Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English

     ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Από το μύθο στην ...ιστορία


Στο βιβλίο –με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνη-
μονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των μακεδονο-
μάχων– παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακε-
δονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί
κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το
δοκούν μέχρι και σήμερα.


72 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων».

ΕΝΑ ΙΕΡΟ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ
ΝΑΥΤΙΚΟ


Ο ναύαρχος Αντ. Αντωνιάδης περιγράφει
μια ορκωμοσία νέων Σημαιοφόρων


Έγραψε στις 29.04.2010 ο/η: Αντωνιάδης Αντώνιος

Επιστροφή

     

Είχαμε πάρει πλέον όλοι τις θέσεις μας και τότε αντίκρυσα ένα θέαμα, το οποίο, για άλλη μια φορά, με λύπησε και με εκνεύρισε. Η άφιξη ενός ιερέα με το Ευαγγέλιο υψωμένο στα δυό του χέρια, συνοδευόμενου εκατέρωθεν από μιά διμοιρία ναυτικών δοκίμων. Ένα θέαμα προσαρμοσμένο ίσως στα των ιερατικών σχολών ή των μοναστηριών, αλλά, που σε καμμία περίπτωση δεν άρμοζε σε στρατιωτική Σχολή, πολύ περισσότερο στο φυτώριο τού πιο φιλελεύθερου και δημοκρατικού Όπλου των Ενόπλων μας Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Η εν λόγω πρακτική, απόρροια κι αυτή τής πρόσφατης αλλοτρίωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με είχε απασχολήσει αρκετές φορές και στο παρελθόν. Εν τούτοις, μη θέλοντας να προκαλέσω αντιδράσεις, απέφευγα να εκδώσω έγγραφη απαγορευτική διαταγή, περιοριζόμενος σε προφορικές παροτρύνσεις προς τους εκάστοτε διοικητές τής Σχολής. Και ενώ φαινότανε να συμφωνούμε όλοι επί της αρχής, ότι στην διαπαιδαγώγηση των δοκίμων δεν έχει καμμία θέση η συνοδεία ιερέων και ευαγγελίων, το αποτέλεσμα σε κάθε τελετή παρέμενε πεισματικά το ίδιο.Ελλάδα τού 21ου  αιώνα.

     

Σααράντα χρόνια τώρα είχα μάθει να λειτουργώ μέσα σε αυτό το συντηρητικό στρατιωτικό περιβάλλον, το οποίο διαπνεόταν, μεταξύ άλλων οπισθοδρομικών αντιλήψεων, και από τον μεγαλύτερο μύθο όλων των εποχών, αυτόν τού ελληνοχριστιανισμού. Ως εκ τούτου είχα περιορισμένες απαιτήσεις από τους υφισταμένους μου για ιδεολογικοφιλοσοφικές αναζητήσεις και ανησυχίες. Εξ άλλου και ο ίδιος απόφοιτος στρατιωτικής Σχολής ήμουν και είχα πλήρη επίγνωση, ότι διοικούσα ένστολους και όχι στοχαστές του Διαφωτισμού. Έτσι για τέτοιου είδους θέματα είχα οπλιστή με καρτερικότητα και απεριόριστη κατανόηση. Στωικά περίμενα την ανύψωση του πολιτισμικού μας επιπέδου.

 

Παρ΄ όλα αυτά το θέαμα ναυτικών δοκίμων να συνοδεύουν ιερείς και ευαγγέλια μου προκαλούσε θλίψη. Δεν ήταν τόσο το θέαμα που με εκνεύριζε όσο οι συνειρμοί. Η τιμητική συνοδεία, αυτή καθαυτή ως κίνηση, εμπεριέχει και το στοιχείο της υποταγής. Γι΄ αυτό άλλωστε και η Πολιτεία την περιορίζει, για τους ένστολους, μόνο όταν πρόκειται για εθνικά σύμβολα και πολιτειακούς θεσμούς. Το Ευαγγέλιο και οι ιερωμένοι σε καμμία πολιτισμένη χώρα δεν ανήκουν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες.

 

Η τιμητική συνοδεία είναι επίσης και δείγμα φιλοφρόνησης κατώτερου προς ανώτερο. Ως τέτοιο στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι συνηθέστατη. Και πολύ φυσιολογικά άλλωστε, δεδομένου ότι η ιεραρχική διοικητική εξάρτηση, ο σεβασμός της επετηρίδας και η υπακοή / υποταγή στους ανωτέρους αποτελούν τον θεμέλιο λίθο, στον οποίο στηρίζεται το όλο οικοδόμημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεπώς στην περίπτωση αυτή η συνοδεία εντάσσεται αρμονικά στο πλαίσιο της στρατιωτικής δεοντολογίας.

 

Αντίθετα, έξω από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου δεν υπάρχει η κάθετη αυτή ιεραρχική κλιμάκωση, και εφ΄ όσον δεν πρόκειται για εθνικά σύμβολα ή θεσμούς, η τιμητική συνοδεία από ένστολους μετατρέπεται σε κίνηση με έντονο το στοιχείο τής υποτέλειας και τής δουλοπρέπειας. Νοοτροπίες και αντιλήψεις, από τις οποίες πρέπει να προστατεύεται με κάθε μέσο ο μέλλων αξιωματικός.

    

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο θεωρώ, ότι και η Διοίκηση της Σχολής θα έπρεπε να προστατεύει τους δοκίμους από τέτοια αντι-ηγετικά πρότυπα και φυσικά να μην τα επιτρέπει μέσα στον ίδιο της τον χώρο. Και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα έπρεπε να καλλιεργείται σε νέους ανθρώπους το αίσθημα της θρησκευτικής κατάνυξης, γιατί είναι ό,τι πιο νοσηρό ψυχικά και σκοταδιστικό πνευματικά έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα.

 


 

     Υπαξιωματικοί και ναύτες αποτελούν την συνοδεία ιερέα και μεταφέρουν στολισμένο εικόνισμα κατά τη διάρκεια τελετής σε ναύσταθμο.

 

     

Τις σκέψεις αυτές διέκοψε η άσχημη παραφωνία της ψαλμωδίας, η οποία και σηματοδοτούσε την έναρξη της τελετής, όπου το θρησκευτικό αποτελούσε και το μεγαλύτερο μέρος της. Αποτελούσε συγχρόνως και το μεγαλύτερο δικό μου πρόβλημα, γιατί -πέραν του ότι το έβρισκα ιδιαίτερα χαμηλού πολιτισμικού και πνευματικού επιπέδου- ήταν και αφόρητα βαρετό. Με απωθούσε επίσης και η όλη κακόγουστη γραφικότητα του σκηνικού. Μητροπολίτες, συνήθως παχύσαρκοι, τυλιγμένοι μέσα σε φανταχτερά, κιτς άμφια και με κωμικές υπερμεγέθεις μήτρες στο κεφάλι, να περιστοιχίζονται από μαυροντυμένους ιερείς και όλοι μαζί να ψέλνουν, να κουνάνε κεριά και εικονίσματα και από καιρού εις καιρό να λιβανίζουν. Την επιτομή της αισθητικής παρωδίας έδιναν οι μακριές γενειάδες. Ένα αμιγώς ιουδαϊκό τελετουργικό, τόσο στην ουσία όσο και στην εμφάνιση. Και πως να μην είναι; Καθαρόαιμος Ιουδαίος ήτανε ο Χριστός και αίρεση του ιουδαϊσμού η συνακόλουθη θρησκεία του.

 

Δεν ήθελα καν να σκέφτομαι, τι είδους βιώματα θα έμεναν στα εύπλαστα ακόμη μυαλά των νεαρών δοκίμων, και πόση προσπάθεια και διάβασμα θα χρειαζότανε, για να τ΄ αποτινάξουν...

 

Για να ξεφεύγω από τις αποκαρδιωτικές αυτές σκέψεις αλλά και από την πλήξη, που μου προξενούσε το θρησκευτικό μέρος, συνήθως κατέφευγα σε αναπολήσεις. Άλλοτε πάλι χάζευα τα παραταγμένα τμήματα.

 

Το βλέμμα μου εστίαζε στις φυσιογνωμίες των ορκιζομένων. Δεν μου φαινόντουσαν χαμογελαστές ούτε χαρούμενες. Κυριαρχούσε ένα σφιχτό, σοβαροφανές και κουρασμένο ύφος. Θα πρέπει να είχαν ήδη συμπληρώσει πάνω από μία ώρα ακίνητης παράταξης, αντικρυστά στον Ήλιο, και τώρα έπρεπε λιβανιζόμενοι να υπομείνουν και για τουλάχιστον ένα ακόμη εικοσάλεπτο «την σοφίαν του Αγίου Ευαγγελίου».

     

Μετά θα ακολουθούσε η πεμπτουσία της όλης τελετής. Η απονομή των ξιφών από τον Πρόεδρο. Μία πραγματικά κορυφαία στιγμή για κάθε αξιωματικό, η οποία, μετά την βαρειά ατμόσφαιρα του μακρόσυρτου θρησκευτικού μέρους, έμοιαζε αποκομμένη από την όλη τελετή, δίνοντας την εντύπωση, ότι ήταν η επωδός μιας θρησκευτικής λειτουργίας. Ήταν η κορωνίδα της εκδήλωσης, και πραγματικά λυπόσουνα, που δεν την πλαισίωνε κανένα χαρμόσυνο τελετουργικό, παρά μόνο η ξερή αναγγελία του εκάστοτε ονόματος και τα λίγα, διστακτικά χειροκροτήματα των συγγενών και φίλων, τα οποία ηχούσαν δειλά και άτολμα μέσα στην γενική βουβαμάρα που επικρατούσε.

 

 

Ορκωμοσία χωρίς λιβάνια κι ευαγγέλια

 

Η αναπόληση, κατά την διάρκεια του θρησκευτικού μέρους, με είχε οδηγήσει πολλά χρόνια πίσω, στα πρώτα εφηβικά μου. Τότε που, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων τού πατέρα μου, ζούσαμε στην Νέα Υόρκη. Εκεί πέρασα τις τρεις τελευταίες τάξεις τού δημοτικού και την πρώτη τού γυμνασίου, σε μια εποχή (αρχές της δεκαετίας τού ΄60) όπου η, από κάθε άποψη, διαφορά μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης ήτανε κυριολεκτικά χαοτική.

 

Χωρίς να είμαι βέβαιος, πώς θα διαμορφωνόταν ο χαρακτήρας μου υπό διαφορετικές συνθήκες, πιστεύω ωστόσο ότι από την ανατροφή μου μέσα στο αμερικάνικο εκπαιδευτικό σύστημα απέκτησα μία ροπή προς τον ρεαλισμό, την κυνικότητα, την πρακτικότητα και, έως ένα σημείο, την έλλειψη του ενθουσιώδους μεσογειακού ταμπεραμέντου.

 

Η σημερινή τελετή μου έφερε στον νου μίαν αντίστοιχη εμπειρία της εποχής εκείνης, η οποία επανερχότανε συχνά σε παρόμοιες περιστάσεις. Ήταν ο δεύτερος χρόνος στην Αμερική, όταν η οικογένεια ενός πολύ στενού μου φίλου και συμμαθητή με κάλεσε να πάω μαζί τους στην Αννάπολις (αντίστοιχη Σχολή Δοκίμων των ΗΠΑ), για να παρακολουθήσω την τελετή αποφοίτησης τού μεγάλου τους γυιού, ο οποίος θα ονομαζότανε Σημαιοφόρος του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού. Μία εκδρομή και μία εμπειρία που θυμάμαι, τότε, με είχε πραγματικά ενθουσιάσει. Είναι γεγονός, ότι μετά από τόσα χρόνια λίγες λεπτομέρειες έχουν απομείνει στην μνήμη μου. Εκείνο όμως που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι η εικόνα μιας τελετής διάχυτης από έντονη χαρά.

 

   

Η όλη εκδήλωση ήταν εορταστική, με την στρατιωτική ατμόσφαιρα, σκόπιμα, να παραμένει διακριτικά στο περιθώριο. Άκουσα ομιλίες από τον αρχηγό τής τάξης, από καθηγητές και αξιωματικούς. Όλες ζωντανές, χαλαρές, με γλαφυρές περιγραφές από την καθημερινότητα της σχολικής ζωής και όλες με μεγάλη δόση χιούμορ, έστω και αμερικάνικου. Ιερείς, λιβάνια και ευαγγέλια δεν θυμάμαι πουθενά.

 

Το αποκορύφωμα της τελετής ήταν ένα εντυπωσιακό πυροτέχνημα από άσπρα καπέλλα, τα οποία πετούσαν οι τελειόφοιτοι στον αέρα, συνοδευμένο από κραυγές χαρούμενων ξεσπασμάτων, γέλια, αγκαλιές και χοροπηδήματα πάνω στο άψογα κουρεμένο γρασίδι τού χώρου τελετών της αμερικάνικης Σχολής. Η τελετή τελείωνε με παρέλαση των νεο-ορκισθέντων ανάμεσα από πολύχρωμα μπαλόνια στα χρώματα της αμερικάνικης σημαίας, που υψωνόντουσαν προς τον ουρανό. Ήτανε μιά στρατιωτική γιορτή, με την οποία η Σχολή τιμούσε και αποχαιρετούσε τους νέους Σημαιοφόρους τού Αμερικανικού Ναυτικού.

       

     Αριστερά: Έλληνες ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού εκδηλώνουν την ευσέβειά τους κατά τη διάρκεια τελετής.

   

     Δεξιά: Το πέταγμα των καπέλλων. Αποκορύφωμα των τελετών αποφοίτησης από τη Ναυτική Ακαδημία των Η.Π.Α. Εικόνες διάχυτης χαράς, χωρίς ιερείς, ψαλμωδίες, εικόνες, κεριά, λιβάνια και θρησκευτική κατάνυξη.

 


«Πάντες προσοχή!» Το σθεναρό πρόσταγμα τού επικεφαλής των τμημάτων αξιωματικού ακούστηκε δυνατά μέσα στην σιωπή, που ακολούθησε το τέλος τής διαδικασίας απονομής των ξιφών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σχεδόν ταυτόχρονα, ακούστηκε ένας καταιγισμός κλαγγών, καθώς η σιδερένια απόληξη τού υποκόπανου των όπλων χτυπούσε με δύναμη στο τσιμέντο της πλατείας.

Στον ίδιο δυνατό τόνο ακολούθησε το πρόσταγμα «κλίνατε επί δεξιά». Και πάλι ακούστηκε ένας δυνατός υπόκωφος θόρυβος τακουνιών, καθώς οι απόφοιτοι, σε άκαμπτη στάση προσοχής, έκαναν κοφτή στροφή δεξιά και χτύπησαν με δύναμη το αριστερό πόδι στην άσφαλτο. Όλοι τους είχαν ύφος αγέρωχο, τεντωμένη μέση και ψηλά το κεφάλι.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της σοβαροφανούς βουβαμάρας είχανε περάσει είκοσι λεπτά θρησκευτικής «κατάνυξης», ακολουθούμενα από την «ψυχρή» διαδικασία της απονομής των ξιφών και τελειώνοντας με μία δεκάλεπτη «αποστεωμένη» ομιλία τού διοικητή, με χιλιοειπωμένες νουθεσίες για υψηλά ιδανικά και εθνικά ιδεώδη.

Έτσι ψυχρά τελείωνε η δική μας τελετή αποφοίτησης κι έτσι σιωπηλά και άχρωμα ξεκίναγε η σταδιοδρομία των νέων Σημαιοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού. (Ναύαρχος Αντ. Αντωνιάδης, επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Ν.).

 
Σημείωση: 

Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο τού ναύαρχου Αντ. Αντωνιάδη Κρεμώντας τη στολή, εκδ. «Κάκτος».   

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Οι μύθοι τής "εθνικής" μας στρατηγικής. Ο ναύαρχος Αντώνιος Αντωνιάδης ξεσκεπάζει τις αυταπάτες της Ρωμιοσύνης σε Αιγαίο και ελληνοτουρκικά

  
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

2+6=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...