Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

ΕΣΕΙΣ
ΠΟΤΕ ΦΑΓΑΤΕ
ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ;


Η επαλήθευση της θεωρίας
«Τα πτηνά είναι δεινόσαυροι»
από πλήθος ευρημάτων παγκοσμίως


Έγραψε στις 10.06.2010 ο/η: Willis Paul

Επιστροφή

Αν δεν είστε χορτοφάγοι, υπάρχει πιθανότητα οι δεινόσαυροι να είναι μέρος τής καθημερινής σας διατροφής, επειδή εάν η υπόθεση, ότι τα πτηνά εξελίχθηκαν από τους δεινόσαυρους είναι σωστή, κάθε φορά που τρώτε ένα κοτόπουλο, ουσιαστικά τρώτε ένα δεινόσαυρο. Αλλά πώς γνωρίζουμε, ότι τα πτηνά εξελίχθηκαν από τους δεινόσαυρους;

Ψάχνοντας τις συγγένειες

Η Συστηματική, η επιστήμη των εξελικτικών συγγενειών, έχει υποστεί μιά σημαντική αλλαγή τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ήταν γενικά παραδεκτό, ότι όλα τα χαρακτηριστικά των οργανισμών ήταν σημαντικά κατά την επεξεργασία των οικογενειακών δένδρων. Στα μέσα τής δεκαετίας τού 1960 όμως, ο Γερμανός εντομολόγος Γουίλλυ Χέννινγκ, τα άλλαξε όλα αυτά. Ο Χέννινγκ ισχυρίστηκε, ότι τα μόνα  χαρακτηριστικά, που μεταφέρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με τη γενεαλογία, είναι οι νεωτερισμοί των οργανισμών, οι αλλαγές δηλαδή λόγω τής εξέλιξής τους.

Ας υποθέσουμε, ότι προσπαθούμε να βρούμε τις σχέσεις ανάμεσα σε ένα ποντικό, μιά σαύρα κι ένα ψάρι. Όλα έχουν ραχοκοκαλιά, έτσι το χαρακτηριστικό «ραχοκοκαλιά» είναι άχρηστο. Πρόκειται γιά ένα «αρχέγονο» χαρακτηριστικό, το οποίο δεν μας λέει τίποτα. Αλλά το χαρακτηριστικό «τέσσερα πόδια» είναι χρήσιμο, επειδή είναι μιά εξελικτική καινοτομία, που την μοιράζονται η σαύρα και ο ποντικός. Αυτό σημαίνει, ότι η σαύρα και ο ποντικός έχουν πλησιέστερη σχέση μεταξύ τους, από ότι έχουν με το ψάρι. Με άλλα λόγια η σαύρα και το ποντίκι έχουν ένα κοινό πρόγονο, που είχε τέσσερα πόδια. Όσο περισσότερους εξελικτικούς νεωτερισμούς μπορούμε να βρούμε, που να υποστηρίζουν μιά επί μέρους σχέση, τόσο πιό σίγουροι γινόμαστε, ότι η σχέση αυτή είναι σωστή. «Αναπνοή», «λαιμός» και «αμνιακό αυγό» είναι τρεις ακόμα εξελικτικοί  νεωτερισμοί, που δένουν τη σαύρα και τον ποντικό μαζί κι αφήνουν το ψάρι, σαν ένα πιό μακρινό συγγενή τους.

Αυτή η νέα προσέγγιση για τη Συστηματική ονομάζεται Κλαδιστική ή Φυλογενετική Συστηματική. Η Κλαδιστική πρώτα αναγνωρίζει χρήσιμα χαρακτηριστικά κι επειτα εκτιμά την επίδρασή τους στις συγγένειες των υπό μελέτη οργανισμών.

Από τα θηριόποδα... στο ορτύκι

Η ιστορία (σχεδόν απόκρυφη, αλλά αυτές είναι οι καλύτερες ιστορίες) έχει ως εξής: Ο Τόμας Χάξλεϋ (1825 - 1895, γνωστός ως «Το μπουλντόγκ τού Δαρβίνου» για την επιθετική του υπεράσπιση τής Φυσικής Επιλογής), έτρωγε ορτύκια ένα βράδυ, ενώ είχε ακόμα στο νου του ένα παλαιοντολογικό παζλ σχετικό με ένα παράξενο οστό, που προσπαθούσε να λύσει όλη μέρα στο εργαστήριο. Γνώριζε, ότι επρόκειτο για οστό τής κνήμης ενός σαρκοφάγου δεινόσαυρου στο κάτω μέρος τού οποίου υπήρχε ένα ακόμα άγνωστο κόκαλο. Έτυχε να γλύφει εκείνη τη στιγμή το κρέας από το κατώτατο σημείο τού ποδιού ενός ορτυκιού και να... εκεί, στο κάτω μέρος τής κνήμης τού ορτυκιού υπήρχε το ίδιο αινιγματικό κόκαλο! Έξετάζοντας προσεκτικά ένα ακέραιο πόδι τού πουλιού, ο Huxley συνειδητοποίησε, ότι το κόκαλο - αίνιγμα ήταν ο αστράγαλος. Πιό σημαντικό ακόμα είναι, ότι συγκρίνοντας τα κόκαλα αυτά ο Χάξλεϋ κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η μορφή των αστραγάλων τόσο στο δεινόσαυρο όσο και στο πουλί είναι τόσο ολόιδια, ώστε πρέπει να έχουν πολύ στενή συγγένεια μεταξύ τους.

Η δεινο-πτηνό θεωρία τού Χάξλεϋ περιέπεσε σε δυσμένεια, όταν μία νέα θεωρία επικράτησε, ότι τα πουλιά εξελίχθηκαν από ορισμένα ερπετά προ των δεινοσαύρων. Το 1916 ο Δανός γιατρός, Γκέρχαρντ Χέιλμαν, δημοσίευσε την «Καταγωγή των πτηνών», στην οποία σχολίασε τις πολλές ομοιότητες ανάμεσα στους σκελετούς των σαρκοφάγων  δεινοσαύρων (Θηριόποδων) και των πτηνών. Ο Χέιλμαν σημείωσε επίσης, ότι από τα θηριόποδα έλειπαν τα οστά τής κλείδας, τα οποία ενώνονται και σχηματίζουν το στέρνο στα πτηνά. Υποστήριξε, ότι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό δεν θα μπορούσε να χάθηκε κι αργότερα να ξανα-εξελίχθηκε, οπότε τα θηριόποδα δεν μπορούσαν να είναι πρόγονοι των πτηνών. Έτσι, τα θηριόποδα εξορίστηκαν από το οικογενειακό δένδρο των πτηνών  για όλη την επόμενη πεντηκονταετία.

 


Δεν πρόκειται για  δεινόσαυρο.
Ένα κοτόπουλο είναι, χωρίς τα φτερά του.
 

Στη συνέχεια, στα τέλη της δεκαετίας τού 1960, ο Τζών Όστρομ από το πανεπιστήμιο τού Yale βρήκε 22 χαρακτηριστικά σε σκελετούς σαρκοφάγων δεινοσαύρων, που υπήρχαν επίσης σε πτηνά και πουθενά αλλού. Αυτό επανέφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις για την καταγωγή των πτηνών. Μεταγενέστερες εργασίες βρήκαν μέχρι 85 χαρακτηριστικά, που συνδέουν τα θηριόποδα με τα πτηνά. Παρά το γεγονός, ότι ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι αμφίβολης σημασίας, το να υπάρχουν τόσα πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ θηριόποδων και πτηνών είναι ένα πολύ πειστικό επιχείρημα υπέρ τής θεωρίας για στενή τους συγγένεια.

Τι γίνεται όμως, με τα οστά τής κλείδας, που ο Χέιλμαν είχε παρατηρήσει, πως λείπουν; Αποδείχθηκε, ότι τα θηριόποδα όχι μόνον είχαν κλείδες, αλλά αυτές ήταν ενωμένες ως στέρνο (γιάντες). Δυστυχώς για τον Χέιλμαν οι αποδείξεις από τα απολιθώματα ήταν κατά κάποιο τρόπο σπάνιες στην εποχή του και τα λίγα στέρνα θηριόποδων, που είχαν ανακαλυφθεί, συχνά εκλαμβάνονταν ως πλευρά τής κοιλιάς. 

 

Μερικά χαρακτηριστικά κοινά οστά σαρκοφάγων δεινόσαυρων και σημερινών πτηνών.  Παρατηρείστε τα τέσσερα δάκτυλα, τρία προς τα εμπρός κι ένα προς τα πίσω.

Αντίπαλοι τής θεωρίας

Δυο αντίπαλοι τής θεωρίας «Τα πτηνά είναι δεινόσαυροι» είναι ο Alan Feduccia τού πανεπιστημίου τής Βόρειας Καρολίνας κι ο Larry Martin τού πανεπιστημίου τού Κάνσας. Υποστηρίζουν, ότι τα πτηνά εξελίχθηκαν από κάποιο άγνωστο ερπετό σε χρόνο, που οι δεινόσαυροι δεν είχαν εμφανισθεί ακόμα. Αντί να επιχειρηματολογούν από μιά κλαδιστική προοπτική, ο Feduccia και ο Μartin προωθούν μιά σειρά από άλλα επιχειρήματα ενάντια στη δεινο-πτηνό υπόθεση.

Πρώτον, ο Feduccia και ο Martin ισχυρίζονται, ότι η πτήση είναι πιο πιθανό να έχει ξεκινήσει από ένα δενδροαναρριχητή (δενδρόβιο) πρόγονο. Όλοι οι προτεινόμενοι πρόγονοι των δεινοσαύρων όμως, ζούσαν στο έδαφος, υπάρχει όμως μια ποικιλία σύγχρονων ζώων που ανεμοπορούν, τα οποία πιθανώς αντιπροσωπεύουν μια γέφυρα ανάμεσα στα ζώα που πετούν και σ΄ αυτά που δεν πετούν και είναι δενδρόβια (συμπεριλαμβανομένων βατράχων, φιδιών, σαύρων και πολλών θηλαστικών). 

Αλλά οι υποστηρικτές τής «τα πτηνά είναι δεινόσαυροι» θεωρίας υποστηρίζουν, ότι ένας άγνωστος δεινοσαυροειδής πρόγονος των πτηνών θα μπορούσε να είναι δενδρόβιος ή ότι τα πτηνά εξέλιξαν την πτήση πηδώντας πάνω από το έδαφος, για να κυνηγήσουν έντομα (πολλά μικρά θηριόποδα θεωρείται, ότι ζούσαν κάνοντας ακριβώς αυτό).

Τα περισσότερα από τα επιχειρήματα, που προέβαλαν οι Feduccia και Martin κατά τής υπόθεσης «τα πτηνά είναι δεινόσαυροι» βασίζονται αποκλειστικά στις διαφορές μεταξύ των πτηνών και των δεινοσαύρων. Για παράδειγμα ισχυρίζονται, ότι ο θώρακας των θηριόποδων συμπιέζεται από τη μία πλευρά στην άλλη, ενώ στα πτηνά είναι συμπιεσμένος περισσότερο από πίσω προς την κοιλιά. Οι Κλαδιστές υποστηρίζουν, ότι οι διαφορές μεταξύ των οργανισμών δεν έχουν σημασία, οι ομοιότητες είναι που μετρούν. Η Θεωρία τής Εξέλιξης υπαγορεύει, ότι οι οργανισμοί θα αλλάξουν στο πέρασμα του χρόνου κι έτσι είναι μόνο τα χαρακτηριστικά, που παραμένουν ίδια και τα οποία μεταφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για την προέλευσή τους.


 

Aρχαιοπτέρυξ: Ένας μίνι-«δεινόσαυρος» 145 εκατομμυρίων ετών με φτερά.

Είχε μέγεθος κουρούνας κι έμοιαζε περισσότερο με πουλί, παρά με δεινόσαυρο.

 

Αρχαιοπτέρυξ: Ο πρώτος δεινόσαυρος-πτηνό

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν, ότι ο Αρχαιοπτέρυξ είναι το πρώτο πτηνό. Το πρώτο απολίθωμα Αρχαιοπτέρυγα βρέθηκε σε λατομεία ασβεστόλιθου στη νότια Γερμανία. Πρόκειται γιά ένα σκελετό 145 εκατομμυρίων ετών μεγέθους κουρούνας, που καλύπτεται από φτερά. Δύο από τα επτά μέχρι σήμερα γνωστά είδη Αρχαιοπτέρυγα διαθέτουν φτερά. Ο σκελετός όμως τού Αρχαιοπτέρυγα σαφώς δεν είναι πτηνού. Έχει μιά μακρυά οστεώδη ουρά, δόντια αντί ράμφους και  νύχια στα φτερά. Στην ομάδα «τα πτηνά είναι δεινόσαυροι» υποστηρίζουν, ότι αν δεν είχαν βρεθεί φτερά με τον Αρχαιοπτέρυγα, θα είχε αναγνωρισθεί ως ένας μικρός δεινόσαυρος. Πραγματικά, πέντε είδη Αρχαιοπτέρυγα χωρίς φτερά είχαν παλαιότερα ταξινομηθεί ως ένα μικρό είδος δεινόσαυρου με το όνομα Κομψόγναθος. Ο σκελετός του έχει μερικά χαρακτηριστικά πτηνών, όπως το οστούν τού στέρνου και τα οστά των ποδιών, τα οποία θα πρέπει να κάνουν το στρατόπεδο των «τα πτηνά δεν είναι δεινόσαυροι» να αναρωτηθούν μήπως ο Αρχαιπτέρυξ μοιάζει τόσο πολύ με πτηνό, ώστε δεν θα έπρεπε καν να θεωρείται δεινόσαυρος.

Το πρόβλημα που τίθεται τώρα είναι ο συσχετισμός τού Αρχαιοπτέρυγα με κάποιο πρόγονό του κι έπειτα ο συσχετισμός του με τα σύγχρονα πτηνά. Εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται όλο και πιό ενδιαφέροντα δεδομένου, ότι την τελευταία δεκαετία έχουν βρεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο πολλοί δεινόσαυροι με χαρακτηριστικά πτηνών, αλλά και πρωτόγονα πτηνά με χαρακτηριστικά δεινοσαύρων.


 Ο Σινοσαυροπτέρυξ ήταν ένας μικρός δεινόσαυρος, ο οποίος έζησε πρίν 130 εκατομμύρια χρόνια. Μοιάζει περισσότερο με τα σημερινά πτηνά, παρά με τους δεινόσαυρους, όπως τουλάχιστον νομίζουμε ότι ήταν σύμφωνα με τα διάφορα ντοκυμανταίρ και τις ταινίες τού Χόλυγουντ. Η αναπαράστασή του βασίστηκε σε όλα τα επιστημονικά ευρήματα (διατηρημένο σκελετό, μελανοσώματα κ.ά.).  Παρατηρείστε  τη σύγκριση τού μεγέθους του σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα.

 


Δεινόσαυροι, που έμοιαζαν με πτηνά

Η Κίνα έχει δώσει το όνομά της σε ό,τι μπορεί να σχετίζεται με πτερωτούς  δεινόσαυρους. Ο Σινοσαυροπτέρυξ προέρχεται από πετρώματα στη βορειοανατολική Κίνα, που χρονολογούνται 130 περίπου εκατομμυρίων ετών. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σκελετό δεινόσαυρου, ο οποίος περιβάλλεται από χνούδι, για το οποίο κανείς δεν είναι βέβαιος τι ακριβώς είναι. Φαίνεται να υπάρχουν δομές, όπως στα μαλλιά τού κεφαλιού, που θα μπορούσαν να συντελούν στη θερμομόνωση τού ζώου. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν, ότι πρόκειται για πρωτο-φτερά. Ανεξάρτητα τού τι ακριβώς είναι αυτό το χνούδι και πόσο σημαντικό μπορεί να αποδειχθεί είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι το σώμα αυτού τού δεινόσαυρου καλυπτόταν από κάτι, το οποίο είναι περισσότερο κοντά στα σημερινά πτηνά, παρά στα ερπετά. 


   
Σύγκριση τού μεγέθους τού Σκιπιόνυχα με το μέγεθος τού ανθρώπου.


Ένα εξαιρετικά διατηρημένο θηριόποδο μωρό συμβαίνει να είναι ο μόνος δεινόσαυρος, που έχει ποτέ βρεθεί στην Ιταλία. Πρόκειται γιά τον Σκιπιόνυχα, τού οποίου βρέθηκαν τμήματα τού εντέρου, τού ήπατος και μυών τού στήθους. Και, φωλιασμένο στην κορυφή τού στήθους βρίσκεται άριστα διατηρημένο το οστούν τού στέρνου. Αν και δεν πρόκειται γιά το πρώτο οστούν τού στέρνου σε θηριόποδα, υπογραμμίζει όμως, ότι αυτό το οστούν, που βρίσκεται στα σύγχρονα πτηνά, ήταν πολύ κοντά στην καρδιά των σαρκοφάγων δεινοσαύρων.

 Δύο ακόμα δεινόσαυροι με χαρακτηριστικά σύγχρονων πτηνών: Αριστερά ο Unenlagia από τη Νότιο Αμερική και δεξιά ο Οviraptor από τη Μογγολία.  

Υπάρχουν κι άλλοι δεινόσαυροι με χαρακτηριστικά πτηνών. Ο δεινόσαυρος Unenlagia, που προέρχεται από 88 εκατομμυρίων ετών γεωλογικά στρώματα τής Παταγονίας δίπλωνε τα επάνω άκρα του, όπως ακριβώς τα σημερινά πτηνά. Για τον  δεινόσαυρο Oviraptor από τη Μογγολία, που κάποτε πίστευαν, ότι ήταν κλέφτης αυγών, είναι σήμερα γνωστό από πολλά δείγματα, ότι κλώσσαγε τα αυγά του στην ίδια ακριβώς στάση με το σημερινό πτηνό έμου (μοιάζει με τη στρουθοκάμηλο). Και η επανεξέταση κι άλλων θηριόποδων αποκαλύπτει χαρακτηριστικά σύγχρονων πτηνών, όπως κούφια κόκαλα, καθώς και πόδια με τρία λειτουργικά δάχτυλα, χαρακτηριστικά, που εμφανίστηκαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια χρόνια πριν τα πρώτα αδύναμα φτερουγίσματα τού Αρχαιοπτέρυγα στον αέρα.H Αnchiornis, ένας μικρός πτερωτός δεινόσαυρος από την Κίνα, που έζησε πριν από  περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια. 


Έτσι, τα απολιθώματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν, ότι η υπόθεση «τα πτηνά είναι δεινόσαυροι» είναι σωστή. Αλλά υπάρχει ένα εμπόδιο. Οι πιό κοντινοί δεινόσαυροι, που σχετίζονται με τα πτηνά  απαντώνται σε απολιθώματα μετά τον Αρχαιοπτέρυγα. Εκτός κι αν ο Velociraptor και οι συγγενείς ταξίδευαν στο χρόνο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να είναι πρόγονοι ενός πτηνού, που έζησε εξήντα εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα. Ορισμένα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν, ότι δεινόσαυροι, που έμοιαζαν με πουλιά υπήρχαν νωρίτερα, απ΄ ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα, αλλά τα απολιθώματα είναι κομματιασμένα και ασαφή. Θεωρείται πολύ πιθανό δεινόσαυροι-πτηνά προ τού Αρχαιοπτέρυγα απλά να μην διασώθηκαν.

 
Protoavis, ένας δεινόσαυρος-πτηνό 200 εκατομμυρίων ετών από το Τέξας.
 


Παραπλανητικό ή πραγματικός πρόγονος;

Υπάρχει ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο απολίθωμα σ΄ αυτή την ιστορία περί καταγωγής των πτηνών. Ο δεινόσαυρος Protoavis είναι γνωστός από μια χούφτα θραυσμάτων οστών, που συλλέχθηκαν σε στρώματα βράχων ηλικίας 200 εκατομμυρίων ετών στο Τέξας. Εκείνη τη στιγμή οι δεινόσαυροι μόλις ξεκινούσαν· βρισκόμαστε 50 εκατομμύρια χρόνια πριν τον Αρχαιοπτέρυγα. Ο Protoavis πραγματικά έχει κάποια χαρακτηριστικά πτηνού, αλλά τίποτα περισσότερο απ΄ ό,τι είχε ο κάθε πρώιμος θηριόποδος δεινόσαυρος. Περαιτέρω, φαίνεται, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα απολιθώματα που βρέθηκαν και θεωρήθηκαν, ότι ανήκαν σε ένα ενιαίο σκελετό, μπορεί στην πραγματικότητα να ανήκουν σε δύο ή περισσότερα άτομα και ίσως σε δύο ή περισσότερα είδη! Το υλικό είναι τόσο κατακερματισμένο και ασαφές ώστε, εως ότου οι παλαιοντολόγοι να βρουν νέο υλικό, θα είναι καλύτερα να αφήσουν προς το παρόν τον Protoavis στην άκρη.

 

Rahonavis: 80 εκατομμυρίων ετών δεινόσαυρος-πτηνό από τη Μαδαγασκάρη.

 

Πτηνά, που έμοιαζαν με δεινόσαυρους

Ο Rahonavis είναι ένα πρωτόγονο πτηνό 80 εκατομμυρίων ετών, που βρέθηκε στα  βράχια της Μαδαγασκάρης. Παρά το γεγονός, ότι είναι περισσότερο πτηνόμορφο από τον Αρχαιοπτέρυγα, το μεγέθους κορακιού Rahonavis διατηρεί ορισμένα πολύ διακριτικά χαρακτηριστικά θηριόποδου, όπως το κοφτερό νύχι, που χρησιμοποιήθηκε για δολοφονικά εφέ από τον Veloceraptor στην ταινία Jurassic Park. O Velociraptor εκτιμάται, ότι είναι περίπου τόσο κοντά, όσο ένας δεινόσαυρος αρχίζει να γίνεται πτηνό, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.

   


Σύγκριση μεγέθους ανθρωπίνου σώματος με τον δεινόσαυρο - πτηνό Veloceraptor από την Ασία.

Μια σειρά από μικρά πρωτόγονα πτηνά έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο. Από τη Μογγολία έρχεται ένα μεγάλο πτηνό, που δεν πετούσε, ο Mononykus, με τα φτερά να έχουν αντικατασταθεί από ένα θανατηφόρο ζευγάρι «χεριών», που προεξείχαν μπροστά σαν ένα ζευγάρι ξύλα για μάχη. Ένα άλλο πτηνό, που επίσης δεν πετούσε από την Παταγονία επιβεβαιώνει, ότι δεν σκεφτόντουσαν όλα τα πρωτόγονα πτηνά, ότι ο ουρανός ήταν ένα σπουδαίο μέρος για να είναι. Άλλα πρωτόγονα πτηνά ζούσαν μαζί με τον Rahonavis στην Μαδαγασκάρη. 


 

Ο Μononykus από τη Μογγολία. 
 


Ένα πτηνό μεγέθους σπουργιτιού από την Ισπανία είχε πιο σύγχρονο ώμο και πόδια από τον Αρχαιοπτέρυγα, είχε όμως, ακόμη δόντια. Το πρώτο γνωστό ράμφος στόλιζε ένα κινέζικο πτηνό 130 εκατομμυρίων ετών, μαζί με το παλαιότερο οστούν τού άκρου τής ουράς (απομεινάρι ερπετόμορφης ουράς). Φτερά 110 εκατομμυρίων ετών και οστά πτηνών έχουν βρεθεί στη Victoria και στο Queensland. Φαίνεται, ότι αφ΄ ότου τα πραγματικά πτηνά εξελίχθηκαν, δεν έχασαν πολύ χρόνο, ώστε να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο!

 

Η πλειοψηφία των παλαιοντολόγων, που εργάζονται για την καταγωγή των πτηνών συμφωνούν, ότι οι δεινόσαυροι, ιδίως οι μικροί θηριόποδες, είναι οι παππούδες των σημερινών παπαγάλων, των περδίκων και των περιστεριών.


Γεύμα με ψητό κοτόπουλο

Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι επικριτές, αλλά η θεωρία «τα πτηνά είναι δεινόσαυροι» υποστηρίζεται τόσο από την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία (Κλαδιστική), όσο κι από μιά ταχέως αυξανόμενη συλλογή απολιθωμάτων πρωτόγονων πτηνών και εξελιγμένων σαρκοφάγων δεινόσαυρων. Μια εύλογη αξιολόγηση τής συζήτησης θα έπρεπε να συμπεράνει, ότι όλα τελείωσαν και να φωνάξει: Τα πτηνά είναι δεινόσαυροι! 

 Η εποχή των δεινοσαύρων ποτέ δεν τελείωσε. Είναι λάθος να πιστεύουμε, ότι όλοι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από τη Γή κατά το τέλος τής Κρητιδικής περιόδου πριν από 65 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα ζούν στη γή περισσότερα από 10.000 είδη δεινοσαύρων. Τους τρώμε καθ΄ ότι αποτελούν υγιεινή τροφή, τους βλέπουμε να πετούν στον ουρανό, τους ακούμε να τιτιβίζουν στο δάσος, ορισμένοι από εμάς φροντίζουν και κατοικίδιους δεινόσαυρους σε κλουβιά στα σπίτια τους. Απλά, δεν έχουμε συνηθίσει να τους λέμε αυτό, που πραγματικά είναι, δεινόσαυρους...  

Ίσως αυτό να σας κάνει να σκεφτείτε δύο φορές την επόμενη φορά, που θα φάτε ένα ψητό κοτόπουλο. Θα απολαμβάνατε το γεύμα σας τόσο πολύ, άν συγγενείς τού ταπεινού σας κοτόπουλου (όπως ο Τυραννόσαυρος Ρεξ) ήταν ακόμα εν ζωή για να το υπερασπιστούν;

 

Σημείωση: Ο dr. Paul Willis είχε πάντα ενδιαφέρον για τους δεινόσαυρους και τα απολιθώματα, έτσι σπούδασε ζωολογία και γεωλογία στο πανεπιστήμιο τού Σίδνεϋ. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο τής Νέας Νότιας Ουαλίας στα απολιθώματα κροκοδείλων. Το παραπάνω άρθρο του μεταφράστηκε στα ελληνικά από την ιστοσελίδα www.abc.net.au. Ο τίτλος, οι υπότιτλοι και οι φωτογραφίες είναι τής «Ελεύθερης Έρευνας». 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή


ΣΧΟΛΙΑΑνώνυμος 33781 έγραψε...
O T-Rex θα το έτρωγε το κοτόπουλο, δεν θα το υπερασπιζόταν.
28.04.2015, 00:01:04

Ανώνυμος 35233 έγραψε...

Από τα ερπετά πάντως έχουν απομείνει: οι κροκόδειλοι, τα φίδια, οι σαύρες, οι χελώνες και το Τουατάρα.

17.08.2015, 11:44:32

Ανώνυμος 35367 έγραψε...

http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231294029

19.09.2015, 09:11:52


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

4+5=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...