Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλΆ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, διΆ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ
ΑΝΑΜΕΣΑ
ΣΤΗΝ ΠΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΕΥΣΗ


Τρεις αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας
αναλύουν στην «Ελεύθερη Έρευνα»
άγνωστες πτυχές των αεροπυροσβέσεων


Έγραψε στις 08.07.2010 ο/η:

Επιστροφή

   

     Η Πολεμική Αεροπορία συνδράμει με ειδικά πυροσβεστικά αεροσκάφη και εξειδικευμένους πιλότους και συντηρητές το Πυροσβεστικό Σώμα στη δασοπυρόσβεση. Καθ΄ όλη τη διάρκεια τού καλοκαιριού τα αεροσκάφη μετασταθμεύουν σε καθορισμένα αεροδρόμια, ενώ τα πληρώματά τους βρίσκονται σε ετοιμότητα όλη την ημέρα, για να μπορούν να επέμβουν έγκαιρα ανάλογα με τις απαιτήσεις τού Πυροσβεστικού Σώματος.

 

     Τρείς αξιωματικοί τής Πολεμικής Αεροπορίας, δύο διοικητές Μονάδων πυροσβεστικών  αεροσκαφών -πιλότοι και οι ίδιοι- οι αντισμήναρχοι (ιπτάμενοι) κ.κ. Χαρίτων Χαρούσης και  Χρήστος Οικονόμου κι ο μηχανικός σμηναγός  κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, μίλησαν στην «Ελεύθερη Έρευνα» και μας εξήγησαν άγνωστες τεχνικές λεπτομέρειες τού δύσκολου έργου τής αεροπυρόσβεσης.

 

     Η συνέντευξη συνοδεύεται από φωτογραφίες και βίντεο, που έχουν τραβήξει οι ίδιοι οι χειριστές -κυρίως από ψηλά, μέσα από το πιλοτήριο- χαρίζοντάς μας έτσι σπάνιες εικόνες  αεροπυροσβέσεων, υδροδρομήσεων, υδροληψιών κ.λπ. από διαφορετικές οπτικές γωνίες από αυτές, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα Μ.Μ.Ε..

 

 

     «Ε.Ε.»: Από πότε ξεκίνησε η Πολεμική Αεροπορία να διαχειρίζεται το Στόλο Πυρόσβεσης;

 

     Αντισμήναρχος Χ. Χαρούσης:  Το πρώτο πυροσβεστικό αεροπλάνο, εάν το δούμε ιστορικά, ήρθε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο τού 1973, παραλήφθηκε στο Τατόϊ και κατόπιν ο στόλος μεταφέρθηκε στην Ελευσίνα.


     Ο Αντισμήναρχος (Ι) Χαρίτων Χαρούσης είναι απόφοιτος τής Σχολής Ικάρων, διοικητής τού Σμήνους Μετεκπαίδευσης τής 113 Πτέρυγας Μάχης, ενός σμήνους, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση των πιλότων, που προορίζονται για εκπαιδευτές, κυβερνήτες και συγκυβερνήτες στα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415. Έχει πετάξει με αεριωθούμενα, με φωτοαναγνωριστικά αεροσκάφη RF-4E Phantom ΙΙ και με μεταγωγικά C-47, τα θρυλικά Dakota. Τα δέκα τελευταία χρόνια πετά με τα CL-415. Έχει συνολικά περισσότερες από 2.500 ώρες πτήσης, οι περισσότερες σε αεροσκάφη Phantom και CL-415.


     «Ε.Ε.»: Η Πολιτική Προστασία παραμένει αδρανής;

 

     Αντισμήναρχος Χ. Χαρούσης:  Στην Ελλάδα, που έχουμε λίγα στελέχη, έχει κυρίως συντονιστικό ρόλο, διότι δε διαθέτει η ίδια τα μέσα δράσης στο δυναμικό της, για να παίξει διαφορετικό ρόλο. Αναλαμβάνει μόνο δράση σε τομείς πρόληψης και συντονισμού. Συμμετέχουν ομάδες εθελοντών, το Πυροσβεστικό Σώμα, ομάδες δασοπυρόσβεσης, ανεξάρτητες ομάδες, που  συνεργάζονται με κυβερνητικές και μη οργανώσεις, δηλαδή δραστηριότητες, που αφορούν καθαρά σε θέματα επαφών και συντονισμού.

  

 

 

     Μέσα στο ίδιο πλαίσιο λειτουργούν και  στην Ευρώπη, απλά εκεί έχουν πολύ πιο ανεπτυγμένους οργανισμούς. Δεν είναι εύκολο πράγμα όμως, ο συντονισμός, μέσα σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Όταν το έτος 2004 συνέβη το τσουνάμι στη νοτιοανατολική  Ασία και όλες οι χώρες έστειλαν όσες δυνάμεις είχαν για βοήθεια, τότε φάνηκε το πόσο δύσκολο ήταν  για τις ίδιες αυτές ομάδες που κατέφθασαν να εξυπηρετηθούν μεταξύ τους για τις δικές τους ανάγκες, πόσο μάλλον να βοηθήσουν. Είχαν πάει σε μια κατεστραμμένη χώρα. Έκτοτε ο μηχανισμός έχει αναπτύξει το θεσμό των ανεξαρτήτων ομάδων, οι οποίες αναλαμβάνουν  ξεχωριστά η κάθε μια, έναν ειδικό ρόλο, όπως για παράδειγμα ιατρικές ομάδες ή ομάδες άντλησης υδάτων κ.λ.π., που φθάνουν μέχρι τού σημείου απεγκλωβισμού των θυμάτων από τα ερείπια.  


Εικόνες από το εσωτερικό πυροσβεστικού αεροσκάφους.

 

 

     «Ε.Ε.»: Πως βρίσκετε τη σωστή πορεία υδροληψίας και ποιες οι δυσκολίες της;  Μοιάζει με ακροβασία ανάμεσα στην πτήση και στην πλεύση. 

 

     Αντισμήναρχος Χ. Χαρούσης: Είναι πράγματι μια ακροβασία ανάμεσα στην πτήση και στην πλεύση. Το αεροπλάνο υδροδρομεί επάνω στα κύματα με ταχύτητα περίπου 120 χιλιομέτρων σε μία διαδικασία πλήρωσης, η οποία  κρατάει περίπου 10 έως 12 δευτερόλεπτα. Για να γίνει αυτό με ασφάλεια θα πρέπει κατά το δυνατόν να έχουμε κατάλληλες συνθήκες κύματος και κατάλληλη θέση τού αεροσκάφους κόντρα στον άνεμο, γιατί αυτό είναι το ιδανικό, για ο,τιδήποτε ίπταται.


      Τα πληρώματα λοιπόν, πρέπει να εκτιμήσουν σωστά τις συνθήκες που βρίσκονται, να εκτιμήσουν το  είδος τού κύματος, τις αποστάσεις μεταξύ των κυμάτων και κυρίως τα ύπουλα βουβά κύματα. Να εξηγήσω εδώ, ότι το βουβό κύμα δεν μπορεί να το «κόψει» η καρίνα τού αεροπλάνου μας, ενώ όταν προσπαθούμε να ισορροπήσουμε πάνω σ΄ αυτό, μας τινάζει ψηλά και εν συνεχεία «σκάμε» πάλι πάνω στα κύματα.

 

     Τα πληρώματα, χρειάζονται  πολλά χρόνια για ν΄ αποκτήσουν μια αξιόλογη εμπειρία, γιατί θα πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρόνο και όση ώρα υδροδρομεί το αεροπλάνο συγκεντρώνοντας νερό να αξιολογούν κύμα - κύμα  το κάθε επόμενο δευτερόλεπτο, διότι ασφαλώς θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες  και οι χειρισμοί.


 

    

     «Ε.Ε.»:  Στην περιοχή τής ρίψης ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Τα ανοδικά / καθοδικά ρεύματα πώς αναχαιτίζονται;

 

     Αντισμήναρχος Χ. Οικονόμου: Εκείνο που μας ανησυχεί κυρίως είναι τα καθοδικά ρεύματα, τα οποία συναντώνται, όταν έχουμε ισχυρούς ανέμους, τα λεγόμενα υπήνεμα, στις πίσω πλευρές των βουνών σε σχέση με τον άνεμο. Πολλές φορές, όταν έχουμε φωτιές σε τέτοια σημεία, η κίνηση τού ανέμου πίσω από τα βουνά δημιουργεί διαταραχή τής ομαλής ροής τού αέρα με αποτέλεσμα να έχουμε αφ΄ ενός αναταράξεις σ΄ αυτή την περιοχή κι αφ΄ ετέρου μια απότομη καθοδική ροή τού ανέμου, η οποία πολλές φορές, είναι και πολύ ισχυρή.


 


     Ο Αντισμήναρχος (Ι) Χρήστος Οικονόμου είναι απόφοιτος τής Σχολής Ικάρων, διοικητής τής 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης, που βρίσκεται στην 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη. Έχει πετάξει με αεροσκάφη T-37, T-2, F-4E, CL-215, Do-28 και τα πυροσβεστικά CL-415. Έχει συνολικά 4.000 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 2.000 ώρες είναι με τα CL-415. Είναι κυβερνήτης, εκπαιδευτής και δοκιμαστής πτήσεων. (Οι φωτογραφίες τού άρθρου είναι τού κ. Οικονόμου).

 

     Δηλαδή το αεροσκάφος στη συγκεκριμένη φάση, ενώ  έχει το μέγιστο βάρος που μπορεί να σηκώσει και η ισχύς των κινητήρων είναι σαφώς επαρκής, για να έχουμε τον έλεγχο, πλην όμως, δεν έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες, για να αποφύγουμε ένα ισχυρό καθοδικό ρεύμα κι ακολουθούμε αναγκαστικά μια καθοδική πορεία προσπαθώντας να φθάσουμε σε κάποιο σημείο, όπου το καθοδικό ρεύμα εξασθενεί, για να μπορέσουμε να διαφύγουμε. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος απαιτεί πάρα πολύ μελέτη, όπως και πολύ μεγάλη εμπειρία.

         

     Είμαι 17 χρόνια στην αεροπυρόσβεση και πάντα λέω στους νεότερους πιλότους, ότι κάθε χρόνο μου συμβαίνει και κάτι αναπάντεχο, το οποίο δεν έχω ξανασυναντήσει και το οποίο δεν το περιμένω.

 

 

   

     «Ε.Ε.»: Την κρίσιμη στιγμή, πλησιάζετε πολύ κοντά στο έδαφος;

 

     Αντισμήναρχος Χ. Οικονόμου: Τα αεροσκάφη μας είναι φτιαγμένα γι΄ αυτή τη δουλειά. Το προσωπικό εκπαιδεύεται, για να κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Εκπαιδεύεται να πλησιάζει το έδαφος με ύψη, που τα άλλα αεροσκάφη ούτε καν  διανοούνται να πλησιάσουν και όχι μόνον αυτό, αλλά εμείς πλησιάζουμε το έδαφος μέσα σε πολύ άσχημες συνθήκες. Η ίδια η φωτιά, δημιουργεί ένα μικρο-κλίμα γύρω της, το οποίο είναι διαφορετικό από εκείνο τού περιβάλλοντος χώρου. Σε απόσταση 50-100 μέτρων γύρω από την φωτιά οι συνθήκες, που πετάει το αεροσκάφος, είναι διαφορετικές  από εκείνες που υπάρχουν  στην υπόλοιπή περιοχή. 

 

     
 

     Μου έχει συμβεί  στο παρελθόν να δω συνάδελφο να πλησιάζει την φωτιά και να βρίσκεται το αεροσκάφος του με κλίση 90 μοιρών, δηλαδή να έχουν μετατραπεί οι  πτέρυγές του από οριζόντιες σε κάθετες μέσα σε κλάσματα τού δευτερολέπτου λόγω τής ισχυρής επίδρασης ενός ανοδικού ρεύματος στη μία πλευρά τού αεροπλάνου και αυτά να συμβαίνουν ακριβώς δίπλα στην φωτιά, πράγματα που δεν μπορείς να προβλέψεις και σ΄ αυτές τις περιπτώσεις ούτε να τα ελέγξεις.

  

     «Ε.Ε.»: Οι υψηλές θερμοκρασίες πώς επιδρούν;

 

     Αντισμήναρχος Χ. Οικονόμου: Το πιλοτήριο κλιματίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως όταν έξω επικρατούν θερμοκρασίες  45 βαθμών, παραμένει ανεκτό, διότι και τα μηχανήματα έχουν όρια. Με 45 βαθμούς έξω ακόμη και τα δικά μας αεροπλάνα, που έχουν καινούργια κλιματιστικά, μόλις αγγίξουν ακόμη και τους 40 βαθμούς δεν επαρκούν, ενώ αυτές οι θερμοκρασίες, επιδρούν αρνητικά και στην αεροδυναμική τού αεροσκάφους.

 

     Όπως γνωρίζετε, το αεροσκάφος πετάει στηριζόμενο στο ρεύμα τού αέρα και όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάρα πολύ, αυτό το ρεύμα αραιώνει και συνεπώς και  η κίνηση τού αεροσκάφους γίνεται ασθενέστερη. Όταν θα κάνεις μία κίνηση στα πηδάλια  αναμένοντας για παράδειγμα κάποιο βαθμό ανόδου σε μια συγκεκριμένη θέση των πηδαλίων, ενώ η θερμοκρασία έξω είναι στους 45 βαθμούς, τότε και η επίδραση των πηδαλίων στο  αεροσκάφος επηρεάζεται και είναι μικρότερη, διότι και το ρεύμα τού αέρα, είναι πολύ πιο ισχνό. 


 


     «Ε.Ε.»: Και όταν θα πρέπει να υποχωρήσετε, με κατεύθυνση όχι την ασφαλή θάλασσα, αλλά τις  επίσης φλεγόμενες πεδιάδες;

   

     Αντισμήναρχος Χ. Οικονόμου: Εάν μέσα στο αεροσκάφος όλα λειτουργούν ομαλά, είναι  θέμα τού χειριστή και τής εμπειρίας του το τι ελιγμούς θα κάνει για να μπορέσει να βρεθεί σε ασφαλέστερη περιοχή και να επανέλθει. Επειδή, όπως είπαμε, ο αέρας είναι αραιός, άρα και η επίδραση των πηδαλίων είναι μειωμένη, το επιθυμητό είναι να γίνεται διαφυγή προς τα χαμηλότερα σημεία, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε ταχύτητα και να ελέγξουμε καλύτερα το αεροπλάνο.

 

 

 

     Εάν όμως κάτι στο αεροπλάνο δεν λειτουργεί σωστά, με την  χειρότερη των περιπτώσεων να έχεις βλάβη σε κινητήρα ή σε πηδάλιο, στην περίπτωση αυτή πρέπει να λειτουργήσεις σύμφωνα με τα εγχειρίδια τού αεροσκάφους, που τα γνωρίζουν από μνήμης οι χειριστές, για να κάνουν τις προβλεπόμενες ενέργειες και να προσπαθήσουν να διαφύγουν προς ασφαλή περιοχή.

 

     Αντισμήναρχος Χ. Χαρούσης: Στην περιοχή τής ρίψης οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι, διότι δεν είναι δυνατόν να διαφύγει κάποιος εάν συμβεί κάτι σοβαρό και ελλοχεύουν επιπλέον κίνδυνοι κυρίως λόγω μετεωρολογικών φαινομένων, τα οποία είτε προϋπάρχουν είτε ενισχύονται λόγω των θερμών ρευμάτων, που παράγονται εκείνη τη στιγμή ως συνέπεια τής εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας επιβαρύνοντας  με σημαντικές ποσότητες  θερμότητας τον  περιβάλλοντα χώρο και  με επιπλέον ενίσχυση των ανέμων από 2 έως 3 μποφώρ.


 


 

     Αντιλαμβάνεσθε, ότι δημιουργούνται αναταράξεις, καθοδικά ρεύματα και μέσα σ΄ όλα αυτά πρέπει να προστεθούν οι εγγενείς κίνδυνοι τής περιοχής: σύρματα, εμπόδια, καλώδια τής Δ.Ε.Η., (υψηλής και χαμηλής τάσης), κεραίες, που ξεφυτρώνουν ξαφνικά, ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα, που στην Ελλάδα είναι αρκετά και όλες αυτές οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται μέσα σε συνθήκες καπνού συμπεριλαμβανομένης επιπλέον και τής εξόδου διαφυγής. Δηλαδή ο σχεδιασμός τής προσβολής τής φωτιάς δεν γίνεται μόνο με γνώμονα το επιχειρησιακό αποτέλεσμα, αλλά οι πιλότοι έχουν πάντοτε υπ΄ όψη τους έναν ασφαλή για το πλήρωμα τρόπο διαφυγής και επανόδου στη φλεγόμενη περιοχή. Συχνά φεύγουμε, για να επανέλθουμε με καλύτερες προϋποθέσεις και όχι για να  εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.

 

 

 

Τέλος τού Α΄ μέρους τού άρθρου.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο Β΄ μέρος  κάνοντας κλικ, εδώ. 


 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

4+9=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

¶δεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. ΓιΆ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...