Αφιέρωμα
της «Ελεύθερης Έρευνας»
στο '21

 

 
«Ο κύριος Κωνσταντίνος Σάθας,
έν τινι αξιολόγω πονηματίω επιγραφομένω: "Η κατά τον ιζ΄αιώνα επανάστασις της ελληνικής φυλής" διατείνεται εν σελ. 14, ότι το γνωστόν Καρυοφύλλι ονομάσθη ούτω από του εν Βενετία οπλοποιού Carlo figlio (Καρόλου υιού). Περίεργος μα την αλήθειαν η ανακάλυψις, αλλ’ ουδόλως ευάρεστος.

»Τολμώ μάλιστα, να είπω προς τον φίλον, ότι απαγορεύεται οιωδήποτε η δια τοιούτων ερευνών καταστροφή των θελκτικών μύθων, δι’ ων ετράφημεν...»


Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,
Αθανάσιος Διάκος.
Αστραπόγιαννος, Αθήνα, 1867, 64-66. 
Βλάχοι,
αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειο-
αφρικανοί κ.ά.

Οι σημερινοί χριστιανοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, που μιλούν ρωμέικα (τα λένε ελληνικά) δεν είναι φυλετικοί απόγονοι ή πνευματικοί κληρονόμοι των αρχαίων ελλήνων, των αθηναίων, της δημοκρατίας, των φιλοσόφων κ.λπ..

Είναι επήλυδες, βαλκάνιοι, ανατολίτες, βορειοαφρικανοί και όχι μόνον, ορθόδοξοι, με έντονη ανάμειξη της οθωμανικής κουλτούρας.

Έμαθαν να επιβιώνουν σε αυτοκρατορίες δεσποτικές (βυζάντιο, οθωμανική περίοδο) αναπτύσσοντας την υποκρισία, την κουτοπονηριά και πολλά άλλα ελαττώματα με σκέψη εντελώς διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου... Τα πραγματικά αίτια
και οι βαρβαρότητες
της εκστρατείας
του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 
Ο Μ. Αλέξανδρος διέλυσε την αυτοκρατορία του Κύρου, αλλά συγχρόνως αφάνισε και τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Λεηλάτησε τους θησαυρούς της Ασίας και τυράννησε τους λαούς περισσότερο από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών.

Αυτός άλλωστε ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της εκστρατείας. Η λαφυραγωγία. Απαραίτητη για την ισχύ και τον τρυφηλό βίο του βασιλικού οίκου και τον πλουτισμό των ευνοουμένων του...


 Η θρησκευτική
πίστη
δεν αποτελεί προϋπόθεση
για την υγιή ευημερία
των κοινωνιών


Yπάρχει μια κοινή πεποίθηση, την οποία μοιράζονται οι οπαδοί των διαφόρων θρησκειών, ότι η λατρεία του Θεού και η υπακοή στα κελεύσματα της θρησκείας θεωρούνται ουσιώδη για μια υγιή και ειρηνική κοινωνία, ενώ όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μιας κοινωνίας απορρίψει το Θεό, τότε θα επέλθει η αποσύνθεσή της.

Σε περίπτωση, που η θρησκευτική αυτή θεωρία, του ότι η τυχόν απομάκρυνση από το Θεό είναι η αιτία για όλα τα κακά της κοινωνίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε τα περισσότερο θρησκευόμενα έθνη στη Γη να είναι οι προμαχώνες του εγκλήματος, της φτώχειας και των ασθενειών και τα πρότυπα των υγιών κοινωνιών. Η σύγκριση των άθρησκων εθνών όμως, με τα περισσότερο θρήσκα αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική κατάσταση... Η λέξη καρκίνος στις μέρες μας έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Μόνο το άκουσμά της αρκεί για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό.

Φανταστείτε αν ο γιατρός σας μετά από κάποια εξέταση, σας ανακοίνωνε, ότι έχετε καρκίνο. Στην κυριολεξία θα άνοιγε η γη να σας καταπιεί, θα παραλύατε από τον φόβο σας και θα πιστεύατε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πεθαίνατε.

Θα δεχόσασταν ό,τι θα σας έλεγαν οι «ειδικοί», νοιώθοντας αδαής και άσχετος για την ίδια σας την ασθένεια. Δεν θα είχατε καμία άποψη για την πορεία και την εξέλιξη της ασθένειάς σας, καμία επιλογή για το τι αγωγή θα λαμβάνατε, για το αν θα κάνατε χημειοθεραπεία ή όχι, για το αν θα σας χειρουργούσαν, αν θα ακρωτηρίαζαν κάποιο πάσχον μέλος σας. Όλα αυτά θα τα αποφάσιζαν οι γιατροί σας ακολουθώντας το «πρωτόκολλο του καρκίνου» χωρίς να σας ρωτήσουν, απλά θα σας τα ανακοίνωναν!

Θα ξυπνάγατε απ΄το χειρουργείο και θα σας έλειπε το στήθος σας, το νεφρό σας, ο μισός πνεύμονάς σας, ή κάποιο άλλο όργανό σας και δεν θα μπορούσατε παρά να συναινέσετε με την αφαίρεση αυτή. Θα ακολουθούσαν ατελείωτες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, επειδή «έτσι θα έπρεπε». Θα έπεφταν οι τρίχες του σώματός σας, τα νύχια σας και θα είχατε τεράστιες επιπλοκές και παρενέργειες. Εσείς, απλά θα δείχνατε την απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις μεθοδολογίες της συμβατικής Ιατρικής σιωπηλά και στωικά χωρίς άποψη και δυνατότητα επιλογής, αφού σας έχουν ήδη πείσει μέσω της πληροφόρησης, που έχετε λάβει από τα Μ.Μ.Ε. και τους γιατρούς σας, ότι αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο…

Είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα; 

«(Ο έρωτας μεταξύ άνδρα και γυ-
ναίκας) είναι παλλαϊκός...
αυτός ακριβώς χαρακτηρίζει τους
ανθρώπους, τους χωρίς ιδιαίτερη
ανάπτυξη...


»(Αφορά) μάλλον στην απόλαυση
των σωμάτων, παρά των ψυχών.
Και μάλιστα (εκείνες τις γυναίκες
και τα νεαρά παιδιά), που δια-
κρίνονται για υπερβολική βλακεία...

»Δείτε, αντιθέτως, την Ουράνια Α-
φροδίτη, που δεν προέκυψε από
την συμμετοχή άρρενος και θήλεος,
αλλά μόνον εκ του άρρενος...
πώς στερείται παραφοράς...

»Έτσι, όσοι εμπνέονται από το
αρσενικό φύλο, ερωτεύονται το
φύλο, το οποίο εκ φύσεως έχει
μεγαλύτερη ρώμη και περισσό-
τερη ευφυία
».

Πλάτωνα, «Συμπόσιο», 181b-c Πατριωτισμός, εθνικά οράματα,
μεγαλοϊδεατισμοί κ.λπ. κ.λπ.
στα διάφορα έθνη-κράτη


Ο τρόπος, με τον οποίο συγκροτή-
θηκαν ιστορικά τα έθνη, έπλασε εθνικές ιδέες, που έχουν σε κάθε κράτος συνθέσει μια εθνική ιστορία δεδομένη και μοναδική. Η ιστορία αυτή προάγει τις ομοιότητες στο εσωτερικό και τις διαφορές στο εξωτερικό, ενώ αποδίδει σε κάθε έθνος δίκαια, τα οποία δεν αναγνωρίζει στους «άλλους». Συγκροτεί έτσι, μια κλειστή και γραμμική ιστορική αφήγηση, που περιστρέφεται γύρω από το ένδοξο παρελθόν κάθε μοναδικής και ιδιαίτερης εθνικής ομάδας, την οποία περιγράφει σαν ομοιογενή και αναλλοίωτη ουσία.

Σε κάθε κράτος οι έννοιες έθνος, πατρίδα και πατριωτισμός έχουν φορτιστεί μέσα στην ιστορική διαδρομή με τόσο γιγάντιο ηθικό βάρος, που έχουν γίνει αξίες μεγάλης και αδιαπραγμάτευτης ιδεολογικής σημασίας. Έτσι, στα σχολεία όλων σχεδόν των χωρών... Από τον
«νεοελληνικό διαφωτισμό»
βλάστησαν ελληνοχριστιανισμός,
εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός

Αδ. Κοραής:
Ο πραγματικός πατέρας
της ιδεολογικής μας σχιζοφρένειας


Μερικές δεκαετίες πριν από το '21, ο Αδαμάντιος Κοραής ξέθαψε αυθαίρετα και επέβαλε σιγά-σιγά την ξεχασμένη για αιώνες λέξη «έλληνας» χωρίς να απορρίψει βέβαια, το χριστιανισμό. Είχε την πεποίθηση, ότι έτσι θα μας έφερνε πιο γρήγορα κοντά στα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και θα γινόταν μια ταύτιση, συγκλονιστική για τον μέσο κάτοικο του ελλαδικού χώρου (αρβανίτη, βλάχο, βορειοαφρικανό, ανατολίτη κ.λπ.), ότι είναι δήθεν απόγονος αυτού, που έφτιαξε τον Παρθενώνα και όλα τα λαμπρά μνημεία.

Η ιδέα έπιασε γρήγορα. Από τότε, όλο και περισσότεροι ρωμιοί άρχισαν να συνδέουν τους εαυτούς τους με κάποιο φανταστικό παρελθόν και να ανακαλύπτουν τους «αρχαίους προγόνους». Κολακεύονταν να έχουν την ψευδαίσθηση, πως ήταν τάχα απόγονοι των αρχαίων ελλήνων.

Η περίοδος του '21 επομένως, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Όχι βέβαια, επειδή έγινε κάποια δήθεν «ελληνική επανάσταση» -πλιάτσικο χριστιανικών συμμοριών, αρβανιτών στην πλειοψηφία τους, ήταν στην πραγματικότητα εξάλλου, όπως έχουμε δείξει στο Αφιέρωμα 1821: Η αποστασία των ρωμιών-, αλλά γιατί κατά τη σύντομη εκείνη περίοδο, οι ρωμιοί υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την καθοδήγηση του Κοραή και των άλλων εκπροσώπων του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού» μεταλλάχτηκαν σε «έλληνες»...

  


      

Read articles in English


ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΗ
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ 1821
Η αποστασία των ρωμιών

Το ’21 δεν έγινε «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν και
της πατρίδος την ελευθερίαν
». Δεν υπήρχαν ούτε εθνικά ού-
τε θρησκευτικά κίνητρα, όπως κατά κόρον προπαγανδίζεται
από τη δημιουργία του κράτους και εντεύθεν. Ούτε επίσης,
κοινωνικά/ταξικά, όπως υποστηρίχθηκε. Μοναδικός στόχος
των εξεγερμένων ήταν οι περιουσίες (χωράφια, χρυσαφικά
κ.λπ.) των μουσουλμανικών οικογενειών της Πελοποννήσου...

240 σελίδες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων»
.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ


Νανοεπιστήμες και νανοτεχνολογίες

Συνέντευξη του αναπληρωτή καθηγητή
του Ε.Μ.Π., δρ Κωνσταντίνου Χαριτίδη


Έγραψε στις 14.12.2009 ο/η:

Επιστροφή

    Η νανοτεχνολογία φαίνεται, ότι εισέρχεται στη ζωή μας· ο όρος αφορά σε ο,τιδήποτε συμβαίνει στις διαστάσεις του νανόμετρου (μιά ανθρώπινη τρίχα είναι περίπου 70.000 φορές παχύτερη από 1 νανόμετρο). Οι εφαρμογές τής νανοτεχνολογίας είναι αναρίθμητες π.χ. στη νανοηλεκτρονική, στα νανοϋλικά, στα νανοφάρμακα κ.λπ.. Κατά συνέπεια οι επιρροές της γίνονται αντιληπτές σε πολλαπλά επίπεδα, στον οικονομικό τομέα επηρεάζοντας βιομηχανίες και οικονομίες, στον κοινωνικό βελτιώνοντας το επίπεδο της ζωής μας κ.ά..


     Για τις νανοεπιστήμες, τη νανοτεχνολογία, αλλά και τη δεοντολογία, την εκτίμηση και τη διαχείριση των κινδύνων μίλησε στην «Ελεύθερη Έρευνα» ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διδάκτορας Φυσικής και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Α.Π.Θ., κ. Κωνσταντίνος A. Χαριτίδης.


Η ερευνητική δραστηριότητα του κ. Κ. Χαριτίδη σχετίζεται με διεργασίες υλικών στη μίκρο- και νάνο- κλίμακα, την Επιστήμη και Τεχνολογία ανάπτυξης υλικών σε μορφή λεπτών υμενίων, επικαλύψεων, νανοδομικών και πολυλειτουργικών υλικών, τον χαρακτηρισμό των νανομηχανικών και νανοτριβολογικών ιδιοτήτων υλικών και συστημάτων και τον συσχετισμό με άλλες φυσικές ιδιότητες, για τη λειτουργικότητά τους σε ευρύ φάσμα τεχνολογικών εφαρμογών. 

   

    Ας προσπαθήσουμε να ορίσουμε τη Νανοεπιστήμη. Είναι η μελέτη ατόμων, μορίων και δομών με μέγεθος από 1-100 νανόμετρα και θεωρείται η βάση της Νανοτεχνολογίας. Είναι μια σχετικά νέα επιστημονική περιοχή, που περιλαμβάνει τη συνεργασία πολλών επιστημών, όπως Φυσική, Χημεία, Επιστήμη Υλικών, Βιολογίας, Ιατρικής και Πληροφορικής. Διεθνώς αναγνωρισμένος ορισμός της νανοτεχνολογίας δεν υπάρχει. Θα βρείτε σημαντικό αριθμό ορισμών. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η Νανοτεχνολογία είναι η δημιουργία νέων υλικών, διεργασιών και διατάξεων / συσκευών, που βασίζονται στον έλεγχο ατόμων / μορίων, με σκοπό την χρήση των νέων ιδιοτήτων υλικών με διαστάσεις στην κλίμακα του νανομέτρου στις μίκρο και μάκρο κλίμακες.


     Αν υπάρχει κάτι καινούργιο σε επίπεδο τεχνικής (engineering) και επιστημονικό επίπεδο είναι η διαχείριση της ύλης στην ατομική κλίμακα. Γιατί η ατομική κλίμακα, ακόμη και να δουλεύει κανείς σ΄ αυτήν, δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τις αρχές του 20ου αιώνα οι ερευνητές ασχολούνταν με τα άτομα, τα στοιχειώδη σωμάτια, τη θεμελίωση της κβαντικής θεωρίας και αργότερα με την πυρηνική φυσική και τις ενοποιημένες θεωρίες για την προέλευση του σύμπαντος. Το καινούργιο είναι, ότι μπορούμε πλέον να διαχειριστούμε τα άτομα, να τα τοποθετήσουμε σε θέσεις, που  εμείς θέλουμε ή να κάνουν διεργασίες, που εμείς επιλέξαμε εκ των προτέρων, για συγκεκριμένη εφαρμογή και συγκεκριμένο σκοπό.
     

 

    Το κυριότερο επίτευγμα όμως, είναι αυτή η καινούργια κουλτούρα της διεπιστημονικότητας, που απόκτησαν οι επιστήμονες μεταξύ τους, το ότι φυσικοί, χημικοί, μηχανικοί, επιστήμονες και τεχνολόγοι των υλικών, βιολόγοι, γιατροί βρήκαν μιά κοινή επιστημονική γλώσσα και η συνεργασία τους αποδίδει πλέον. Αυτό, πριν δέκα - δεκαπέντε χρόνια ήταν πολύ δύσκολο. Και πρέπει κανείς να το αποδώσει στην Νανοεπιστήμη και στη Νανοτεχνολογία. Ενδεικτικά στο σχήμα φαίνεται ένας κόκκος σκόνης  με διάμετρο περίπου 500 μικρόμετρα (η διάμετρος της ανθρώπινης τρίχας είναι περίπου 70 μικρόμετρα, δηλαδή 70.000 νανόμετρα). Όταν λοιπόν μιλάμε για ένα νανόμετρο, αντιλαμβάνεσθε για πόσο μέρος και πάχος της τρίχας μιλάμε. Στο ίδιο σχήμα απεικονίζεται ένα διάσημο μάλλον προϊόν της Νανοτεχνολογίας, ένας νανοσωλήνας άνθρακα, του οποίου η διάμετρος είναι 1,4 νανόμετρα. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν, για τι διαστάσεις μιλάμε!


     «Ε.Ε.»: Εδώ και καιρό, πολλά  προϊόντα, βασίζονται στην Νανοτεχνολογία, όπως οι  αντιηλιακές κρέμες. Αλλά τώρα η Νανοτεχνολογία διείσδυσε και στην Ιατρική. Νανοκάψουλες με αντικαρκινικά φάρμακα, καθετήρες, μπαλονάκια με νανοϋλικά κ.λπ..

     - Υπάρχουν νανοφάρμακα, εργαλεία και διατάξεις για διάγνωση και θεραπεία, που βασίζονται σε νανοϋλικά και διεργασίες της νανοκλίμακας με αποδοχή τόσο σε ερευνητικό επίπεδο, όσο και στην αγορά. Εφαρμογές της νανοτεχνολογίας υπάρχουν σε φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για φάρμακα για τον διαβήτη, καρκίνο του προστάτη, νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.


     Επί πλέον όμως, υπάρχουν και άλλα προϊόντα της νανοτεχνολογίας, όπως είναι οι εύκαμπτες οθόνες απεικόνισης, τα «έξυπνα» νανοδοχεία, που παρέχουν πλήρη προστασία σε μεταλλικές επιφάνειες από τη διάβρωση (η εφαρμογή αφορά σε πλοία ή αεροσκάφη). Αυτά τα νανοδοχεία περιέχουν κατάλληλες χημικές ενώσεις - αναστολείς διάβρωσης, που ενεργοποιούνται από τις αλλαγές του τοπικού περιβάλλοντος, λόγω της διάβρωσης και απορροφούν ή απωθούν τα μόρια, που προκαλούν τη διάβρωση, ενώ παράλληλα προσφέρουν τη δυνατότητα αυτοΐασης.


     Ένα ερευνητικό πρόγραμμα, που εξελίσσεται με συντονιστή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αφορά στην κατανόηση των μηχανισμών ανάπτυξης των ιστών, των χημικών και άλλων σημάτων, που διεγείρονται από τα κύτταρα, τα οποία ωθούν την ανάπλαση των ιστών.Eύκαμπτη οθόνη ΟLED

(με οργανικά LEDs).

    

  Υπάρχουν επίσης και διάφορα καθημερινά προϊόντα με άμεση χρήση νανοπροϊόντων, όπως προστατευτικά κεριά σε ενδύματα, καλλυντικές κρέμες, μαγιώ που προσφέρουν άμεσο στέγνωμα κ.λπ.. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των προϊόντων με βάση τη νανοτεχνολογία είναι περίπου 30% τα τελευταία 3 χρόνια (803 το 2008), σύμφωνα με αξιόπιστες μελέτες.


     Ξαναγυρίζοντας στα προϊόντα νανοτεχνολογίας, οι πωλήσεις τους έχουν δεκαπλασιασθεί μέσα σε περίπου 14 μήνες. Προφανώς η πορεία των νέων προϊόντων, που βασίζονται στην νανοτεχνολογία είναι ανοδική. Η νανοεπιστήμη προηγείται χρονικά της νανοτεχνολογίας με την εξής έννοια. Η νανοεπιστήμη περιλαμβάνει σε πρώτο χρονικά στάδιο, την περίοδο ανάπτυξης των δομικών μονάδων, όπου αναπτύσσονται νέες διεργασίες σύνθεσης, νέες διατάξεις και τεχνικές, κατάλληλη μοντελοποίηση και θεωρία, νέα υλικά. Σε δεύτερο στάδιο ακολουθεί περίοδος της ολοκλήρωσης, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της γνώσης και της τεχνολογίας της προηγούμενης περιόδου στην κατεύθυνση της ανάπτυξης λειτουργικών διατάξεων και συσκευών στη νανοκλίμακα. Αυτό το στάδιο είναι το κοινό σύνορο της νανοεπιστήμης με τη νανοτεχνολογία. Η επόμενη χρονικά περίοδος, που για κάποια προϊόντα και κατασκευές ήδη διανύουμε, είναι η περίοδος των νανοκατασκευών. που περιλαμβάνει την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα νανοδιατάξεων και συσκευών (νανοπροϊόντα).

    

    «Ε.Ε.»: Τα νανοϋλικά, διακινούνται μέσω εμπορικών εταιρειών;  Δοκιμές  έχουν  γίνει;

     - Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Γερμανία αυτή την στιγμή υπάρχουν  480 μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, όπως και περίπου 60 όμιλοι επενδυτών, που χρησιμοποιούν ή/και κατασκευάζουν προϊόντα, που σε κάποιο βαθμό βασίζονται στη νανοτεχνολογία. Δοκιμές / έλεγχοι έχουν γίνει σε κάποια από αυτά. Εάν με ρωτάτε  για το νομοθετικό πλαίσιο, αυτό εξαρτάται από την κατηγορία, που ανήκουν τα νανοπροϊόντα π.χ. τρόφιμα, καλλυντικά, φάρμακα και γενικά θα σας πω, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εξειδικευμένη νομοθετική διάταξη, που να αφορά σε νανοσωματίδια κ.λπ.. Στη συνέχεια θα σας εξηγήσω τί ακριβώς γίνεται.


     «Ε.Ε.»: Ούτε στην Ιατρική  υπάρχει καθορισμένο νομικό πλαίσιο; 

     - Στην Ιατρική υπάρχουν δύο επίπεδα ελέγχου: in vitro  και in vivo. Που σημαίνει, ότι γίνονται δοκιμές στο εργαστήριο και κλινικές μελέτες. Η ανάπτυξη νανοσυστημάτων για την Ιατρική (π.χ. φαρμάκων με στοχευμένη απόδοση) είναι αποτέλεσμα συνεργασίας επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (χημείας, φαρμακολογίας, μοριακής βιολογίας, τοξικολογίας κ.λπ.). Εκεί λοιπόν, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και στην έρευνα και στο προϊόν.


     «Ε.Ε.»: Κάθε νανοϋλικό είναι μια ανεξάρτητη χημική ουσία. Πώς ελέγχεται η τοξικότητά του και οι επιπτώσεις του; Μπορούν οι νανοκάψουλες να διαπεράσουν τον εγκεφαλικό φραγμό;

     - Αυτό δεν  είναι απίθανο, λόγω μεγέθους μπορεί να συμβεί. Όμως,  ο κύριος σκοπός της νανοκάψουλας, είναι να γίνει ακριβώς αυτό το πράγμα, για να υπάρξει διάγνωση και θεραπεία. Γενικά η ελεγχόμενη αποδέσμευση των φαρμάκων με βάση τη νανοτεχνολογία αναφέρεται στην ανάπτυξη νανο-συστημάτων (εδώ περιλαμβάνονται και οι νανοκάψουλες) για τη στοχευμένη απόδοση φαρμάκων για θεραπεία. Τα στοχευμένα νανο-συστήματα έχουν ένα συνδυασμό ιδιοτήτων και αναγνωρίζουν συγκεκριμένους υποδοχείς στην εξωτερική μεμβράνη κυττάρων ή σε συγκεκριμένα σημεία του κυττάρου. Κύριος στόχος της στοχευμένης αποδέσμευσης φαρμάκων είναι η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των μεταφερόμενων φαρμάκων, ο έλεγχος και η καταστολή της τοξικότητας, που μπορεί να προκαλέσουν. Η πιθανότητα αρνητικών συνεπειών (π.χ. τοξικότητα) είναι υπό μελέτη.

    

     Σαφώς το κύτταρο είναι μεγαλύτερο από το νανόμετρο, άρα η κυτταρική μεμβράνη μπορεί να είναι διαπερατή σε νανοσωματίδια. Ένα άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Nanotechnology τον Νοέμβριο του 2009 έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις. Παρακολουθώντας διαδικτυακά το κοινό αυτές τις συζητήσεις θα ενημερωθεί πολύ καλά. Ένα ερώτημα βέβαια είναι «ποιό κοινό», με την έννοια της γνώσης, που απαιτείται, για να παρακολουθήσει κάποιος τέτοιες συζητήσεις, πολύ περισσότερο να συμμετάσχει. Ένα θέμα λοιπόν, είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση του κοινού.


     Ένα άλλο παράδειγμα είναι το διοξείδιο του τιτανίου (με διαστάσεις περίπου 20 νανόμετρα), που προκαλεί φλεγμονές στους πνεύμονες. Είσοδος διά μέσου του δέρματος στα κύτταρα προκαλεί ενδοκυτταρικές βλάβες.


Άν και η νανοτεχνολογία υπόσχεται πολλά σε τομείς, όπως στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, στα υλικά υψηλής απόδοσης και ιατρικής περίθαλψης, πολλοί θα πρωτοσυναντήσουν νανοϋλικά σε καθημερινά προϊόντα, όπως καλλυντικά, ενδύματα και είδη σπόρ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 200 τέτοια προϊόντα στην παγκόσμια αγορά, από επεξεργαστές υπολογιστών έως συμπληρώματα διατροφής.    Μια από τις σημαντικότερες προσδοκίες από τη νανοτεχνολογία είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος και η αλλαγή του ενεργειακού ισοζυγίου. Στην περιοχή της ενέργειας η νανοτεχνολογία μπορεί να προσφέρει αποδοτικότερους ηλιακούς συλλέκτες και μηχανές με προσθήκη μιγμάτων με ενεργά νανοσωματίδια, σύνθεση νέων ελαφρύτερων και ανθεκτικότερων υλικών για την αυτοκινητοβιομηχανία και αεροναυπηγική και κατασκευή «νάνο-καλωδίων» για την απ΄ ευθείας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ακτινοβολία (έχει κατασκευαστεί τέτοιο νανο-καλώδιο, που όταν εκτεθεί σε ηλιακό φως μπορεί να παράγει ενέργεια με απόδοση 3,5% (ομάδα του καθηγητή C.M. Lieber) και προοπτικές βελτίωσης της απόδοσης στο μέλλον.


    Υπάρχουν φωτοχρωμικές και ηλεκτροχρωμικές επικαλύψεις γυάλινων επιφανειών κτηρίων με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας (κτήρια νέας τεχνολογίας με έλεγχο εισερχόμενης / εξερχόμενης ηλιακής / θερμικής ακτινοβολίας). Για παράδειγμα στο περιβάλλον με τη χρήση νανοσωματιδίων μπορεί να γίνει καλύτερος καθαρισμός υδάτινων και αερίων ρύπων και ελάττωση εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα.

    

     «Ε.Ε.»: Τα νανοϋλικά, έχουν επεκταθεί και στα τρόφιμα. Υπάρχει κάποιο Ευρωπαϊκό σχέδιο  δράσης για την προστασία μας, όπως η σήμανση των τροφίμων;

     - Στον τομέα των τροφίμων με βάση τη  νανοτεχνολογία αναμένεται,  ότι η ζήτησή τους το 2010 θα ξεπεράσει τα 20 δις ?, διότι η αγορά τους αυξάνεται ραγδαία (έχει εκτιμηθεί σε περίπου 8 δις ? το 2004). Η χρήση της νανοτεχνολογίας στα τρόφιμα αφορά σε ορμόνες, ενίσχυση αρώματος, βελτίωση βιοδιαθεσιμότητας συστατικών, διάχυση φυτοστεροειδών σε αντικατάσταση της χοληστερόλης του κρέατος, ανίχνευση παθογόνων μικροβίων και επιλεκτική σύνδεση και απομάκρυνσή τους από τα τρόφιμα. Επίσης, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές επικαλύψεις υλικών συσκευασίας με νανοσωματίδια από ασήμι (π.χ. συντήρηση φράουλας), μαγνήσιο, ψευδάργυρο, έλεγχο θερμοκρασίας, χρόνου συντήρησης, υγρασίας καθώς και ανίχνευση αιθυλενίου σε συσκευασίες τροφίμων.


     Μια σημαντική εφαρμογή είναι στην ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών ή χημικών ουσιών, που παράγονται, καθώς το τρόφιμο αλλοιώνεται με αποτέλεσμα να παράγεται φθορισμός, χρώμα ή ακόμα και να απελευθερώνονται συντηρητικές ουσίες.


     «Ε.Ε.»: Πως χρηματοδοτείται η έρευνα  στην Ε.Ε;

     - Κατ΄ αρχήν η Ε.Ε. έχει χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες δράσεις, που αφορούν στην θέσπιση κανόνων και δεοντολογίας της έρευνας στις περιοχές των νανοεπιστημών και της νανοτεχνολογίας και στην ενημέρωση της κοινωνίας.


     Η έρευνα, της οποίας ένα μεγάλο κομμάτι είναι η νανοτεχνολογία, χρηματοδοτείται από την  Ε.Ε. (προφανώς με την οικονομική συνδρομή όλων των ευρωπαϊκών κρατών). Πρακτικά, μία ομάδα εταιρειών / βιομηχανιών και μία ομάδα  Πανεπιστημίων ή Ινστιντούτων ΄Ερευνας υποβάλλουν μία ερευνητική πρόταση, που εντάσσεται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ε.Ε. (σε μια από τις περιοχές προτεραιότητας) π.χ. στην Νανοϊατρική,  για κρίση από την Ε.Ε. (ειδικές επιτροπές με ειδικούς από όλα τα κράτη μέλη) άν θα χρηματοδοτηθεί ή όχι. Το ποσό χρηματοδότησης εξαρτάται από την ερευνητική περιοχή, που εντάσσεται η πρόταση, τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και την ανταγωνιστικότητα (αριθμός ερευνητικών προτάσεων, που υποβάλλονται). Για παράδειγμα από 1 έως 10 εκατομμύρια ?. Στο σχήμα μπορείτε να διαπιστώσετε, ότι για μια κατηγορία ερευνητικών προτάσεων («Συνεργασία»- Cooperation, πράσινο χρώμα), που αφορά στη συνεργασία βιομηχανιών και Πανεπιστημίων ή / και Ινστιντούτων το ποσό φτάνει περίπου τα 32.400 δις ? (για τo 7o Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε.Ε.).


             

    

    Σε αυτή την κατηγορία ερευνητικών προτάσεων («Συνεργασία»- Cooperation), 3,5 δις ? αφορούν στη Νανοτεχνολογία. Βέβαια το ποσό για τη νανοτεχνολογία είναι μεγαλύτερο, γιατί η νανοτεχνολογία εμπλέκεται και σε άλλες κατηγορίες ερευνητικών προτάσεων π.χ. για Υγεία, Τρόφιμα & Γεωργία, Βιοτεχνολογία, Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κ.λ.π.. Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί επίσης δράσεις, που αφορούν στην εκτίμηση  των επιπτώσεων των εφαρμογών της Νανοτεχνολογίας.


Η μεθοδολογία διαχείρισης των κινδύνων και το νομικό σκέλος

    Η διαχείριση κινδύνου των νανοτεχνολογιών σαν τεχνολογίες αιχμής αποτέλεσε αντικείμενο συστηματικής μελέτης από το 2005 από το Διεθνές Συμβούλιο για τη διαχείριση Κινδύνου (IRGC). Οι τροποποιήσεις, που μπορεί να επιφέρουν τα νανοϋλικά και οι νανοδιατάξεις στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον μπορεί να προσφέρουν οφέλη (π.χ. βελτιστοποιήσεις διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, ποσότητας και ποιότητας πόσιμου νερού, καλύτερη εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας, νέα συστήματα διαχείρισης νερού και απορριμμάτων κ.λπ.). Ωστόσο, εγκυμονούν και κινδύνους, άμεσους (π.χ. τοξικότητα λόγω της κλίμακας των υλικών) και έμεσους, που σχετίζονται με τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και ηθικές προεκτάσεις της χρήσης νανοπροϊόντων.


     Αναγνωρίζοντας, ότι οι Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία (Ν&Ν) αναπτύσσονται με πολύ ταχύ ρυθμό, οι κίνδυνοι και οι ηθικές επιπτώσεις θα πρέπει συνεχώς να ελέγχονται  και να επιλαμβάνονται με επίκαιρο και άμεσο τρόπο. Οι περιβαλλοντολογικές διαστάσεις, τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας και κυρίως η ενημέρωση της κοινωνίας (ελλιπής σε σημαντικό βαθμό), χρειάζεται να ενταχθούν στην έρευνα των Ν&Ν και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ όλων των αρμοδίων και εμπλεκόμενων με αυτές, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακαδημαϊκών, ερευνητικών κέντρων, βιομηχανιών, οικονομικών παραγόντων, μή κυβερνητικών οργανώσεων και τελικά της κοινωνίας στο σύνολό της. Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητος ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της σύμπραξης των αρμοδίων και άμεσα εμπλεκόμενων με τις Ν&Ν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

    

    Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με κώδικα συμπεριφοράς για υπεύθυνη έρευνα στον τομέα της νανοτεχνολογίας και η συστηματική προώθηση του δημόσιου διαλόγου ιδίως με τις μή κυβερνητικές οργανώσεις, θα πρέπει να συντονιστεί και να συνεχιστεί με την οργάνωση ενός δικτύου επιτροπών δεοντολογίας της έρευνας και στην Ελλάδα καθιστώντας την έτσι επιτακτικό αίτημα εθνικής πολιτικής για τη σύγχρονη έρευνα. Το εθνικό αυτό δίκτυο για τη δεοντολογία στις Ν&Ν θα είναι σε συμφωνία με το υπό ίδρυση αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Το αίτημα αυτό είναι, ταυτόχρονα, και επίκαιρο, καθώς πρόσφατα θεσπίσθηκε νέο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την έρευνα.

Παραδείγματα καταναλωτικών προϊόντων, που βασίζονται σε κάποιο βαθμό στη νανοτεχνολογία: Αδιάβροχο τζάκετ του σκι που αναπνέει, ρούχα που δεν τσαλακώνουν και δεν λεκιάζουν, κρέμα δέρματος βαθιάς διείσδυσης και η πρώτη κάμερα OLED.

     

    Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συμμετοχή αναπτυσσόμενων χωρών σε προτάσεις σε συνδυασμό με το «άνοιγμα» των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμμετοχή τους στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. Συνήθως στις αναπτυσσόμενες χώρες πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αιτιολογηθεί η επιλογή της χώρας, για τη διεξαγωγή της προτεινόμενης έρευνας και να καταγραφούν συγκεκριμένα και μετρήσιμα οφέλη για τον πληθυσμό της χώρας αυτής.


     Ένα ενδιαφέρον στοιχείο  είναι, ότι το 10% των θεμάτων για την ηθική έχει να κάνει με τις αναπτυσσόμενες χώρες, πράγμα, που πρακτικά σημαίνει, ότι το 10% των  χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που κατά σύμπτωση είναι της Ιατρικής,  εμπλέκουν τις αναπτυσσόμενες χώρες. Την περίοδο 1975 – 2004, μόνο 20 από τα 1556 νέα φάρμακα που κυκλοφόρησαν στην αγορά προορίζονται για τη θεραπεία παρασιτικών και μολυσματικών ασθενειών (15 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο). Μόλις το 10% της ιατρικής έρευνας αφιερώνεται επί του παρόντος σε ασθένειες  που ευθύνονται για το 90% των θανάτων παγκοσμίως - δηλαδή, εκεί που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Είναι επομένως πολύ σημαντικό η έρευνα που διεξάγεται σε αναπτυσσόμενες χώρες να δοκιμάζει νέα φάρμακα π.χ. για την ελονοσία κ.λπ., κάτι που χρειάζονται οι ασθενείς σε αυτές τις χώρες.

 

Έξυπνα φάρμακα

     «Ε.Ε.»: Το πρόγραμμα «Άδωνις» τι είναι;

     - Το πρόγραμμα «΄Αδωνις» είναι ερευνητικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτήθηκε στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο και αφορά στον καρκίνο του προστάτη, συγκεκριμένα σε νανοσωματίδια  χρυσού, για την  καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη.


     «Ε.Ε.»: Δηλαδή τα φάρμακα με νανοσωματίδια και η τοποθέτηση νανο-ρομπότ μέσα στον οργανισμό θα καταργήσουν τις εγχειρήσεις;

     - Μάλλον γιατρός θα πρέπει να απαντήσει ή να εκτιμήσει μια τέτοια εξέλιξη. Η τοποθέτηση stents έχει αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό την κλασική χειρουργική επέμβαση (by pass). Πολύ πιθανόν λοιπόν, να μειωθούν οι χειρουργικές επεμβάσεις, διότι όταν μιλάμε για νανοκάψουλες ή για κάποια στοχευμένη εναπόθεση φαρμάκου σε καρκινικό ιστό, τότε μιλάμε για αντικατάσταση παλιών μεθόδων, π.χ. χημειοθεραπεία, όπου μαζί με τα καρκινικά κύτταρα εξουδετέρωναν και τα υγιή. Η στοχευμένη θεραπεία σημαίνει, ότι οι νανοκάψουλες, θα πλαισιώσουν αποκλειστικά και μόνον τα καρκινικά κύτταρα χωρίς καμιά επίπτωση στα υγιή και έτσι θα αποφευχθούν πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Αυτή ακριβώς η δυνατότητα αυτών των φαρμάκων να αναγνωρίζουν πάσχοντες ιστούς και να καταστρέφουν επιλεκτικά τα άρρωστα κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα υγιή με καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και ελάχιστες ή μηδαμινές παρενέργειες είναι ο λόγος, που τέτοια φάρματα τα λέμε και «έξυπνα φάρμακα».

    

    «Ε.Ε.»: Τα νανοφάρμακα, έχουν ελεγχθεί; Μακροπρόθεσμα, τι συνέπειες έχουν;

     - Αν ένα φάρμακο, το όποιο φάρμακο, κυκλοφορήσει στο εμπόριο έχει την άδεια του Ε.Ο.Φ., άρα έχει ελεγχθεί και οι παρενέργειες κ.λπ. αναγράφονται στις σχετικές οδηγίες, που συνοδεύουν το φάρμακο και είναι αποτέλεσμα έρευνας.


     Δύο γενικές αρχές θα πρέπει να διέπουν την έρευνα στη νανοτεχνολογία (και όχι μόνο):


     Η Aρχή της πρόληψης, που επιβάλλει τη διακοπή εφαρμογών, όταν διαπιστωθούν συγκεκριμένοι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, και


     η Aρχή της προφύλαξης, που επιβάλλει τη διακοπή εφαρμογών ακόμη και άν υπάρχει αβεβαιότητα κινδύνου.


Nανορομπότ προσεγγίζει αιμοφόρο αγγείο.     

    Όταν μιλάμε για νανοφάρμακα και έλεγχο των συνεπειών τους, θα πρέπει να εντάξουμε το εν λόγω νανοφάρμακο σε κάποια κατηγορία νανοϋλικών, που συνδέεται με τη σειρά της με συγκεκριμένο επίπεδο κινδύνου και απαιτεί αντίστοιχη διαχείριση. Για μια συστηματική προσέγγιση στη διαχείριση κινδύνου θα πρέπει να διακρίνουμε τα προϊόντα και τις διεργασίες της νανοτεχνολογίας σε τέσσερις γενιές:


     Η 1η γενιά: αφορά σε παθητικές νανοδομές με κύριες εφαρμογές σαν συστατικά ενδιάμεσων συστημάτων π.χ. νανοσωματίδια, νανοσωλήνες και νανοϋμένια, των οποίων οι ιδιότητες βελτιώνουν την απόδοση υλικών και προϊόντων, που ήδη διατίθενται. Έχουν καταγραφεί πάνω από 1000 καταναλωτικά προϊόντα, που εμπεριέχουν τέτοιες νανοδομές π.χ. είδη ένδυσης, σπορ, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και περιποίησης  και προϊόντα διατροφής.


     Η 2η γενιά (τα πρώτα προϊόντα διατίθενται από το 2005) περιλαμβάνει ενεργές νανοδομές και νανοδιατάξεις, που μπορούν να αλλάζουν την κατάστασή τους κατά τη λειτουργία τους. Ενσωματώνονται σε συστήματα, όπως αισθητήρες, σωματίδια για στόχευση φαρμάκων, που μεταβάλουν τη δομή τους όταν φτάσουν στο στόχο τους.


     Η 3η γενιά (τα πρώτα προϊόντα αναμένονται το 2010) περιλαμβάνει ολοκληρωμένα νανοσυστήματα. Προβλέπεται, ότι οι τεχνικές σύνθεσης και συναρμολόγησης θα επιτρέπουν διαφόρων τύπων χημειο- και βιο- συναρμολόγησης πολλαπλής κλίμακας και δικτύωσή της στη νανοκλίμακα και σε ιεραρχικές δομές (π.χ. ανάπτυξη τεχνητών οργάνων και ιστών δέρματος και νανοηλεκτρονικών).


     Η 4η γενιά (τα πρώτα προϊόντα αναμένονται 2015 - 2020), είναι τα μοριακά νανοσυστήματα βασισμένα σε μοριακές και υπερμοριακές δομές με συγκεκριμένο ρόλο σε ένα νανοσύστημα (π.χ. χρήση μορίων σαν διάταξη). Υπάρχουν στη φύση βιοσυστήματα, που λειτουργούν με τον παραπάνω τρόπο, αλλά προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί τεχνητά εκείνος ο βαθμός ελέγχου στη νανοκλίμακα, που θα επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό τους και την επαναληψιμότητα. Πιθανές εφαρμογές είναι οι γενετικές θεραπείες και η λειτουργία υπερμορίων σαν τρανζίστορ.

    

    Η όποια μεθοδολογία διαχείρισης κινδύνων προϋποθέτει την ταυτοποίηση (αποτίμησή) τους. Οι κίνδυνοι, που οφείλονται σε νανοπροϊόντα και νανοδιεργασίες της 1ης γενιάς είναι σχετικά απλοί και η αποτίμηση και η κατάλληλη διαχείρισή τους μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπιστεί με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις και κανόνες. Αντίθετα, οι κίνδυνοι που εκτιμώνται για πιο αναβαθμισμένες γενιές νανοπροϊόντων και νανοδιεργασιών κρίνονται ως πολύπλοκοι, αβέβαιοι και ασαφείς και δεν καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τις ισχύουσες ρυθμίσεις και κανόνες.Διαβάστε το Β΄ Μέρος τού άρθρου κάνοντας κλικ εδώ.

 
Επιστροφή Επιστροφή στην κορυφή
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥΥπολειπόμενοι χαρακτήρες

Κωδικός ασφαλείας:

8+7=

Αναζήτηση σε:


Αποστολή

 
FreeInquiry© 2013
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ
ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝΔιαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣΣτείλτε μας τα μηνύματά σας
στη διεύθυνση: info@freeinquiry.gr

 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 
THE
FREEINQUIRY.GR
BAND

 

 

 

 

 

 

 

 


 
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣΓια να ενημερώνεστε online
για όλες τις νέες αναρτήσεις
άρθρων της «Ελεύθερης Έρευνας».

Διαβάστε περισσότερα
 
 

  

  

 
 

 

 
 240 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
64 σελίδες
έκδ. «Ελεύθερη Έρευνα»,
Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα
72 σελίδες
έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα
 
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ

Άδεια Creative Commons Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατίθεται με άδεια:
Αναφορά Δημιουργού─Μη Εμπορική Χρήση─Παρόμοια Διανομή─3.0 Ελλάδα (CC BY-NC-SA 3.0 GR).

Διαβάστε περισσότερα
 
 


Tα κίνητρα
και η πορεία
προς την εξουσία
«Λένε, ότι η εξουσία διαφθείρει,
αλλά το πιο σωστό είναι, ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα, παρά από την εξουσία».

David Brin (αμερικανός συγγραφέας)


Σε πάρα πολλούς ανθρώπους αρέσει το χρήμα. Ιδιαιτέρως τους αρέσει να πλουτίζουν χωρίς ιδιαίτερο μόχθο και ρίσκο. Δύσκολο. Αυτό όμως, που συγκινεί τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η άσκηση της εξουσίας.

Όσοι μπαίνουν στη πολιτική δεν το κάνουν για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, την ευημερία του μέσου πολίτη και την απλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, πίσω από κάθε εισερχόμενο στη πολιτική κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και συμπλέγματα ή αδυναμίες, που προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια...


 


Μεγαλόσχημοι ιστοριογράφοι
στην υπηρεσία της ιδεολογίας
της εκάστοτε εξουσίας
από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία, που κρατάει στα χέρια της η πολιτική εξουσία, είναι η χρήση της ιστορικής γνώσης. Η ιστορική καταγραφή και γνώση σε συνδυασμό με τις μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και των τακτικών πολιτικής προπαγάνδας, μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική σκέψη των ανθρώπων.

Οι έντονοι διαξιφισμοί διαφόρων πολιτικών προσώπων με θέμα τη μέθοδο της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια μονοπωλούν σε μεγάλα διαστήματα το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Μετά τους πολιτικούς, παίρνουν την σκυτάλη άνθρωποι, που φέρουν τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή, προκειμένου να μας «διαφωτίσουν» για το ποια άποψη είναι ιστορικά σαφής και επιστημονικά αποδεδειγμένη...


 


Η γλωσσική ασυνέχεια
στον ελλαδικό χώρο
από την αρχαιότητα έως σήμεραΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους του νεορωμέικου εθνικισμού είναι η τρισχιλιετής και πλέον ιστορία της γλώσσας μας, η αδιάλειπτη συνέχειά της δηλαδή, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Η ενιαία και αδιαίρετη ελληνική» αποτελεί σχεδόν στερεοτυπική έκφραση, που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μύθος της γλωσσικής συνέχειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άλλο μύθο, αυτόν της πολιτισμικής και φυλετικής ενότητας και συνέχειας, καθότι η συνέχεια του «ελληνισμού» προϋποθέτει, φυσικά, και τη συνέχεια της γλώσσας.

Η γλώσσα επομένως, που επιβλήθηκε στους σημερινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου μέσω της υποχρεωτικής παιδείας του έθνους─κράτους, έπρεπε οπωσδήποτε να αναχθεί στην αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχει θεσπισθεί η ανούσια διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το Γυμνάσιο. Δεν ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθει αρχαία ο μαθητής. Τα διδάσκεται όμως, προκειμένου να πεισθεί, ότι είναι απόγονος των αρχαίων ελλήνων.

Για τους σημερινούς ρωμιούς, παρά τα χρόνια, που υποχρεωτικά διδάσκονται αρχαία ελληνικά στο σχολείο, είναι σαφές, ότι τους είναι εντελώς ακατανόητα. Το επιχείρημα, ότι πολλές λέξεις είναι ίδιες ή παρόμοιες δεν καθιστούν τα αρχαία κατανοητά, καθώς η αναγνώριση σποραδικών λέξεων μέσα σε προτάσεις δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατανόηση του νοήματος των προτάσεων.

Η σχετική εξ άλλου λεξιλογική και μορφολογική ομοιότητα της σημερινής γλώσσας (της ρωμέικης, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος κι όχι ελληνικής) με προγενέστερες φάσεις της οφείλεται στον καθαρευουσιανισμό και στην τάση υποχρεωτικής «εξυγίανσής» της από διάφορα ξένα στοιχεία (αλβανικές, τούρκικες, σλάβικες κ.λπ. λέξεις και τοπωνύμια). Από τον 19ο αιώνα και μετά, επιβλήθηκε δια της παιδείας αθρόα και αυθαίρετη εισαγωγή αρχαίων λέξεων και ριζών για τη δημιουργία νέων λέξεων...


 


Πώς η Αριστερά της Ρωμιοσύνης
εφευρίσκει τους μύθους της
Ο φυλακισμένος αριστερός αγωνιστής, που έκλαιγε και ζητούσε «τη μανούλα του».

Ο κομμουνιστής συγγραφέας, που συνεννοήθηκε με τον Μάο μιλώντας του στα... κρητικά, ενώ εκείνος του απαντούσε στα κινέζικα!

Πώς ο ίδιος ξεσήκωσε τους παριστάμενους σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα παρουσιάζοντάς τους το πουκάμισό του, ως δήθεν το πουκάμισο ενός εκτελεσμένου από τους γερμανούς συντρόφου του.

Τα τρία αυτά επεισόδια περιγράφει με νοσταλγία και καμάρι ο Λεωνίδας Κύρκος σε εκπομπή, που προβλήθηκε τις προάλλες από το κανάλι της Βουλής («Σαν παραμύθι»).
 
Πρόκειται για μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, κατά την οποία ο επί σειρά ετών βουλευτής της Αριστεράς, αφηγείται στιγμιότυπα από τον πολιτικό του αγώνα και προβαίνει σε εκτενή αναφορά ορισμένων ασυνήθιστων καταστάσεων, που έζησε κατά τη διάρκεια ενός παλιού ταξιδιού του στην Κίνα, όπου συνάντησε τον Μάο και στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα όσα λέει στη συνέντευξη αυτή ο παλιός αριστερός πολιτικός, γιατί από τα λεγόμενά του μπορούμε χαρακτηριστικά να διακρίνουμε:

Με τι άνεση και οι άνθρωποι της Αριστεράς ─οι οποίοι είχαν σταθεί απέναντι σε ένα Σύστημα, που τους καταδίωκε και τους φυλάκιζε και το οποίο είχε κατασκευασθεί κι επιβληθεί με την αρωγή πλήθους εθνικών, θρησκευτικών και άλλων μύθων─ εύκολα κατασκεύαζαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους μύθους, προκειμένου να προπαγανδίσουν τη δική τους ιδεολογία...


 


Πέντε
ευρωπαϊκοί μύθοιΟι εβραίοι υποχρεώνονταν κάποτε,
να φορούν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ.
Οι μετανάστες υποχρεώνονται σήμε-
ρα, να φορούν κόκκινα βραχιολάκια.


Η σημερινή Ευρώπη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με κανένα τρόπο. Αντιπροσωπεύει ό,τι πιο σάπιο, διεφθαρμένο και ανάλγητο έχει εμφανιστεί ποτέ στο έδαφός της. Έχει τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών της. Έχει τεράστια ευθύνη για τη συμβολή της στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος. Έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία.

Με το άρθρο αυτό δεν επιχειρείται ο εξωραϊσμός του απατεώνα, κρατικοδίαιτου κλεφτοκοτά ρωμιού. Ούτε δίνεται άλλοθι στην πολιτική τυχοδιωκτική και ξεπουλημένη αλητεία, που κυβερνά αυτόν τον τόπο από συστάσεως του κρατιδίου-προτεκτοράτου της Ρωμιοσύνης. Αυτά τα έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα μας κατά το παρελθόν.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσει την υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» και να καταδείξει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς μύθους...