Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Η Νένα Βενετσάνου
μιλάει στην “Eλεύθερη Έρευνα”
για το τραγούδι, την Τέχνη, τον έρωτα


Έγραψε στις 15.07.2010 ο/η: Λάζαρης Γιάννης

Επιστροφή

 

    - Οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην Τέχνη, να μην την φοβούνται. Δυστυχώς, ειδικότερα οι νέοι έχουν την αίσθηση, ότι η Τέχνη είναι κάτι, για το οποίο πρέπει να βάλεις τα καλά σου ή που εάν δεν έχεις τα καλά σου πρέπει να το περιφρονείς, γιατί ούτως ή άλλως δεν είναι για σένα. Πρόκειται δηλαδή για μιά απαξίωση τελικά -όχι τής Τέχνης, αλλά- τού ίδιου τους τού εαυτού.

 

     - Επειδή η οργάνωση τής Πόλης είναι η κορωνίδα των επιτευγμάτων τού ελληνικού πολιτισμού, μαζί με τη δυνατότητα να ζούμε σε ένα χώρο, όπως είναι ο ελληνικός, που από μόνος του είναι ένα αρχαιολογικό πάρκο, το να προσέχουμε το περιβάλλον δεν είναι μόνον να προσέχουμε τα πουλάκια, τα δεντράκια, τις αρκούδες και τις καρέττες, αλλά να προσέχουμε και τα μνημεία μας και να κατανοούμε τί σημαίνει επέμβαση στο περιβάλλον.

 

     - Η Αριστερά δυστυχώς χρησιμοποιεί την Τέχνη για “κράχτη”, γιά προπαγανδιστικούς λόγους. Παρ΄ ότι η διανόηση πάντα ήταν στο χώρο τής Αριστεράς, το πολιτιστικό τμήμα τής Αριστεράς “μπάζει νερά από παντού”.

 

     Aυτά μεταξύ άλλων είπε η κ. Νένα Βενετσάνου σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην «Ελεύθερη Έρευνα». Η γυναίκα αυτή, τής οποίας η απλότητα, η δύναμη, η αμεσότητα και ο λυρισμός τής φωνής της αξιοποιούν το τραγούδι προσδίδοντάς του μια λαμπρή και σπάνια ποιότητα.

 

 

 

           

  Οι αντοχές μου μαδούν μες στα χρόνια,
  σκύβω, μαζεύω την ερημιά.
  Κι όλο ρωτώ να μάθω την αλήθεια
  κι όλο μου λένε παραμύθια.

 


  Τα παιδιά μου κηδεύω τα βράδια
  μες στους αιώνες καρτερικά.
  Κι όλο ρωτώ να μάθω την αλήθεια
  κι όλο μου λένε παραμύθια.
 

 

  Τη ζωή μου κοιτώ και δειλιάζω
  πόσο δεν άλλαξε πουθενά.
  Κι όλο ρωτώ να μάθω την αλήθεια
  κι όλο μου λένε παραμύθια.

 
 

  Σε δουλειά, συντροφιά και αγάπη
  έσκυψα, πήρα την μοναξιά.
  Κι όλο σε σένα, που με συντροφεύεις
  μιλώ και δεν καταλαβαίνεις
 

 

 Έλα κάτσε κυρά μου εδώ πέρα
  μου λέει κάποια από μακριά
  Κόβει η αλήθεια, κόβει και θερίζει
  κι όποιος την βρει τον βασανίζει.

 

 

Ρωτώ να μάθω την αλήθεια”.

 

   Μουσική: Νένα Βενετσάνου, στίχοι: Νένα Βενετσάνου, Ελ. Κομνηνού. (Βίντεο κλίπ: Μαργαρίτα Πάσχου, whoisherewhoishere. blogspot.com, ανέβασμα στο youtube: Elegantgypsy1).

 
 

     «Ε.Ε.»: Κυρία Βενετσάνου, ζήσατε στο Παρίσι και σπουδάσατε Ιστορία τής Τέχνης στη Γαλλία. Πώς μετά από αυτό πήρατε την απόφαση να έρθετε στην Ελλάδα, την οποία -δεν ξέρω άν συμφωνείτε- χωρίζει ένα μεγάλο πολιτιστικό χάσμα από την υπόλοιπη Ευρώπη;

 

     - Πράγματι υπάρχει χάσμα, εγώ όμως είχα διακρίνει, ότι στην Ελλάδα υπήρχαν πολλές ευκαιρίες για να μελετήσει κανείς τα πράγματα. Εγώ για παράδειγμα ήμουν στους 5-6 διπλωματούχους ιστορικούς τής Τέχνης. Υπήρχε πεδίο δράσης. Αυτό το οποίο ήταν τότε απογοητευτικό και εξακολουθεί και σήμερα να είναι πρόβλημα για την έρευνα στην Τέχνη είναι, ότι δεν υπάρχουν αρχεία, ενώ στα λίγα αρχεία που υπάρχουν δεν έχει κάποιος εύκολη πρόσβαση. Αυτό ήταν που με απογοήτευσε, όχι ότι δεν υπήρχε αντικείμενο για μελέτη.

         

     Μετά “με φάγανε οι κακιές παρέες”, ο Χατζηδάκης, ο Μαμαγκάκης (γέλια). Αυτοί με γοήτευσαν πολύ και έμεινα εδώ. Δηλαδή, όταν έγινε η πρόταση τού Χατζηδάκη να μπω μέσα στην ορχήστρα του και να εργασθώ μαζί του ήταν πολύ μεγάλο το δέλεαρ και ουσιαστικά έμεινα για αυτό το λόγο. Δηλαδή έμεινα, γιατί βρήκα ένα αντικείμενο, στο οποίο μπόρεσα να στηριχθώ και καλλιτεχνικά και ερευνητικά και οικονομικά κι αυτό το πράγμα με οδήγησε και με στηρίζει μέχρι σήμερα.

  


Η Νένα Βενετσάνου
τραγουδά τη γυναίκα,
τον έρωτα, το πάθος.
Μια φωνή, που παίρνει θέση
απέναντι στα πράγματα...
μέσα στα πράγματα.
Τα μετουσιώνει· τα μελοποιεί
και μας τα προσφέρει.
Η φωνή τής Νένας Βενετσάνου.
Η ηδονή τής ακρόασης.

 

    

     «Ε.Ε.»: Το σήμερα στην Ελλάδα πώς το βλέπετε;

 

     - Άν εννοείτε το τραγούδι, είναι πάντα ανθηρό στην Ελλάδα, γιατί έχουμε μάθει να εκφραζόμαστε με αυτό και μπορεί μέσα από τα σκουπίδια ξαφνικά να βρεις κάτι, το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, δηλαδή όντως δεν πετάμε τίποτα. Τουλάχιστον εγώ έχω μάθει να μην πετάω τίποτα και να μην κακοχαρακτηρίζω τα πράγματα, γιατί πιστεύω, ότι μέσα από κάθε πράγμα, που φτιάχνει ο άνθρωπος υπάρχει κάτι, που θέλει να πει και πριν καταδικάσω με ενδιαφέρει πρώτα να εξετάσω για ποιό λόγο έγινε αυτό.

 

     Αυτό που είναι δύσκολο στην Ελλάδα και αποτελεί το πιό μελανό σημείο είναι, ότι η Πολιτεία δεν βοηθάει την Τέχνη, δηλαδή δεν διαθέτει χρήμα και δεν αξιοποιεί το καλλιτεχνικό δυναμικό, έτσι που θα μπορούσε να το κάνει πραγματικά προσοδοφόρο γιά τον τόπο μας. Δηλαδή δεν είναι τόσο το θέμα τής παραγωγής “κακών” ή “λιγότερο κακών” καλλιτεχνημάτων, όσο το ότι δεν έχουν μέλλον αυτά τα πράγματα· καταστρέφονται πάρα πολύ εύκολα, “εξατμίζονται” εύκολα, διότι δεν υπάρχει κάποιος να τα προσέχει.

   

     Κέλομαί σε Γογγύλα”. Μελοποιημένο ποίημα τής Σαπφούς ερμηνευμένο στην αρχαία διάλεκτο τής Λέσβου. (Βίντεο κλιπ τού youtube: Λεμούριος).

 

     «Αναζητώντας ένα πρόσωπο ικανό να συγκινήσει το κοινό, χωρίς όμως να προκύπτει από ένα μηχανισμό τραγουδιστικού εργοταξίου, αλλά που να πηγάζει από μια στάση ζωής, ξεκίνησα με προβληματισμούς γύρω από τα γυναικεία πρότυπα μέσα στο τραγούδι. Μπήκα λοιπόν στο χορό τού τραγουδιού και σαν δημιουργός πια επιμένοντας σε μιαν εικόνα, που δεν έχει σχέση με την τρέχουσα “ροζ” αντίληψη για το τραγούδι.

 

     »Το τραγουδιστικό μου πρότυπο είχε διαμορφωθεί από τη χρυσή εποχή τού ελληνικού τραγουδιού, δηλαδή τις δεκαετίες ΄60 και ΄70, κατά τις οποίες το τραγούδι μας με την ποιότητά του κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, αν και ο διεθνής χώρος αναγνώρισε τον εξωτερικό του μόνο χαρακτήρα.

 

     »Η μαθητεία ή η όποια εμπειρία, που είχα ή έχω με τους δημιουργούς αυτής τής αναγέννησης με οδήγησε σε μια συνειδητή επιλογή, με την οποία υπερασπίζομαι το καλό ελληνικό τραγούδι. Παράλληλα όμως, σα δημιουργός, αναζητώ πάντα στα μέτρα των δυνατοτήτων μου και δίχως καμιά έπαρση, μια καθαρά προσωπική έκφραση, που στοχεύει στον εντοπισμό και την ανάδειξη ενός νέου γυναικείου ειδώλου.

 

     »Μελοποίησα γυναικεία ποίηση ακολουθώντας μια συμβατική μουσική φόρμα θεωρώντας, ότι έτσι ανεδείκνυα καλύτερα τη δραματικότητα τού γυναικείου λόγου. Ο λόγος που με ενδιαφέρει από πάντα. Σε ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα είναι ό λόγος, που με έχει οδηγήσει. Ίσως γιατί πάντα αποζητούσα στο τραγούδι έναν προορισμό μια ιδέα. Τα τραγούδια τα αντιμετωπίζω σα θεατρικά σκετς, σαν περιστατικά ή σα σχόλια, σαν μια δραματοποιημένη μουσική μέσα στις φυσικές ανθρώπινες διαστάσεις και σαν μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Τα τραγούδια μου άντεξαν στο χρόνο, αν και ποτέ δεν τα φρόντισα ιδιαίτερα, χαίρομαι όμως γι΄ αυτά». Νένα Βενετσάνου, από το ένθετο τού δίσκου της “To κουτί τής Πανδώρας”. 

 

 

     «Ε.Ε.»: Oι γονείς σας είχαν αναπτύξει αντιστασιακή δράση με το Ε.Α.Μ.· εσάς σας θυμάμαι πάντα στο χώρο τής Αριστεράς. Θα ήθελα να μου κρίνετε την Αριστερά σήμερα. Κάποτε υπήρχε αντίδραση από τον κόσμο. Σήμερα, ενώ βλέπουμε τη χώρα να έχει πνιγεί στην αναξιοκρατία, στη διαφθορά, στη θεοκρατία, η Αριστερά μοιάζει να έχει “κοιμηθεί” και να μην υπάρχει αντίδραση.

 

     - Χθες είδα ένα έργο στο θέατρο, τον “Αρχοντοχωριάτη”· έχουμε γίνει αρχοντοχωριάτες (γέλια). Νομίζουμε, ότι αυτά τα πράγματα μπορούμε να τα εξαγοράσουμε με το χρήμα, ενώ υπάρχουν πράγματα, όπως είναι ο Πολιτισμός, η Τέχνη, που θέλουν το χρόνο τους. Η Αριστερά δυστυχώς χρησιμοποιεί την Τέχνη για “κράχτη”, γιά προπαγανδιστικούς λόγους. Αυτό πάντοτε με ενοχλούσε στην Αριστερά, παρ΄ ότι η διανόηση πάντα ήταν στο χώρο τής Αριστεράς, αλλά το πολιτιστικό τμήμα τής Αριστεράς μπάζει νερά από παντού (γέλια).

 

     Πιστεύω, ότι είναι πολύ λίγα τα άτομα, που σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στα κόμματα και στις ομάδες που φτιάχνονται, στις συλλογικότητες. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για μένα. Δηλαδή στη σημερινή εποχή η μεγάλη “μαγκιά” θα είναι να τηρήσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να πετύχουμε τη βελτίωση των συνθηκών τής ζωής. Για αυτό δεν χρειάζεται να θυσιάζεις ανθρώπους και να τους βάζεις να τρώνε ξύλο, ούτε να τους σκοτώνεις, ούτε να τους βάζεις να κάνουν πράγματα, που τους βγάζουν από την καθημερινότητά τους.

 

     Πιστεύω δηλαδή, ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει το τίμημά της σε αίμα και σε χρήμα για αυτή τη ρημάδα τη δημοκρατία και ότι πρέπει αυτό το πράγμα να το αναλογισθεί. Αξίζει τον κόπο. Η δημοκρατία είναι αγαθό και θέλει κόπο για να διατηρηθεί. Δεν είναι τόσο απλό, όσο φανταζόμαστε, ότι είναι ο κοινοβουλευτισμός. Η Αριστερά πρέπει να μάθει να ακούει.

 

     «Ε.Ε.»: Τα μελλοντικά καλλιτεχνικά σας σχέδια ποιά είναι;

 

     - Θα συνεργασθώ σε συναυλίες, που οργανώνει η ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης με έργα τού Τσιτσάνη και τού Θεοδωράκη σε μία μουσική συνάντηση αυτών των δύο μουσικών. Έχω και δικές μου συναυλίες φυσικά, που θα κάνω εγώ, μετά θα πάω στο Βέλγιο, ενώ τού χρόνου ετοιμάζω για τις 10 Μαΐου μιά εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής σε μιά σημαντική εκδήλωση. Πρόκειται για μιά συναυλία με θέμα την Πόλη· ο τίτλος της είναι: “Xίλιες και μιά πόλεις”. Παράλληλα με τη συναυλία θα διεξαχθεί κι ένα διεθνές συνέδριο Αρχιτεκτονικής. Το θέμα είναι γιατί γίνονται οι πόλεις, για ποιό λόγο ζούμε όλοι μαζί. Αυτό έχει σχέση και με την πολιτική και με το πολίτευμα και με την Ιστορία, αλλά και με το μέλλον, με την Αρχιτεκτονική, την Τέχνη, με όλα αυτά.

     
 

     Επειδή η οργάνωση τής Πόλης είναι η κορωνίδα των επιτευγμάτων τού Ελληνικού Πολιτισμού νομίζω, ότι μαζί με τη δυνατότητα να ζούμε μαζί σε ένα χώρο, όπως είναι ο ελληνικός χώρος, που από μόνος του είναι ένα αρχαιολογικό πάρκο, το να προσέχουμε το περιβάλλον δεν είναι μόνον να προσέχουμε τα πουλάκια, τα δεντράκια, τις αρκούδες και τις καρέττες, αλλά να προσέχουμε και τα μνημεία μας και να κατανοούμε τί σημαίνει επέμβαση στο περιβάλλον κι ότι είμαστε τυχεροί, που ζούμε σε ένα χώρο, που ήταν πάντα κατοικημένος. Αυτό πρέπει να λειτουργήσει αφυπνιστικά στο κοινό και όλη η συναυλία μου θα είναι γύρω από αυτό.

 

 

 

 

L΄ Amoureuse”, σε ποίηση Paul Eluard (youtube: Jammy7000.)

 

    Πιστεύω, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην Τέχνη, να μην την φοβούνται. Δυστυχώς, ειδικότερα οι νέοι έχουν την αίσθηση, ότι η Τέχνη είναι κάτι, για το οποίο πρέπει να βάλεις τα καλά σου ή που εάν δεν έχεις τα καλά σου πρέπει να το περιφρονείς, γιατί ούτως ή άλλως δεν είναι για σένα. Πρόκειται δηλαδή για μιά απαξίωση τελικά -όχι τής Τέχνης, αλλά- τού ίδιου τους τού εαυτού. Πιστεύουν δηλαδή, ότι δεν είναι στο επίπεδο να απολαύσουν ή να κατανοήσουν κάτι. Αυτή είναι μιά λάθος στάση απέναντι στην Τέχνη και μπορώ να την παραλληλίσω μόνον με τη διαφθορά, που έχει προκαλέσει η τηλεόραση.

 

     Πρέπει να αλλάξει η στάση των νέων απέναντι στην Τέχνη. Πρέπει να γίνουν λιγότερο καταναλωτικοί και περισσότερο ουσιαστικοί. Να υπάρχει διάβασμα. Εάν δεν διαβάζεις λογοτεχνία, εάν δεν ακούσεις μουσική, δεν μπορείς να κατανοήσεις τα μυστικά τού Κόσμου. Είναι αδύνατον. Εμείς νομίζουμε, ότι άμα πάμε στον καθηγητή για παράδειγμα να μας κάνει Μαθηματικά ή Φυσική ή να μας μάθει τα Οικονομικά, τότε μπορούμε και επιβιώνουμε μέσα στην κοινωνία. Είναι λάθος, γιατί τα Μαθηματικά, η Φυσική και τα Οικονομικά είναι πραγματικά δύσκολοι τομείς, που όταν δεν ξέρεις να συγκεντρωθείς γιά να δεις μιά παράσταση ή για να ακούσεις μουσική, δεν μπορείς να τα φτάσεις αυτά. Δεν μπορείς δηλαδή να μπεις δηλαδή μέσα στην έννοια των μαθηματικών εάν δεν έχεις την ικανότητα συγκέντρωσης για πάνω από μισή ώρα. Αυτό είναι ένας κανόνας, που νομίζω, ότι τον ξεχνάνε κυρίως οι δάσκαλοι.

 

*     *     *

     Υπεύθυνοι δεν είναι τόσο οι νέοι, όσο οι γονείς τους, που διασπούν την προσοχή των παιδιών και η κατακερματισμένη γνώση, η οποία δεν συνδέει τα πράγματα. Δηλαδή δεν καταλαβαίνουν, ότι όλα είναι σε αλληλεξάρτηση κι ότι, όπως μαθαίνουμε να τα συνδέουμε, πρέπει να μαθαίνουμε και να τα απομονώνουμε, αλλά αυτό θέλει χρόνο και προσπάθεια. Δεν γίνεται τίποτε χωρίς προσπάθεια. Και αξίζει τον κόπο, γιατί αυτό σε κάνει και προχωράς στη ζωή κι αρχίζεις και καταλαβαίνεις τα πράγματα. Τον έρωτα αρχίζεις και τον συνειδητοποιείς καλύτερα, τις απολαύσεις· αρχίζεις να απολαμβάνεις τη ζωή με ένα πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο. 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

1+8=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...