αποτυχημένα απ΄ τα πολύ πρώιμα χρόνια περί το 150 π.Χ. περίπου, όταν για πρώτη φορά φέρεται, ότι ήρθε στο νησί και ξεκίνησε την χριστιανική διδασκαλία ο μαθητής τού Ιωάννη τού θεολόγου, ο μετέπειτα άγιος, Πολύκαρπος. Εκ τού γεγονότος αυτού εκκλησίες αφιερωμένες στον άγιο Πολύκαρπο στη Νάξο υπάρχουν στα χωριά Αγγίδια, Σαγκρί, Φιλώτι, καθώς και τού αγίου Ιωάννη τού θεολόγου στην Κεραμωτή, στον αρχαιολογικό χώρο στην Γύρουλα Σαγκρίου. Εκεί, πάνω στα ερείπια τού περικαλλούς αρχαίου ναού τής θεάς Δήμητρας, ως ταφόπλακα και με τα υλικά του χτίστηκε εκκλησία.

 

     Οι θεοί τού ελληνικού δωδεκάθεου μαζί με τους νέους θεούς, που ήρθαν από την Ανατολή και την Αίγυπτο (Μίθρας στην Θήρα, Ίσις, Όσιρις, Ανούβις, Σάραπις στη Δήλο, Πάρο, Νάξο, 'Ανδρο), εξακολούθησαν να λατρεύονται στο νησί πολλούς αιώνες μετά την υποτιθέμενη εμφάνιση τού Ιησού Χριστού στη γη και την επίσκεψη τού αγίου Πολυκάρπου στο νησί. Ο βίαιος και μαζικός εκχριστιανισμός τής νήσου, ξεκίνησε περί τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Όπως και σε όλη την επικράτεια, όλοι  οι αρχαίοι ναοί ισοπεδώθηκαν και οι τελευταίοι αρχαίοι κάτοικοι τής Νάξου γενοκτονήθηκαν. Την θέση τους πήραν βυζαντινοί άποικοι, που αναμείχθηκαν στην πορεία τού χρόνου με διάφορους άλλους λαούς, όπως δηλαδή συνέβη και στην υπόλοιπη Ρωμιοσύνη. Έκτοτε το νησί φέρει αποκλειστικά βυζαντινή σφραγίδα, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, κυρίως των Ενετών και των Τούρκων. Όσο για τους αρχαίους Νάξιους, αυτοί δεν έχουν μείνει ούτε σαν ανάμνηση…


 


 

     Ένας γαλλος περιηγητής, ο Pitton de Tournefort, περιγράφει συνήθειες και τον χαρακτήρα των αθλίων κατοίκων τής Νάξου τής εποχής του (τέλος ιζ΄ - αρχές ιη΄ αιώνα).

 


     Κατά τα μέσα τού 7ου αιώνα η Νάξος λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς. Κατά το διάστημα των Φράγκων δουκών ο πληθυσμός τού νησιού υπέστη μύριες ταλαιπωρίες, το μεν εκ τής ελεεινής συμπεριφοράς των αρχόντων, το δε εκ των πειρατών. Από του 14ου αιώνα στους δυτικούς πειρατές προστέθηκαν και οι Τούρκοι, οι οποίοι κατ΄ επανάληψη προκάλεσαν λεηλασίες, σφαγές και εξανδαπονδισμούς. Το 1431 η Νάξος λεηλατήθηκε από το Γενοβέζο ναύαρχο Σπινόλα. Νέα λεηλασία ενήργησαν οι Γενοβέζοι το 1432.

     

     Τον 15ο αιώνα τη Νάξο επισκέφθηκε ο φλωρεντίνος ιερέας Βουονδελμόντης, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση αθλία και αναφέρει, ότι λόγω  των πολέμων και των πειρατειών υπήρχε μεγάλη λειψανδρία, οι δε γυναίκες ήταν διπλάσιες και πλέον των ανδρών και δεν εύρισκαν συζύγους. Τα ίδια αναφέρει γιά τη Νάξο και ο περιηγητής εκείνης περίπου τής εποχής (1528), Β. Βοrdone: «Σχεδόν έρημη, περισσότερες οι γυναίκες». (Β. Βοrdone, “Libro de tutte, l΄isole del mondo”, Bενετία, 1528, σελ. 44-45).

 

     To 1537 επέδραμε κατά τής Νάξου ο φοβερός Χαϊρεδίν Mπαρμπαρόσσα με τεράστιο στόλο και απαίτησε την παράδοσή της. Τότε ο δούκας Ιωάννης Δ΄ Κρίσπος αναγκάσθηκε να παραδοθεί, επακολούθησε λεηλασία και γενική διαρπαγή.

 

 

     Μπροστά στο λιμάνι ένα σύγχρονο ρωμαίικο ναυάγιο. Μία μοτοσυκλέτα (παπί) κείται μαζί με άλλα σκουπίδια στον πάτο τού λιμανιού. Η καθαριότητα και ο σεβασμός για το περιβάλλον είναι κάτι, που δεν υφίσταται για κανένα λόγο στο ρωμαίικο νησί τού αγίου Νικοδήμου.

 

Πώς ο Απόλλων έγινε... Πορτάρα

     Έτσι, μέσα απ΄ όλα αυτά να στροβιλίζονται στο μυαλό μου, φθάσαμε στη Νάξο. Στο λιμάνι μάς υποδέχθηκε ο φίλος μας, άνθρωπος διαφορετικός απ΄ την ντόπια μάζα, γνώστης τής ιστορίας και λάτρης τού αρχαίου ναξιακού κι ελληνικού πολιτισμού. Αφού μάς φιλοξένησε σπίτι του και γευτήκαμε ντόπια αγνά και νόστιμα προϊόντα, κατηφορίσαμε, για να επισκεφτούμε την περιβόητη Πορτάρα, δηλαδή τον ναό τού Απόλλωνα, που βρίσκεται στην είσοδο τού νησιού κι αποτελεί το σήμα κατατεθέν του. Οι ντόπιοι δεν τον αποκαλούν ναό τού Απόλλωνα διότι σκανδαλίζονται και όπως είδαμε δεν θέλουν να έχουν καμμία σχέση με το αρχαίο παρελθόν τού νησιού, έτσι το ονομάζουν Πορτάρα.

 

 

Ο λιμενοβραχίονας, που συνδέει το ναό τού Απόλλωνα (Πορτάρα) με τη Χώρα, διαθέτει πλακόστρωτο για να περπατούν οι επισκέπτες. Όταν όμως ο καιρός είναι πάνω από 5 μποφόρ, κάτι πολύ συχνό για το νησί, για να επισκεφτεί κάποιος τον αρχαιολογικό χώρο, γίνεται μούσκεμα, αφού τα κύματα σκάνε κυριολεκτικά πάνω στους επισκέπτες. Και εδώ δεν υπάρχει καμμία μέριμνα απ΄ τις τοπικές αρχές.
 

     Κατά τη χριστιανική περίοδο μεταξύ 5ου και 6ου  μ.Χ. αιώνα, οι χριστιανοί, αφού ισοπέδωσαν το ναό, έκτισαν εκκλησία (βασιλική) πάνω στα ερείπιά του με δικά του οικοδομικά υλικά κατά την βάρβαρη συνήθειά τους. Πολλά μέλη τού ναού χρησιμοποιήθηκαν απ΄ τους βυζαντινούς κατοίκους της για το κτίσιμο των σπιτιών τους και τής πόλης. Την περίοδο τής Ενετοκρατίας επίσης, πολλά κομμάτια τού ναού εντοιχίστηκαν για την κατασκευή τού κάστρου, τού Ενετού δούκα, Μάρκου Σανούδου, που χτίστηκε πάνω στην ακρόπολη των αρχαίων Ναξίων και παραχωρήθηκε σ΄ αυτόν απ΄ τους ντόπιους.


    Παρατηρώντας προσεκτικά την μαρμάρινη πύλη-πόρτα, που υψώνεται στα ερείπια τού αρχαίου ναού, την λεγόμενη Πορτάρα, είδαμε τα δύο όρθια μαρμάρινα κομμάτια, που το καθένα έχει μήκος πάνω από έξι μέτρα και ζυγίζει περί τους είκοσι τόνους (!) και ένα κάθετο να στέκεται από πάνω τους. Παρατηρήσαμε, ότι η βάση τους (υπόβαθρο), είναι χτισμένη ασύμμετρα με διαφόρων ειδών πέτρες και μάρμαρα να τα στηρίζουν. Ασυμμετρία παρατηρήσαμε και στις δύο όρθιες μαρμάρινες στήλες.


Τέλος τού πρώτου μέρους τού άρθρου.


    

    Διαβάστε το δεύτερο μέρος τού άρθρου κάνοντας κλικ εδώ. 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

8+3=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...